25.000 λομπίστες στη μάχη επιρροής των Βρυξελλών

25.000 λομπίστες στη μάχη επιρροής των Βρυξελλών

Σοβαρό πρόβλημα η μεταπήδηση αξιωματούχων σε θέσεις εργασίας σχετικές με το λόμπινγκ μόλις λήξει η θητεία τους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 25.000 λομπίστες απασχολούνται στις Βρυξέλλες και δη στο Ευρωπαϊκό Τετράγωνο, ενώ το συνολικό ποσό που επενδύουν κάθε χρόνο για να συνδιαμορφώσουν κρίσιμες αποφάσεις ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Η πλειονότητά τους τελεί στην υπηρεσία επιχειρήσεων και εταιρειών λόμπινγκ. Ετσι, κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια νέα ρύθμιση ή το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει νέο νόμο, οι λομπίστες είναι παρόντες και συχνά υπερτερούν αριθμητικά άλλων ομάδων πίεσης (ΜΚΟ, συνδικαλιστών) σε αναλογία τριάντα προς ένα.

Ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που κάνουν λόμπινγκ αλλά και τα χρήματα που δαπανώνται για προνομιακή πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων συχνά οδηγούν σε υπερβολική επιρροή και χειραγώγηση των κέντρων αυτών από επιχειρηματικά συμφέροντα. Μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών που προσπαθούν να επηρεάσουν τις Βρυξέλλες είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (9 εκατ. ευρώ), η Fleishman-Hillard (7,6 εκατ.), η Bayer (6,5 εκατ.), οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple (6,5 εκατ.), Google (6 εκατ.), Meta (6 εκατ.). Από ΜΚΟ, η μόνη που έχει εξασφαλίσει σοβαρή πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι το WWF. Ο δημοφιλέστερος επίτροπος αυτήν τη στιγμή είναι ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, ο οποίος έχει παραστεί σε σχεδόν 1.000 συναντήσεις με λομπίστες. Πάντως, συνήθως οι λομπίστες προτιμούν να έχουν πρόσβαση σε στελέχη, συμβούλους και πιο χαμηλόβαθμους υπαλλήλους, των επιτρόπων και όχι στους ίδιους τους επιτρόπους σε αναλογία τρία προς ένα.

Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η μεταπήδηση αξιωματούχων σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το λόμπινγκ μόλις λήξει η θητεία τους, αλλά και το αντίστροφο, η ανάληψη θέσεων ευθύνης στην Ευρώπη από πρώην λομπίστες. Για παράδειγμα, το ένα τρίτο των επιτρόπων το 2014 μεταπήδησε σε θέσεις λόμπινγκ. Από τις πιο αμφιλεγόμενες μετακινήσεις στον τομέα ήταν εκείνες του προέδρου Ζοζέ Μπαρόζο στην Goldman Sachs και της Νέλι Κρες στην Uber και στην Bank of America. Μόλις πέρυσι ο Ιρλανδός επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, προσελήφθη σε εταιρεία λόμπινγκ στις Βρυξέλλες, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερωθεί η Επιτροπή νωρίτερα. H DLA Piper, διεθνής νομική εταιρεία, έχει πεδίο δραστηριοποίησης στο εμπόριο και στην ενέργεια, τομείς αντιστοίχους με το χαρτοφυλάκιο του Χόγκαν. Από το 2014 πάντως έχει θεσπιστεί συμφωνία που καθιστά υποχρεωτική την εγγραφή όλων των οργανώσεων που φιλοδοξούν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ένα λεπτομερές αρχείο διαφάνειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή