«Πολίτες του Ράιχ»: Επιστρέφει η απειλή του εξτρεμισμού;

«Πολίτες του Ράιχ»: Επιστρέφει η απειλή του εξτρεμισμού;

Ακροδεξιοί νοσταλγοί του «Ράιχ» και συνωμοσιολόγοι κατέστρωναν σχέδια βίαιης κατάληψης της εξουσίας στη Γερμανία, υπό την «ηγεσία» ενός τριτοκλασάτου Γερμανού αριστοκράτη τον οποίο η ίδια η οικογένειά του χαρακτηρίζει «μπερδεμένο».

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακροδεξιοί νοσταλγοί του «Ράιχ» και συνωμοσιολόγοι κατέστρωναν επί σειρά μηνών, εάν όχι ετών, σχέδια κατάληψης της εξουσίας στη Γερμανία. Στόχος τους, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ήταν να εισβάλουν στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο και να πάρουν την εξουσία, βάζοντας στον «θρόνο» έναν 71χρονο τριτοκλασάτο Γερμανό αριστοκράτη από τη Θουριγγία ονόματι Χάινριχ Ρόις, τον οποίο όμως η ίδια η οικογένειά του παρουσιάζει ως «μπερδεμένο γέρο».

Το πιο πιθανό είναι ότι ειδικά σε μια χώρα όπως η Γερμανία, τα μεγαλεπήβολα ανατρεπτικά τους σχέδια, που περιλάμβαναν επίσης την επαναφορά της μοναρχίας και την αλλαγή των γερμανικών συνόρων, εάν έφταναν στο σημείο να γίνουν πράξη, θα αποτύγχαναν παταγωδώς, όπως και απέτυχαν.

Πως θα μπορούσε άλλωστε να επιτύχει μια απόπειρα πραξικοπήματος από την πλευρά μιας μάλλον περιθωριακής ομάδας ατόμων κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας (πλειοψηφικά άνω των 50 ετών, όπως αναφέρεται) τα οποία δεν έχουν πραγματικά ερείσματα στις ένοπλες δυνάμεις;

Τα χειρότερα σενάρια 

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί πρακτικά, όπως αναφέρουν αναλυτές, θα ήταν μια υπόθεση ομηρίας στη Μπούντεσταγκ, τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, που θα έληγε μεν με την επιβολή της τάξης αλλά και, ενδεχομένως, με θύματα. Κάτι άλλο που θα μπορούσε ίσως να επιχειρηθεί θα ήταν μια επεισοδιακή εισβολή στο γερμανικό κοινοβούλιο παρόμοια με εκείνη που είχαν επιχειρήσει οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο του 2021.

Η απειλή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί. Κι αυτό, για μια σειρά από λόγους. Οι καλούμενοι «Πολίτες του Ράιχ» («Reichsbürger») παρουσιάζονται να έχουν περίπου 21.000 μέλη σε Γερμανία και Αυστρία. Τα μέλη τους δεν είναι πολλά (Γερμανία και Αυστρία έχουν μαζί πληθυσμό που ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια) αλλά δεν είναι και λίγα, ενώ είναι διάσπαρτα σε πολλά γερμανικά κρατίδια. Μεταξύ αυτών των μελών, υπάρχουν μάλιστα και άτομα που γνωρίζουν να χειρίζονται όπλα όπως πρώην (αλλά και εν ενεργεία, όπως καταγγέλλεται) στρατιώτες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» είχε ένα «κεντρικό συμβούλιο» το οποίο συνεδρίαζε τακτικά από τον Νοέμβριο του 2021 με βασικό θέμα τον συντονισμό των ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπής του πολιτεύματος. 

Η πρώην βουλευτής 

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση φέρεται να είχε η νυν δικαστής και πρώην βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπίργκιτ Μάλζακ Βίνκεμαν. 

Η ηγεσία του AfD έσπευσε, πάντως, σήμερα να διαψεύσει κάθε σχέση με τους καλούμενους «Πολίτες του Ράιχ», αποκηρύσσοντας εμφατικά τα σχέδια της εν λόγω οργάνωσης.

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο επίσης έσπευσε να «απορρίψει κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία», όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σύμφωνα με την «Tagesspiegel», μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που ήθελαν τους καλούμενους «Πολίτες του Ράιχ» να έχουν επαφές με Ρώσους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Welle, η συγκεκριμένη οργάνωση διέθετε σύνθετη δομή και καλά δομημένο «ένοπλο» βραχίονα στον οποίο μετείχαν πρώην στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων. 

Προφυλακίσεις 

Σήμερα το πρωί, οι γερμανικές Αρχές προχώρησαν σε 25 συλλήψεις έπειτα από εφόδους σε οικίες σε συνολικά έντεκα γερμανικά κρατίδια. Οκτώ από αυτούς τους 25 συλληφθέντες έχουν μάλιστα ήδη προφυλακιστεί, ενώ είναι συνολικά τουλάχιστον 50 τα άτομα που έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών.

Μιλώντας σήμερα στον Τύπο, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική οργάνωση που είχε τη μορφή συμβουλίου, δομημένου όπως ένας κυβερνητικός οργανισμός». Κάποια από τα ηγετικά στελέχη αυτής της οργάνωσης είχαν μάλιστα ήδη αποφασίσει και τις θέσεις που θα είχαν σε ένα μελλοντικό δικό τους κράτος εάν ποτέ εκπληρώνονταν τα σχέδιά τους.

Εγρήγορση 

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ χαρακτήρισε σήμερα «εξαιρετικά επικίνδυνα» τα σχέδια των καλούμενων «Πολιτών του Ράιχ», υπογραμμίζοντας ότι οι γερμανικές Αρχές είναι σε εγρήγορση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε παράλληλα και μια παλαιότερη δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον δεξιό εξτρεμισμό «τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία». Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ επίσης εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» του αναφορικά με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Με πληροφορίες από Unherd, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή