Νέα «προειδοποιητικά» στρατιωτικά γυμνάσια από τη Β. Κορέα

Νέα «προειδοποιητικά» στρατιωτικά γυμνάσια από τη Β. Κορέα

«Εντοπίσαμε σημάδια ασκήσεων πυροβολικού της Νότιας Κορέας σε συνοριακή περιοχή»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας έδωσε εντολή στις μονάδες πρώτης γραμμής να πραγματοποιήσουν βολές στη θάλασσα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ως «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» στις ασκήσεις με πραγματικά πυρά που διεξήγαγε η Νότια Κορέα σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Βορρά.

Η απόφαση του Γενικού Επιτελείου του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας ήρθε μια ημέρα αφότου ο Βορράς εκτόξευσε περίπου 130 βολές σε ύδατα κοντά στα δυτικά και ανατολικά θαλάσσια σύνορά του με τον Νότο. Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού στρατού είπε ότι οι προγραμματισμένες βολές την Τρίτη είχαν σκοπό να προειδοποιήσουν τον Νότο, αφού ο Βορράς εντόπισε σημάδια ασκήσεων πυροβολικού της Νότιας Κορέας σε συνοριακή περιοχή.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά με πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και οβίδες σε δύο ξεχωριστά πεδία δοκιμών, που θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη.

Νέα «προειδοποιητικά» στρατιωτικά γυμνάσια από τη Β. Κορέα-1
©Associated Press

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή στις δυτικές και ανατολικές παράκτιες μονάδες της να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισε δεκάδες νοτιοκορεατικά βλήματα νοτιοανατολικά των πεδίων δοκιμών του Νότου.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι βορειοκορεατικές οβίδες που εκτοξεύτηκαν έπεσαν στη βόρεια πλευρά των ζωνών ασφαλείας -που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2018 για τη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων- και κάλεσε τον Βορρά να τηρήσει τη συμφωνία.

Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους καθώς αύξησε τις επιδείξεις όπλων της με ρυθμό-ρεκόρ φέτος, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών δοκιμών διηπειρωτικού συστήματος βαλλιστικών πυραύλων -που μπορεί να φτάσει ώς τις ΗΠΑ- και ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκε πάνω από την Ιαπωνία.

Νέα «προειδοποιητικά» στρατιωτικά γυμνάσια από τη Β. Κορέα-2
©Associated Press

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε επίσης μια σειρά από εκτοξεύσεις μικρής εμβέλειας, τις οποίες περιέγραψε ως προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων σε στόχους της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια οργισμένη αντίδραση στην επέκταση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ουάσιγκτον-Σεούλ, που ο Βορράς θεωρεί πρόβες για πιθανή εισβολή.

Οι ειδικοί λένε ότι η Βόρεια Κορέα προσδοκά να διαπραγματευτεί οικονομικές παραχωρήσεις αλλά και εγγυήσεις ασφάλειας από θέση ισχύος και να εξωθήσει έτσι τις Ηνωμένες Πολιτείες να την αποδεχθούν ως πυρηνική δύναμη. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στην περιοχή, πραγματοποιώντας την πρώτη της πυρηνική δοκιμή από το 2017.

Με πληροφορίες από το Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή