Και νέα εκτέλεση κρατούμενου διαδηλωτή στο Ιράν

Και νέα εκτέλεση κρατούμενου διαδηλωτή στο Ιράν

Είναι η δεύτερη από την περασμένη Πέμπτη εν μέσω «εξέγερσης της μαντίλας»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτέλεση δεύτερου κρατουμένου για συμμετοχή στην «εξέγερση της μαντίλας» στο Ιράν ανακοίνωσαν οι Αρχές της Τεχεράνης εν μέσω διαδηλώσεων κατά του θεοκρατικού καθεστώτος. Η κρατική τηλεόραση μάλιστα αναφέρει ότι πλάνα που μετέδωσε δείχνουν τον εκτελεσθέντα να μαχαιρώνει δύο άνδρες και να τρέπεται σε φυγή.

Ο Majidreza Rahnavard εκτελέστηκε διά δημόσιου απαγχονισμού σε λιγότερο από έναν μήνα από τη σύλληψή του, δείχνοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Associated Press, ότι το δικαστικό σύστημα του Ιράν λειτουργεί με ταχύτητα όσον αφορά την πάταξη της εξέγερσης.

Ακτιβιστές προειδοποιούν ότι τουλάχιστον 12 άτομα έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο σε δίκες κεκλεισμένων των θυρών. Τουλάχιστον 488 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, ενώ άλλα 18.200 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις Αρχές.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan ισχυρίστηκε ότι ο Ραχνάβαρντ μαχαίρωσε μέχρι θανάτου δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στις 17 Νοεμβρίου στη Μασχάντ και τραυμάτισε άλλα τέσσερα.

Το ρεπορτάζ του Mizan μάλιστα αναγνώρισε τους νεκρούς ως μέλη του Basij, ομάδα με παραστρατιωτικούς εθελοντές υπό Φρουρούς της Επανάστασης. Οι παραστρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλες πόλεις, επιτίθενται και συλλαμβάνουν διαδηλωτές.

Ο Ραχνάβαρντ είχε καταδικαστεί με την κατηγορία της «μοχαρεμπέ», μια λέξη στα φαρσί που σημαίνει «διεξαγωγή πολέμου κατά του Θεού». Αυτή η κατηγορία έχει αποδοθεί αρκετές φορές από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και μετά και επισύρει τη θανατική ποινή.

Το Ιράν είναι «πρωτοπόρο» στις εκτελέσεις και συνήθως δι’ απαγχονισμού. Ο πρώτος κρατούμενος της «εξέγερσης της μαντίλας» εκτελέστηκε την περασμένη Πέμπτη. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι έλαβε ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από έναν ανώτερο Ιρανό αστυνομικό διοικητή που ζητούσε να ολοκληρωθεί η εκτέλεση κρατουμένου δημόσια «το συντομότερο δυνατόν», ως… «μια χειρονομία ευχαριστίας προς τις δυνάμεις ασφαλείας».

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT