Ενέργεια: Τα μέτρα στήριξης σε χώρες της Ε.Ε.

Ενέργεια: Τα μέτρα στήριξης σε χώρες της Ε.Ε.

Φοροαπαλλαγές, δάνεια, «πάγωμα» πληρωμών και επιδοτήσεις, στα εργαλεία των κυβερνήσεων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, «πάγωμα» των πληρωμών είναι, μεταξύ άλλων, μερικά από τα μέτρα που έχουν επιστρατεύσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις τους εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Από τον Ιούλιο, οπότε συμφώνησε να χορηγήσει ενίσχυση 17 δισ. ευρώ για τη διάσωση της ενεργειακής Uniper, η Γερμανία έχει στηρίξει με διάφορους τρόπους τις βιομηχανίες της, με έμφαση τις ενεργειακές. Τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστό ότι σχεδιάζει να προσφέρει εγγυήσεις δανείων ύψους 68 δισ. ευρώ στις ενεργειακές και ο κύριος μηχανισμός που θα εποπτεύει τη μεταφορά των εγγυήσεων θα είναι η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Αργότερα αποφασίστηκε η πλήρης κρατικοποίηση της Uniper, ενώ εξετάζεται κάτι ανάλογο για τις εταιρείες που εισάγουν αέριο και για τα διυλιστήρια πετρελαίου.

Στην Ιταλία η κυβέρνηση Μελόνι προβλέπει τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2023 για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί ταμείο με 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτοκινητοβιομηχανιών. Περίπου 6 εκατ. μικρές επιχειρήσεις δικαιούνται ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας. Από τον Σεπτέμβριο έχει μειώσει στο 5% τον ΦΠΑ για τις βιομηχανίες και το μέτρο αυτό υπολογίζεται πως θα κοστίσει στο ιταλικό κράτος 608 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προβλέπονται φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τον φόρο 10% στα υπερκέρδη των ενεργειακών. Τον Μάιο, άλλωστε, η κυβέρνηση Ντράγκι παρουσίασε μέτρα 14 δισ. ευρώ με ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη ΑΠΕ και επανεξαέρωσης του LNG. Εχει επίσης θεσπίσει ταμείο με 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη όσων επιχειρήσεων συναλλάσσονταν με Ρωσία, Ουκρανία ή Λευκορωσία, ενώ έχει ανακοινώσει φοροαπαλλαγές σε μικρομεσαίες, συμπεριλαμβανομένων μπαρ και εστιατορίων. Από τον Μάρτιο, σχεδόν αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ισπανία συνέταξε και ανακοίνωσε το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου, που προβλέπει άμεσες επιδοτήσεις 6 δισ. ευρώ και φοροαπαλλαγές, όπως και εγγυήσεις πιστώσεων 10 δισ. ευρώ. Αυτά αφορούν σειρά τομέων, όπως οι μεταφορές, οι επιχειρήσεις τροφίμων, ενώ διαθέτει 850 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας. Μέριμνα προβλέπεται για τον τομέα των μεταφορών με επιδότηση για κάθε λίτρο καυσίμου 20 σεντς μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι εταιρείες μεταφορών φορτίου ή και επιβατών θα λάβουν άμεση βοήθεια 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα θα δοθούν άμεσα 362 εκατ. ευρώ σε γεωργία και κτηνοτροφία, 68 εκατ. ευρώ στην αλιεία, τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ στις μεγάλες βιομηχανίες και 125 εκατ. ευρώ στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας.

Στο Βέλγιο η κυβέρνηση δρομολογεί μείωση ΦΠΑ στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ηλιακούς θερμοσίφωνες και θερμάστρες από το 21% στο 6%. Εχει από τα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοινώσει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να αναβάλουν τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και για το πρώτο του 2023. Στη Δανία δρομολογείται η δέσμευση 13,45 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις στις ενεργειακές εταιρείες, ώστε να διασφαλισθεί επαρκής ρευστότητα. Το κράτος προσφέρει, άλλωστε, δάνεια στις ενεργειακές επιχειρήσεις και το ποσό αυτών των δανείων ανέρχεται στο ύψος των πληρωμών καταναλωτών που έχουν «παγώσει» με την έγκριση του κράτους. Το κράτος εγγυάται την αποπληρωμή αυτών των χρεών στις ενεργειακές.

Από τον Μάρτιο η Φινλανδία έχει δεσμεύσει 210 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις δανείων στις αγροτικές επιχειρήσεις, έχει εγκρίνει προσωρινή εξαίρεση από τη φορολογία των αγροτικών οικοδομών και έχει ανακοινώσει πακέτο 75 εκατ. για εταιρείες logistics. Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άνοιξε πιστωτική γραμμή με 10 δισ. ευρώ για στήριξη των εταιρειών κοινής ωφελείας, με στόχο τη διασφάλιση επάρκειας ρευστότητας. Η Γαλλία έχει διαθέσει 9,7 δισ. ευρώ για την κρατικοποίηση της Electricite de France και έχει δεσμεύσει 50 δισ. ευρώ για τη συντήρηση των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, αλλά και τη δημιουργία έξι νέων μέχρι το 2035.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή