Γερμανία: Γλίτωσε πραξικόπημα – Ηθελαν νέο κράτος και στρατό

Γερμανία: Γλίτωσε πραξικόπημα – Ηθελαν νέο κράτος και στρατό

Απετράπη από τις Αρχές η απόπειρα ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση που σχεδίαζε πραξικόπημα εξάρθρωσαν χθες οι γερμανικές αρχές, σε μια γιγάντια επιχείρηση με τη συμμετοχή 3.000 αστυνομικών. Μεταξύ των 25 συλληφθέντων περιλαμβάνονταν ένας εν ενεργεία και αρκετοί πρώην αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων καθώς και μία πρώην βουλευτής του κόμματος AfD. Ο φερόμενος ως επικεφαλής είναι γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Θουριγγίας, ηλικίας 71 ετών, ονόματι Ερρίκος 8ος πρίγκιπας Ρόις.

Η μυστική οργάνωση προήλθε από τους κόλπους του κινήματος των «πολιτών του Ράιχ», τα 21.000 μέλη του οποίου δεν αναγνωρίζουν τους θεσμούς της ομοσπονδιακής Γερμανίας και ονειρεύονται επιστροφή σε αυτοκρατορικό παρελθόν. Σύμφωνα με την εισαγγελία, στόχος των μελών της οργάνωσης ήταν «να καταλύσουν την κρατική δομή και να σχηματίσουν κυβέρνηση, της οποίας τον σκελετό είχαν ήδη καταρτίσει. Τα μέλη γνώριζαν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα και με άσκηση βίας, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών κρατικών αξιωματούχων».

Με όπλα στη Βουλή

Σύμφωνα με τα σχέδιά τους, την «ημέρα Χ», σκόπευαν να πραγματοποιήσουν ένοπλη εισβολή στην ομοσπονδιακή Βουλή, να συλλάβουν μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές, με την ελπίδα ότι αυτό θα πυροδοτούσε ταραχές σε όλη τη χώρα, αποσταθεροποιώντας τους θεσμούς και οδηγώντας, τελικά, στην εγκατάσταση του πρίγκιπα Ρόις στην εξουσία. Η φιλοδοξία για κλονισμό του κράτους μπορεί να έμενε στα χαρτιά, αλλά η εισβολή στο Κοινοβούλιο δεν θα ήταν τελείως απίθανο να πραγματοποιηθεί, με δεδομένο ότι η πρώην βουλευτής Μπίργκιτ Μαλσάκ-Βίνκεμαν είχε κάρτα πρόσβασης στους χώρους του Κοινοβουλίου και ότι στις τάξεις των συνωμοτών περιλαμβάνονταν έμπειρα μέλη των ειδικών δυνάμεων. Μεταξύ αυτών ένας πρώην διοικητής μοίρας αλεξιπτωτιστών, ο οποίος αποτάχθηκε από το στράτευμα λόγω κλοπής οπλισμού, καθώς και ένας εν ενεργεία αξιωματικός υπεύθυνος επιμελητείας των ειδικών δυνάμεων. Η οργάνωση είχε προμηθευτεί δορυφορικά τηλέφωνα Iridium αξίας 20.000 ευρώ προκειμένου να διασφαλίσει τις επικοινωνίες της ανεξαρτήτως δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ πολλά από τα μέλη της διέθεταν νόμιμες άδειες οπλοφορίας, αφού δεν περιλαμβάνονταν στους περίπου 1.000 «πολίτες του Ράιχ» από τους οποίους το γερμανικό κράτος έχει αφαιρέσει τις άδειες οπλοφορίας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, τα μέλη της οργάνωσης, που πιθανώς ιδρύθηκε στα τέλη του 2021, είχαν οργανώσει εκπαιδεύσεις στη σκοποβολή και κατοπτεύσεις σε στρατόπεδα, με απώτερο στόχο να τα χρησιμοποιήσουν στη διάρκεια του πραξικοπήματος. Ο συνωμοτικός όρκος που είχαν δώσει προέβλεπε την ποινή του θανάτου για όποιον αποκάλυπτε τα σχέδια, ενώ δύο… μέντιουμ είχαν επιστρατευθεί για να μαντεύουν εάν τα επίδοξα μέλη ήταν ή όχι εχέμυθα.

Μεταξύ των 25 συλληφθέντων, ένας εν ενεργεία και αρκετοί πρώην αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων και μία πρώην βουλευτής της AfD, ενώ ο φερόμενος ως επικεφαλής είναι γόνος αριστοκρατικής οικογενείας.

Επιστράτευση μέντιουμ

Τα μέντιουμ, όμως, δεν «είδαν» ότι οι γερμανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επί μήνες τα μέλη της οργάνωσης, τόσο με ηλεκτρονικά μέσα όσο και με φυσική παρουσία. Οι συντονισμένες έφοδοι, χθες το πρωί, σε 11 κρατίδια οδήγησαν στην προσαγωγή 25 ατόμων, εκ των οποίων τα 13 συνελήφθησαν. Παράλληλες επιχειρήσεις έγιναν στην Ιταλία και στην Αυστρία, όπου βρίσκονταν δύο από τους συλληφθέντες. Μαζί με τον Ρόις συνελήφθη η 39χρονη Ρωσίδα σύντροφός του, η οποία σύμφωνα με τις Αρχές είχε επιχειρήσει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας των συνωμοτών με τη Ρωσία. Οι Αρχές δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι οι ρωσικές αρχές ανταποκρίθηκαν.

H υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ευχαρίστησε χθες όσους πήραν μέρος στην «επικίνδυνη επιχείρηση για τη διάσωση της δημοκρατίας μας». Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς πήραν υπό τον έλεγχό τους το υπουργείο Εσωτερικών ύστερα από χρόνια, κατά τα οποία αυτό βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Η Φέζερ σημείωσε ότι πολλά ερωτήματα, όπως το πόσο κοντά βρισκόταν η ομάδα στην απόπειρα πραξικοπήματος, θα απαντηθούν μόνον όταν προχωρήσουν περισσότερο οι έρευνες. Η Φέζερ έκανε λόγο για άτομα που εμφορούνται από φαντασιώσεις βίαιης ανατροπής και πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. «Είδαμε την άβυσσο της τρομοκρατικής απειλής», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή