Σένγκεν: Αυστριακό βέτο σε Βουλγαρία-Ρουμανία, «ναι» στην Κροατία

Σένγκεν: Αυστριακό βέτο σε Βουλγαρία-Ρουμανία, «ναι» στην Κροατία

Και η Ολλανδία είναι αρνητική στην ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα αναγκαστούν να κάνουν υπομονή πριν ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν, καθώς η Αυστρία προβάλλει το βέτο της σε αυτήν τη διεύρυνση, ενώ θετική απάντηση αναμένεται να δοθεί, εκτός απροόπτου, στο αίτημα της Κροατίας.

«Σήμερα θα ψηφίσω κατά της διεύρυνσης της Σένγκεν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία» ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών προσερχόμενος στην σύνοδο των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Η Αυστρία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρή αύξηση των αιτήσεων ασύλου, φοβάται ότι η άρση των συνοριακών ελέγχων με τις δύο αυτές χώρες θα αυξήσει ακόμη περισσότερο της αφίξεις μεταναστών. «Αυτήν τη χρονιά, καταγράψαμε περισσότερες από 100.000 παράνομες διελεύσεις των αυστριακών συνόρων» εξήγησε.

Σένγκεν: Αυστριακό βέτο σε Βουλγαρία-Ρουμανία, «ναι» στην Κροατία-1
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ, κέντρο, με τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, αριστερά, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη. (©Α.Ρ.)

Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν την ένταξη της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας που περιλαμβάνει 22 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την Νορβηγία και την Ελβετία, εντός της οποίας 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Η ένταξη νέων χωρών, η οποία πρέπει να αποφασισθεί ομοφώνως από τα κράτη-μέλη, θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ουράς των αυτοκινήτων στα σύνορα των χωρών αυτών και θα έδινε ώθηση στον τουρισμό.

Σε αντάλλαγμα, τα κράτη-μέλη του Σένγκεν οφείλουν να ασκούν αυστηρό έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης και να δεσμευθούν για αστυνομική συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Σένγκεν: Αυστριακό βέτο σε Βουλγαρία-Ρουμανία, «ναι» στην Κροατία-2
Ο Ούγγρος υπουργός Εσωτερικών Μπενς Ρετβάρι, αριστερά, συνομιλή με την υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας για την Ευρώπη, Ιουλία Ματέι και τον υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας Λούσιαν Μπόντε, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη. (A.P.)

Η Κροατία των 3,9 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της Ε.Ε. από το 2013 και η οποία θα ενταχθεί στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, περιμένει θετική απάντηση από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών.

Εκτός της Αυστρίας, και η Ολλανδία εμφανίζεται αρνητική στην ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν. Ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Ερικ βαν ντερ Μπουργκ εξήγησε ότι η χώρα του διατηρεί ανησυχίες σε σχέση με «τη διαφθορά και τα ανθρώπινα δικαιώματα» στη χώρα και ζητεί νέα έκθεση της Κομισιόν για τους τομείς αυτούς.

Πάντως, Γαλλία και Γερμανία είναι θετικές στην ένταξη και των τριών χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή