Ενα με δύο χρόνια νεότεροι γίνονται οι Νοτιοκορεάτες

Ενα με δύο χρόνια νεότεροι γίνονται οι Νοτιοκορεάτες

Μειώνεται η ηλικία όλων κατά ένα με δύο χρόνια, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει τη μέθοδο μέτρησής της και προσαρμόζεται στα διεθνή πρότυπα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος θα γυρίσει πίσω για τους Νοτιοκορεάτες, καθώς η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει την παραδοσιακή μέθοδο μέτρησης της ηλικίας και θα υιοθετήσει το διεθνές πρότυπο. Η αλλαγή θα μειώσει κατά ένα ή δύο χρόνια τη χρονολογική ηλικία των πολιτών, τουλάχιστον όσον αφορά την καταγραφή της στα επίσημα έγγραφα.

Oταν οι Νοτιοκορεάτες γεννιούνται θεωρούνται άμεσα ενός έτους και κάθε 1η Ιανουαρίου προσθέτουν μία χρονιά στην ηλικία τους. Εξαιτίας αυτού του παράδοξου εθιμικού υπολογισμού ένα βρέφος που γεννιέται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μόλις το ρολόι χτυπήσει δώδεκα θεωρείται δύο ετών. Tα προβλήματα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ: Η ηλικία των στρατεύσιμων ανδρών υπολογίζεται με άλλο σύστημα, όπως και αυτή κατά την οποία επιτρέπονται η κατανάλωση οινοπνεύματος και το κάπνισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ηλικία των νεογνών είναι μηδέν και προστίθεται ένα έτος κάθε πρώτη Ιανουαρίου.

Αναχρονιστικό μοντέλο

Πολλοί πολιτικοί κατέκριναν τα αναχρονιστικά μοντέλα υποστηρίζοντας ότι κάνουν τη Νότια Κορέα, μια παγκόσμια, οικονομική και τεχνολογική δύναμη, να εμφανίζεται σαν να μην μπορεί να ακολουθήσει την παγκόσμια κοινότητα. Ο πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ Γεόλ, επίσης, δήλωσε ότι οι πολλαπλές μέθοδοι υπολογισμού της ηλικίας αυξάνουν τη μεγάλη σπατάλη πόρων.

Μειώνεται η ηλικία όλων κατά ένα με δύο χρόνια, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει τη μέθοδο μέτρησής της και προσαρμόζεται στα διεθνή πρότυπα.

Ομως όλα αυτά θα τελειώσουν τον Ιούνιο, τουλάχιστον στα επίσημα έγγραφα, όταν η χρονολογική ηλικία θα αρχίσει να υπολογίζεται με τα διεθνή πρότυπα.

Παραμένει ασαφής η προέλευση των παράδοξων υπολογιστικών μεθόδων της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με μια θεωρία, το μωρό μόλις γεννηθεί είναι ενός έτους επειδή συνυπολογίζεται ο χρόνος που πέρασε στη μήτρα και οι εννιά μήνες στρογγυλεύονται για να γίνουν 12. Αλλοι την αποδίδουν στο αρχαίο ασιατικό αριθμητικό σύστημα, που δεν περιελάμβανε το μηδέν. Οι ερμηνείες της προσθήκης του ενός έτους κάθε πρώτη Ιανουαρίου είναι ακόμη πιο πολύπλοκες.

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, παραπέμπουν στην υπόθεση ότι οι αρχαίοι Κορεάτες τοποθετούν το έτος της γέννησής τους εντός του κινεζικού ημερολογιακού κύκλου, διάρκειας 60 ετών. Καθώς, όμως, εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα συνηθισμένα σήμερα ημερολόγια, δεν ασχολούνταν με την ημερομηνία της γέννησής τους αλλά πρόσθεταν ένα χρόνο την πρώτη ημέρα του σεληνιακού ημερολογίου. Οταν οι Νοτιοκορεάτες υιοθέτησαν το δυτικό ημερολόγιο, η προσθήκη ενός έτους στην ηλικία τους κάθε Πρωτοχρονιά φάνηκε ως η λογική συνέχεια.

Το εθνικό Κοινοβούλιο, στη Σεούλ, που ψήφισε υπέρ της αλλαγής την εβδομάδα που πέρασε, επισημαίνει ότι θα περιοριστεί η κοινωνική σύγχυση που προκαλούν οι διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού της ηλικίας και δεν θα υπάρχουν πλέον επιπλοκές εξαιτίας τους.

Πολλοί Νοτιοκορεάτες θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν την ηλικία όπως καθορίζεται από τις πατροπαράδοτες μεθόδους, ενώ άλλοι δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους επειδή ο χρόνος θα γυρίσει πίσω και, τουλάχιστον στα χαρτιά, θα ξανανιώσουν. «Θα γίνω δύο χρόνια πιο νέα», έγραψε στο Τwitter μια γυναίκα. «Γεννήθηκα Δεκέμβριο και αμέσως έγινα δύο ετών. Επιτέλους, θα επιστρέψω στην πραγματική μου ηλικία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT