Μακρόν: «Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα – διαπράττει εγκλήματα πολέμου»

Μακρόν: «Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα – διαπράττει εγκλήματα πολέμου»

Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται εκ νέου για την Ουκρανία στη σημερινή σύνοδό της στο Παρίσι, έχοντας αυτή τη φορά διπλό στόχο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τους Ουκρανούς «να αντισταθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα», απέναντι σε μία Ρωσία που στόχος της είναι «να βυθίσει στο σκοτάδι και το κρύο» τους Ουκρανούς. «Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα» και «προσπαθεί να σκορπίσει τον τρόμο στον πληθυσμό» επιτιθέμενη κατά μη στρατιωτικών υποδομών, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης «Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό» που διεξάγεται στο Παρίσι. Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε εμφατικά στην εναρκτήρια ομιλία του, χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς της Μόσχας εναντίον αμάχων έγκλημα πολέμου, συμπληρώνοντας ότι το Κρεμλίνο επιτίθεται σε μη στρατιωτικές υποδομές επειδή τα στρατεύματά του έχουν υποστεί ήττες στα πεδία των μαχών.

Μακρόν: «Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα – διαπράττει εγκλήματα πολέμου»-1
©Associated Press

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βίντεο, είπε ότι 12 εκατομμύρια Ουκρανοί αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος, συμπληρώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται γεννήτριες επειγόντως, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα και αλεξίσφαιρα γιλέκα για τα στρατεύματά της.

«Εχουμε συγχρονίσει τις θέσεις μας πριν από τη διάσκεψη υποστήριξης στο Παρίσι» ανέφερε εξάλλου την Κυριακή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Twitter έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται εκ νέου για την Ουκρανία στη σημερινή σύνοδό της στο Παρίσι, έχοντας αυτή τη φορά έναν διπλό στόχο, από τη μια να ενορχηστρώσει την παροχή άμεσης βοήθειας στον ουκρανικό πληθυσμό, που βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο ρωσικών επιθέσεων, και από την άλλη να προετοιμάσει την ανοικοδόμηση της χώρας.

Μακρόν: «Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα – διαπράττει εγκλήματα πολέμου»-2
Από αριστερά: η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ και η Γαλλία υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά κατά την προσέλευσή τους στη διεθνή σύνοδο για την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό. (©Α.Ρ.)

Μετά τις διασκέψεις του Λουγκάνο, της Βαρσοβίας και του Βερολίνου τους τελευταίους μήνες, η σημερινή συνάντηση στοχεύει στην εξουδετέρωση της στρατηγικής που εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο από τη Ρωσία, η οποία συνίσταται στην επίθεση στις μη στρατιωτικές υποδομές για να υποφέρει ο ουκρανικός πληθυσμός και να αποδυναμωθεί η αντίσταση.

«Κάνει κρύο εκεί, η Ρωσία βομβαρδίζει, προσπαθεί να διακόψει την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και την παροχή φυσικού αερίου και ως εκ τούτου σήμερα υπάρχουν 70 κράτη και διεθνείς οργανισμοί που συναντώνται για να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, γεννήτριες, ανοικοδόμηση» διευκρίνισε προσερχόμενη στην σύνοδο η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Η Ρωσία παίζει ακριβώς αυτήν τη δύσκολη στιγμή με αυτόν τον πόλεμο φθοράς, παίζει με τον χρόνο και εμείς είμαστε εδώ για να δείξουμε αλληλεγγύη και να υποστηρίξουμε την Ουκρανία έως ότου τελειώσει ο πόλεμος αυτός» σημείωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Χάντζα Λαχμπίμπ.

Η Σουηδία, ταυτόχρονα, ήταν μεταξύ των πρώτων κρατών που συμμετείχαν στη συνάντηση και υποσχέθηκαν περισσότερη βοήθεια. Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας, Γιόχαν Φόρσελ, ανακοίνωσε συνεισφορά 55 εκατομμυρίων ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και ανοικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και ενεργειακών υποδομών.

Μακρόν: «Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα – διαπράττει εγκλήματα πολέμου»-3
©Associated Press

Οι μετέχοντες στη σύνοδο θα εστιάσουν σε πέντε σημαντικούς τομείς -την ενέργεια, την υδροδότηση, τον επισιτισμό, την υγεία και τα μέσα μεταφοράς- για να επιτραπεί στην Ουκρανία να διατηρήσει σε λειτουργία τις θεμελιώδεις υποδομές της.

«Ο άμεσος στόχος είναι να μην καταρρεύσει το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, να μην υπάρξει “συσκότιση” αρκετών εβδομάδων, να μην παγώσει το νερό μέσα στους σωλήνες» διότι τότε αυτοί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν «ώς το καλοκαίρι», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν, όπως λέγεται, στην αποκατάσταση των υποδομών έπειτα από κάθε ρωσικό βομβαρδισμό ώστε ο πληθυσμός να μπορέσει να αντέξει τον χειμώνα και να διατηρήσει το ηθικό του.

Με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT