Ρωσία: Χιλιάδες φώκιες νεκρές στις όχθες της Κασπίας

Ρωσία: Χιλιάδες φώκιες νεκρές στις όχθες της Κασπίας

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν, στα τέλη του 2020.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 2.500 φώκιες, ενός απειλούμενου με εξαφάνιση είδους, βρέθηκαν νεκρές σε ρωσικές παραλίες σε όχθες της Κασπίας Θάλασσας.

Τα νεκρά θηλαστικά εντοπίστηκαν στο Νταγκεστάν και, προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατό τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας παρακολούθησης της φύσης, Σβετλάνα Ραντιονόβα, η βασική αιτία που εξετάζεται αυτήν τη στιγμή είναι ο θάνατος από ασφυξία λόγω έκλυσης αερίου στον πυθμένα της Κασπίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24, η Ραντιονόβα ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουν όλοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων και να διαπιστωθεί αν η ρύπανση των υδάτων διαδραμάτισε κάποιο ρόλο.

Ένα παρόμοιο περιστατικό, με σχεδόν 2.000 νεκρές φώκιες, είχε συμβεί στα τέλη του 2020 στις παραλίες του Νταγκεστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Κασπία Θάλασσα είχε περισσότερες από ένα εκατομμύριο φώκιες, εκ των οποίων μόνο 68.000 ενήλικες έχουν απομείνει σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Το θηλαστικό, που ήταν στόχος κυνηγών μέχρι πρόσφατα, υποφέρει πλέον από τη βιομηχανική ρύπανση αλλά και από την πτώση της στάθμης της θάλασσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή