Patriot στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Patriot στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η εκπαίδευση των χειριστών θα γίνει σε βάση στη Γερμανία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να αποστείλει συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Ουκρανία για την ενίσχυση της αεράμυνάς της, παραμερίζοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης που υπερίσχυαν έως τώρα. Την πληροφορία μετέδωσε το δίκτυο CNN, ενώ η επισημοποίησή της αναμένεται σύντομα, ίσως και πριν από το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με το CNN, η εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών του συστήματος θα γίνει στη βάση Γκράφενβερ, στη Γερμανία.

Η Μόσχα δεν σχολίασε την είδηση, αλλά κάλεσε την Ουκρανία να αποδεχθεί ότι στη Ρωσία έχουν ενταχθεί νέα εδάφη, επαναλαμβάνοντας ότι η αποδοχή «της νέας πραγματικότητας» είναι η προϋπόθεση για την ειρήνευση. Το Κίεβο απάντησε έμπρακτα, επιχειρώντας να αποδυναμώσει τις ρωσικές θέσεις στη Μελιτούπολη, στρατηγικής σημασίας πόλη που εξασφαλίζει την εδαφική συνέχεια της Ρωσίας με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ουκρανικές και ρωσικές πηγές περιέγραψαν τα ουκρανικά πλήγματα με πυραύλους ακριβείας εναντίον ρωσικών στόχων στη Μελιτούπολη ως σημαντικά. Το πλέον εμφανές ήταν το πλήγμα εναντίον γέφυρας απαραίτητης για την τροφοδοσία της πόλης από τον Νότο, το οποίο δεν έγινε από αέρος, αλλά με δολιοφθορά σε δύο υποστυλώματα.

Την Κυριακή, ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν εκκλησία που σύμφωνα με το Κίεβο λειτουργούσε ως βάση Ρώσων στρατιωτών. «Ολα εξαρτώνται από τη Μελιτούπολη», είπε στην καθημερινή ραδιοφωνική ενημέρωση ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Ολεξίι Αρέστοβιτς. «Αν πέσει η Μελιτούπολη θα καταρρεύσει όλη η ρωσική άμυνα έως τη Χερσώνα και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα φτάσουν στα σύνορα με την Κριμαία», προσέθεσε.

H Ρωσία ζήτησε από τη Λευκορωσία να θέσει τις δυνάμεις του στρατού της σε αυξημένη επιφυλακή.

«Δεν είναι σαφές αν αυτά τα πλήγματα αποτελούν προετοιμασία για μια επίθεση ή αντιπερισπασμό, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να κινηθούν προς άλλη κατεύθυνση», σημείωσαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Αντιπερισπασμός

Τον δικό της αντιπερισπασμό, όπως όλα δείχνουν, υλοποιεί η Ρωσία, ζητώντας από τη Λευκορωσία να θέσει τις δυνάμεις της σε αυξημένη επιφυλακή. Η οδηγία για επείγουσα κινητοποίηση του στρατού της Λευκορωσίας αποτελεί τμήμα άσκησης και τα στρατεύματα δεν προβλέπεται να αναπτυχθούν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Ειδικοί θεωρούν αρκετά απίθανο να στείλει η Λευκορωσία στρατεύματα στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων γιατί αυτό θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλές στο εσωτερικό της χώρας», σημείωσε η αμερικανική εφημερίδα. «Αλλά ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμος για πόλεμο ώστε να απασχολήσει ουκρανικά στρατεύματα, αποσπώντας τα από άλλα μέτωπα».

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός λαός δίνει καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης χωρίς βασικές υπηρεσίες κοινής ωφελείας. «Aυτή τη στιγμή δεν έχουν ρεύμα 12 εκατομμύρια άνθρωποι. Και κάθε μέρα περιμένουμε νέα ρωσικά πλήγματα. Γι’ αυτό οι γεννήτριες έχουν γίνει σημαντικό όπλο για την προστασία του πληθυσμού μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μιλώντας εξ αποστάσεως σε διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή