«Επικίνδυνη» θεωρεί ο Λευκός Οίκος την επίθεση Μασκ κατά Φάουτσι

«Επικίνδυνη» θεωρεί ο Λευκός Οίκος την επίθεση Μασκ κατά Φάουτσι

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter συμφωνεί με το αίτημα Ρεπουμπλικανών για παραπομπή του κορυφαίου επιδημιολόγου στη Δικαιοσύνη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Επικίνδυνη και απεχθή» χαρακτήρισε χθες ο Λευκός Οίκος την επίθεση που εξαπέλυσε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Twitter Ελον Μασκ εναντίον του δρος Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις της τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, Καρίν Ζαν-Πιερ, προσέθεσε ότι ο Μασκ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες των ανεύθυνων κατηγοριών του. «Οι επικρίσεις αυτές είναι απεχθείς, είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα και θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε πόσο άδικες είναι», τόνισε η κ. Ζαν-Πιερ, η οποία επαίνεσε τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τον Φάουτσι και εξήρε τις επιστημονικές περγαμηνές του.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ελον Μασκ δημοσίευσε το παρακάτω μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Οι αντωνυμίες μου είναι Δικάστε/τον Φάουτσι». Ο Μασκ συνδύαζε ειρωνικά την αναγραφή αντωνυμίας φύλου δίπλα στα προφίλ χρηστών της πλατφόρμας με το όνομα του μισητού από το κίνημα των αντιεμβολιαστών και την άκρα Δεξιά Αμερικανού επιδημιολόγου. Καθώς το μήνυμα του Μασκ διαδόθηκε αστραπιαία, ο γεννημένος στη Νότια Αφρική διευθύνων σύμβουλος του Twitter και της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla απάντησε στο ίδιο το μήνυμά του, γράφοντας: «Η αλήθεια αντηχεί».

Ο Φάουτσι, ο οποίος φέρεται να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ενεργό υπηρεσία τον Δεκέμβριο ως επικεφαλής των υγειονομικών συμβούλων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχει στο ενεργητικό του τη διαχείριση κρίσεων όπως αυτές του HIV/AIDS, της γρίπης των πτηνών και του Εμπολα. Στα πενήντα χρόνια του στην ενεργό δράση, ο βετεράνος ιολόγος Φάουτσι έχει υπηρετήσει επτά προέδρους ως σύμβουλος επιδημιολογικών θεμάτων, αρχίζοντας με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως, και η επιμονή του να παρουσιάζει την κατάσταση όπως ακριβώς έχει από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, τον κατέστησαν ήρωα μεταξύ των συναδέλφων του. Ο Φάουτσι εξόργισε τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αγνοώντας τις νουθεσίες του Λευκού Οίκου για χαλαρά μέτρα, προτείνοντας αντίθετα αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση των παγκόσμιων θανάτων από COVID-19, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο νεκρούς. Ο Φάουτσι έχει αποκαλύψει ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής του. Τον επιδημιολόγο επικρίνει σημαντική μερίδα συντηρητικών Αμερικανών, οι οποίοι διαφωνούν με τον μαζικό εμβολιασμό, την τήρηση αποστάσεων μεταξύ ατόμων και τη χρήση προστατευτικής μάσκας. Οι Ρεπουμπλικανοί, που θα αποκτήσουν τον Ιανουάριο τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχουν απειλήσει ότι θα ερευνήσουν τη διαχείριση της πανδημίας από τον Φάουτσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή