Χωρίς όρια το «φλερτ» του Κατάρ προς τη Δύση

Χωρίς όρια το «φλερτ» του Κατάρ προς τη Δύση

Ερευνες έχουν πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν και αμερικανικές υπηρεσίες για παράνομο λόμπινγκ από την Ντόχα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την επιρροή του κατάφερε να εδραιώσει τα τελευταία χρόνια το Κατάρ χάρη στον ορυκτό πλούτο του, τη γενναιοδωρία του σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ινστιτούτα, τις επενδύσεις σε μέσα ενημέρωσης, την εξαγορά μεγάλων επιχειρήσεων και τις προσκλήσεις για ταξίδια σε ανώτατους αξιωματούχους, προκειμένου να συμμετέχουν σε συνόδους με θέμα την Παιδεία ή το κλίμα. Το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Ε.Ε. αναμένεται να στρέψει την προσοχή στην υψηλού επιπέδου «ήπια διπλωματία» του Κατάρ, που περιλαμβάνει εντατικό «λόμπινγκ» και εκστρατείες επιρροής της κοινής γνώμης.

Τις δραστηριότητες αυτές του Κατάρ έχουν ερευνήσει και οι αμερικανικές αρχές. Το 2018, αξιωματούχοι του εμιράτου προσκάλεσαν 250 φίλους και συνεργάτες του τότε προέδρου Τραμπ σε ταξίδια στην Ντόχα, με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Τον Ιούνιο, ο απόστρατος στρατηγός Τζον Αλεν, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την προεδρία του Ινστιτούτου Brookings μετά την αποκάλυψη ότι προωθούσε υπογείως τα συμφέροντα του Κατάρ.

«Δεν υπάρχει δυτική πρωτεύουσα –για να μη μιλήσουμε γι’ αυτές σε Λατινική Αμερική και Ασία– η οποία δεν έχει επωφεληθεί από το Κατάρ», λέει ο Τζόναθαν Σάντσερ του Ιδρύματος Defense of Democracies μιλώντας στο περιοδικό Politico. Παρότι η εκστρατεία επιρροής από το Κατάρ είναι νομότυπη, το εύρος της και τα προωθούμενα ποσά παραβιάζουν πολλούς ηθικούς –αν όχι νομικούς– κανόνες.

Το Κατάρ έχει ιδρύσει οκτώ παραρτήματα μεγάλων αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών πανεπιστημίων σε προάστιο της Ντόχα, γνωστό ως Πόλη της Παιδείας, ενώ δώρισε 1 δισ. δολάρια σε αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα μεταξύ 2011 και 2017.

Η Ντόχα είναι μακράν ο μεγαλύτερος ξένος χρηματοδότης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ.

Ο εμίρης και η σύζυγός του, γνωστή για τη φιλανθρωπία και τις κοσμικές επαφές της με γαλαζοαίματους και αστέρες του Χόλιγουντ, προσπαθούν να εξισορροπήσουν την αυστηρή ερμηνεία του σουνιτικού Ισλάμ με το άνοιγμά τους προς τη Δύση.

Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τη συντηρητική μερίδα της βασιλικής οικογένειας (με περισσότερα από 2.000 μέλη) και του κοινού, ο εμίρης Ταμίν μπιν Χαμάντ αλ Θάνι φρόντισε το βασιλικό ίδρυμα του Κατάρ να προσκαλέσει ακραίους σουνίτες κληρικούς σε τεμένη της χώρας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο Σαουδάραβας ιμάμης Σαλέχ αλ Μογκαμσί, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο ιδρυτής της οργάνωσης Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, «πέθανε έντιμα στα μάτια του Αλλάχ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή