Βρετανία: Ο Σούνακ απέκλεισε αλλαγή της νομοθεσίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Βρετανία: Ο Σούνακ απέκλεισε αλλαγή της νομοθεσίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι «θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για δανεισμό μέρους της συλλογής στην Ελλάδα»

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τμήματα της συλλογής του, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην Ελλάδα.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τροποποίηση της νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία ένα μουσείο μπορεί να διαθέσει αντικείμενα από τη συλλογή του μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, όπως ανέφερε, θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για δανεισμό μέρους της συλλογής στην Ελλάδα.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει πει ότι επιθυμεί «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα» για τα Γλυπτά αλλά, όπως τόνισε, κάτι τέτοιο θα εφαρμοζόταν στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου, προσθέτοντας μάλιστα ότι «δεν πρόκειται να κομματιάσουμε τη σπουδαία συλλογή μας καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία από το κοινό μας παρελθόν».

«Οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη μέριμνα και τη διαχείριση των συλλογών είναι υπόθεση του Βρετανικού Μουσείου και των trustees. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νομικά στους trustees και το ζήτημα είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή