Πόλεμος στην Ουκρανία: Από το Κίεβο οι ρωσικοί πύραυλοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Από το Κίεβο οι ρωσικοί πύραυλοι

Είχαν παραδοθεί από την Ουκρανία στη Μόσχα τη δεκαετία του 1990, στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας, και συχνά δεν έχουν πυρηνική γόμωση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιούς πυραύλους ουκρανικής κατασκευής από τα χρόνια της ΕΣΣΔ, συχνά χωρίς εκρηκτική γόμωση, εξαπολύουν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον ουκρανικών στόχων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αφού εξέτασαν θραύσματα υποηχητικού πυραύλου Kh-55, που είχε σχεδιασθεί τη δεκαετία του 1970 προκειμένου να φέρει πυρηνική κεφαλή και να εκτοξεύεται από βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Ο πύραυλος ανήκε σε παρτίδα οπλισμού που παραδόθηκε στη Ρωσία από την Ουκρανία τη δεκαετία του 1990, στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας για την εγγύηση της ουκρανικής κυριαρχίας. Τον περασμένο μήνα, οι Ουκρανοί εντόπισαν τα απομεινάρια δύο ακόμη τέτοιων πυραύλων –και οι δύο χωρίς εκρηκτική γόμωση–, μέρος και αυτοί των ουκρανικών αποθεμάτων που είχε παραλάβει πριν από τρεις δεκαετίες η Ρωσία.

Η Μόσχα μοιάζει έτσι να αξιοποιεί ουκρανικά όπλα σαν «δολώματα» εναντίον της Ουκρανίας. Η εκτόξευση κάθε τέτοιου «άσφαιρου» πυραύλου υποχρεώνει την ουκρανική αεράμυνα να κινητοποιηθεί, απασχολώντας την άσκοπα.

Ψεύτικος στόχος

«Πρώτα εκτοξεύουν τον πύραυλο Kh-55 και αντιδρούμε σε αυτό. Είναι, όμως, ψεύτικος στόχος», λέει ο στρατηγός Σκιμπίτσκι της ουκρανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας. Αφού η ουκρανική αεράμυνα αναλάβει την αναχαίτιση των πρώτων πυραύλων, οι Ρώσοι εξαπολύουν δεύτερο κύμα με πιο σύγχρονους πυραύλους και εκρηκτικές κεφαλές.

Η χρήση παλαιών ουκρανικών πυραύλων τύπου Κρουζ από τη Ρωσία κατέστη δυνατή χάρη στο μνημόνιο της Βουδαπέστης, με το οποίο η Ουκρανία αποδέχθηκε τον παροπλισμό του πυρηνικού της οπλοστασίου –τρίτο σε μέγεθος την εποχή εκείνη, κληρονομιά της ΕΣΣΔ– και να μεταφέρει το σύνολο των πυρηνικών κεφαλών της στη Ρωσία για διάλυση. Το Κίεβο έλαβε σε αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του.

«Το σύνολο των βαλλιστικών πυραύλων και τα μεγάλης ακτίνας δράσης βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95 παραδόθηκαν. Σήμερα χρησιμοποιούν τα ίδια αυτά βομβαρδιστικά και εκτοξεύουν τους ίδιους πυραύλους εναντίον μας. Θα ήταν καλύτερα εάν τα είχαμε παραδώσει στις ΗΠΑ», λέει ο στρατηγός Σιμπίτσκι και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, έχουν ακόμη απόθεμα πυραύλων για τρία με πέντε κύματα. Το κάθε κύμα θα έχει 80 με 90 πυραύλους».

Την περασμένη Δευτέρα, ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε περισσότερους από 70 πυραύλους κατά της Ουκρανίας, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό δύο στρατιωτικών εγκαταστάσεων βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Παρότι τα αποθέματα προηγμένων ρωσικών πυραύλων εκτιμάται πως έχουν μειωθεί σημαντικά, ο στρατηγός Σιμπίτσκι πιστεύει ότι οι ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν κατασκευάσει από την αρχή του πολέμου 240 πυραύλους ακριβείας Kh-101 και περίπου 120 πυραύλους Kalibr, που εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία, δηλαδή μηνιαία παραγωγική ικανότητα 40 πυραύλων.

Συνεχίζει τις κατασκευές

Η Ρωσία συνεχίζει την κατασκευή πυραύλων ακριβείας, παρά τις δυτικές κυρώσεις. Ο Γιούτι Ινάτ, εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, ανέφερε ότι μετά την τελευταία επίθεση πυροτεχνουργοί εντόπισαν θραύσματα, που δείχνουν ότι οι προηγμένοι πύραυλοι βγήκαν από ρωσικά εργοστάσια τον περασμένο μήνα. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί ολοκαίνουριους πυραύλους», επισήμανε ο στρατηγός.

Την ώρα που οι Ρώσοι επιδιώκουν να ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους, οι Ουκρανοί βελτιώνονται διαρκώς στον εντοπισμό και στην κατάρριψη ρωσικών πυραύλων. Το ουκρανικό επιτελείο δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι ποσοστό 70% των ρωσικών πυραύλων καταρρίπτεται από την αεράμυνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή