Κογκρέσο: Μετάλλια στους αστυνομικούς που αντιστάθηκαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο

Κογκρέσο: Μετάλλια στους αστυνομικούς που αντιστάθηκαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο

Πρόκειται για την υψηλότερη διάκριση του Σώματος - η τελευταία τελετή της Νάνσι Πελόζι

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας θα απονείμουν στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου σήμερα Τρίτη, την υψηλότερη διάκριση του Κογκρέσου, σχεδόν δύο χρόνια αφότου αντιστάθηκαν στους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη γνωστή άγρια και αιματηρή επίθεση.

Προς αναγνώρισιν των εκατοντάδων αξιωματικών που βρέθηκαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, τα μετάλλια θα τοποθετηθούν σε τέσσερα σημεία: στο αρχηγείο της αστυνομίας του Καπιτωλίου, στο Μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα, στο Καπιτώλιο και στο Ινστιτούτο Smithsonian. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μάλιστα ανέφερε, υπογράφοντας πέρυσι το διάταγμα, ότι ένα μετάλλιο θα τοποθετηθεί στο μουσείο Smithsonian, «ώστε όλοι οι επισκέπτες να μπορούν να καταλάβουν τι συνέβη εκείνη την ημέρα». Η εξέγερση, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ήταν μία «βίαιη προσπάθεια να ανατραπεί η βούληση του αμερικανικού λαού».

Κογκρέσο: Μετάλλια στους αστυνομικούς που αντιστάθηκαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο-1
©Associated Press

Η τελετή στη Ροτόντα του Καπιτωλίου πραγματοποιείται, καθώς οι Δημοκρατικοί, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή, αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τη σχεδόν 18μηνη έρευνα για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Οι Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικανοί που διεξάγουν την έρευνα έχουν ορκιστεί να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες της επίθεσης, η οποία ήρθε καθώς ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει την εκλογική του ήττα και ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να «πολεμήσουν άγρια».

Η απονομή των μεταλλίων θα είναι μεταξύ των τελευταίων τελετών της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, καθώς ετοιμάζεται να παραιτηθεί από την ηγεσία. Όταν το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας από όλη την πόλη υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο επειδή ανήκαν «στους Αμερικανούς που εισάκουσαν την έκκληση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και ανταποκρίθηκαν βάζοντας τη χώρα πάνω από τον εαυτό τους».

Κογκρέσο: Μετάλλια στους αστυνομικούς που αντιστάθηκαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο-2
©Associated Press

Δεκάδες από τους αστυνομικούς που αντιστάθηκαν στους ταραχοποιούς τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ τέσσερις αξιωματικοί που κατέθεσαν πέρυσι μίλησαν ανοιχτά για τις διαρκείς ψυχικές και σωματικές ουλές και για το πόσο κοντά στην εμπειρία του θανάτου έφτασαν.

Ο αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Ντάνιελ Χότζες περιέγραψε ότι έβγαζε αφρούς από το στόμα, αιμορραγούσε και ούρλιαζε, καθώς οι ταραχοποιοί προσπαθούσαν να του βγάλουν το μάτι και να τον συνθλίψουν ανάμεσα σε δύο βαριές πόρτες. Ο αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Μάικλ Φανόνε, ο οποίος έσπευσε στη σκηνή, είπε ότι «τον άρπαξαν, τον ξυλοκόπησαν, ενώ τον αποκαλούσαν προδότη της χώρας». Ο αστυνομικός του Καπιτωλίου Χάρι Νταν είπε ότι μεγάλη ομάδα ανθρώπων τού φώναξε τη λέξη από «ν», καθώς προσπαθούσε να τους εμποδίσει να παραβιάσουν την αίθουσα της Βουλής.

Τουλάχιστον εννέα άτομα που βρίσκονταν στο Καπιτώλιο εκείνη την ημέρα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και μετά από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία, καθώς προσπαθούσε να εισβάλει στην αίθουσα της Βουλής, και τριών άλλων υποστηρικτών του Τραμπ που τραυματίστηκαν. Δύο αστυνομικοί αυτοκτόνησαν τις αμέσως επόμενες ημέρες και ένας τρίτος αστυνομικός, ονόματι Μπράιαν Σίκνικ, κατέρρευσε και αργότερα πέθανε, αφού ένας από τους ταραχοποιούς τον ψέκασε με χημική ουσία. Ο ιατροδικαστής ωστόσο διαπίστωσε ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Κογκρέσο: Μετάλλια στους αστυνομικούς που αντιστάθηκαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο-3
©Associated Press

Αρκετούς μήνες μετά την επίθεση, τον Αύγουστο του 2021, η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ακόμα δύο από τους αξιωματικούς της που είχαν ανταποκριθεί στην εξέγερση είχαν αυτοκτονήσει. Οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό τους παραμένουν άγνωστες.

Η ψηφοφορία του Ιουνίου 2021 στη Βουλή για την απονομή των μεταλλίων κέρδισε ευρεία υποστήριξη και από τα δύο κόμματα. Εντούτοις, 21 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές το καταψήφισαν υποβαθμίζοντας τη βία και παραμένοντας πιστοί στον Τραμπ. Η Γερουσία ενέκρινε την απονομή με ψηφοφορία διά βοής, χωρίς αντιρρήσεις από τους Ρεπουμπλικανούς.

Η Νάσι Πελόζι, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ θα παραστούν στην τελετή και θα απονείμουν τα μετάλλια. Αναμένεται επίσης να παρευρεθούν ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Τόμας Μάνγκερ και ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Ρόμπερτ Κόντε.

Κογκρέσο: Μετάλλια στους αστυνομικούς που αντιστάθηκαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο-4
©Associated Press

Το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, η υψηλότερη τιμή που μπορεί να απονείμει το Κογκρέσο, απονέμεται από το νομοθετικό σώμα από το 1776. Στους έως τώρα παραλήπτες περιλαμβάνονται οι Τζορτζ Ουάσιγκτον, σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, Μπομπ Χόουπ και Ρόμπερτ Φροστ. Τα τελευταία χρόνια, το Κογκρέσο έχει απονείμει το μετάλλιο στον πρώην παίκτη των New Orleans Saints, Στιβ Γκλίσον, ο οποίος κατέστη διακεκριμένος υποστηρικτής των ανθρώπων που αγωνίζονται με τη νόσο του Gehrig, και στον ποδηλάτη Γκρεγκ ΛεΜοντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή