Η Κίνα ήρε τους «zero Covid» περιορισμούς και… καταρρέει

Η Κίνα ήρε τους «zero Covid» περιορισμούς και… καταρρέει

Χωρίς σχέδιο και μεταβατική περίοδο, οι δομές βρίσκονται υπό διάλυση, οι υγειονομικοί δουλεύουν ακόμα και με κορωνοϊό, τα φάρμακα είναι σε έλλειψη, οι πολίτες φοβούνται

8' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανανέωση της θητείας του Σι Τζινπίνγκ δεν ήρθε δώρα φέρουσα. Οι διαδηλώσεις εναντίον της περιώνυμης αυστηρής πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων, που σε κάποιους θύμισαν τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν το 1989, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό έτριξαν τα θεμέλια του παντοδύναμου Κομμουνιστικού Κόμματος, που αναγκάστηκε σε πλήρη αναδίπλωση – από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς σχέδιο.

Πηγαίνοντας από το ένα άκρο στο άλλο, η Επιτροπή Υγείας της χώρας αναγκάζει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δουλεύουν ακόμα και με κορωνοϊό, εάν ασφαλώς έχουν ήπια συμπτώματα, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχει και έλλειψη υγειονομικού προσωπικού -κυρίως λόγω νόσησης- στις ήδη πολλαπλασιασμένες δομές υγείας της χώρας, με τους πολίτες να συρρέουν κατά εκατοντάδες για εξετάσεις μόλις εμφανίσουν ακόμα και ήπια συμπτώματα της νόσου.

Η κατάρρευση του κινεζικού ΕΣΥ

Η Κίνα ήρε τους «zero Covid» περιορισμούς και… καταρρέει-1
Χιλιάδες πολίτες συρρέουν καθημερινά στις κινεζικές δομές Υγείας ακόμα και με ήπια συμπτώματα. (©Α.Ρ.)

Και οι δομές καταρρέουν, με τους ασθενείς να περιμένουν ατελείωτες ώρες για να τους δει ένας γιατρός. Ακόμα και σε κλινικές εκτός Πεκίνου, υπάρχουν 700-800 εμπύρετοι που συρρέουν για εξετάσεις και θεραπεία. Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού θα αυξηθούν εκθετικά, με το σύστημα Υγείας να πιέζεται ήδη, αφού, σύμφωνα με το BBC, μόνο σε μία ημέρα, 22.000 άνθρωποι συνέρρευσαν σε νοσοκομεία και κλινικές του Πεκίνου.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα νοσοκομεία της κινεζικής πρωτεύουσας έως και το 80% των υγειονομικών έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, με τα χειρουργεία να αναβάλλονται «εκτός κι αν ο ασθενής πρόκειται να πεθάνει αύριο» όπως λέγεται χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για χάος» λένε Κινέζοι γιατροί.

Τα στοιχεία δείχνουν, δε, ότι οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας δέχονται περί τις 30.000 κλήσεις την ημέρα μόνο στο Πεκίνο, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει όχι μόνο να μειώσει τα τεστ -όλοι θυμόμαστε τους… Ρόμποκοπ να εισβάλουν διά της βίας στα σπίτια για να τεστάρουν τους πολίτες-, αλλά και να δημοσιεύει καθημερινά τα πανδημικά στοιχεία, καθώς, όπως λέγεται, είναι αδύνατον να υπολογιστούν με ακρίβεια τα περιστατικά, αφού, σύμφωνα με τις Αρχές, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ασυμπτωματικά.

Μεταξύ όλων αυτών, το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει θανάτους από τις 3 Δεκεμβρίου και, συν τοις άλλοις, τα τεστ είναι σε σοβαρή έλλειψη, παρά τις διαβεβαιώσεις των Αρχών ότι θα τροφοδοτηθούν τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία.

Η Κίνα ήρε τους «zero Covid» περιορισμούς και… καταρρέει-2
Αδεια τα ράφια των φαρμακείων αλλά και των νοσοκομείων από σκευάσματα… (©Α.Ρ.)

Την ίδια στιγμή, τελειώνουν τα αποθέματα φαρμακευτικών σκευασμάτων -ακόμα και αυτά για το κρυολόγημα και τον πυρετό-, καθώς «αναμένονται προμήθειες», ενώ όσοι από το προσωπικό κολλούν συνεχίζουν να εργάζονται, αφού δεν υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. «Ολοι θα κολλήσουμε σύντομα» λέει γιατρός νοσοκομείου στο Σιτσουάν. Οι ειδικοί πάντως υπενθυμίζουν ότι το Χονγκ Κονγκ, εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης φαρμάκων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων Covid-19, σημείωσε αύξηση των θανάτων λίγους μήνες πριν, ενώ προβλέπουν ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Κίνα.

Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως προειδοποίησε ότι η Κίνα θα διέλθει «πολύ σκληρούς καιρούς». «Είναι πάντοτε πολύ δύσκολο για κάθε χώρα να συνέλθει από μία κατάσταση, όπου είχαν εφαρμοστεί πολύ σκληροί έλεγχοι», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις, σε μία πρωτοφανή δήλωση για πολιτική χώρας, αφού ο Οργανισμός δεν παίρνει θέση, παρότι ο επικεφαλής του, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, ανέφερε τον Μάιο ότι η κινεζική πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων δεν ήταν βιώσιμη.

Το… εκούσιο lockdown των πολιτών

Η Κίνα ήρε τους «zero Covid» περιορισμούς και… καταρρέει-3
Το Πεκίνο μοιάζει άδειο ακόμα και μετά την άρση των περιορισμών, αφού οι πολίτες… αυτοπεριορίζονται. (©Α.Ρ.)

Το Πεκίνο ίσως έχει αρχίσει ήδη να ζει κάτι σαν «αναγκαστικό» lockdown… Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, τα εστιατόρια έκλεισαν επειδή πάρα πολλά μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικά στην Covid-19. Οι συνήθως πανταχού παρόντες εργαζόμενοι στον τομέα της διανομής φαγητού που διασχίζουν την πόλη με τα σκούτερ τους έχουν σχεδόν εξαφανιστεί λόγω των μολύνσεων.

Λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η κινεζική κυβέρνηση ήρε τους δρακόντειους περιορισμούς της, μετά το ξέσπασμα των διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα, το Πεκίνο μοιάζει με πόλη στη δίνη ενός lockdown – αυτή τη φορά, επιβεβλημένο από τους ίδιους τους κατοίκους. Τα πεζοδρόμια και οι εμπορικοί δρόμοι είναι νεκροί και οι πολυσύχναστοι δρόμοι ερημώνουν.

«Κανείς δεν τολμά να βγει» είπε ο Γιούε Τζιατζούν, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Πεκίνο, στους New York Times, ο οποίος αρχικά γιόρτασε όταν οι πελάτες ανέκτησαν τη δυνατότητα να δειπνήσουν σε εσωτερικούς χώρους την περασμένη εβδομάδα· πολύ σύντομα αντιλήφθηκε ότι η αύξηση των μολύνσεων θα είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Από τον πόλεμο στην ατομική ευθύνη

Η Κίνα ήρε τους «zero Covid» περιορισμούς και… καταρρέει-4
Οι φράχτες που περιόριζαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα τώρα διαλύονται εις τα εξ ων συνετέθησαν. (©Α.Ρ.)

Στις 21 Νοεμβρίου, η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Σαν Τσουνλάν, που είχε αναλάβει «στρατάρχης» του πολέμου κατά της Covid-19, είχε δηλώσει ότι η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων συνεχίζεται ίδια και απαράλλακτη – εξάλλου, οι κινεζικές Αρχές επί μία τριετία έχτιζαν το αφήγημα του «αναμφισβήτητα θανατηφόρου ιού», περιγελώντας όσα κράτη της Δύσης λάμβαναν πιο χαλαρά μέτρα. Στις 30 του ίδιου μήνα, ανέφερε ότι η παραλλαγή «Ομικρον» έχει εξασθενήσει, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων έσπαγε ρεκόρ.

Η Κίνα προσπαθεί τώρα, μετά τον τριετή πόλεμο, να επανεκπαιδεύσει τους πολίτες στην «αθώα Ομικρον» αλλά και στην ατομική ευθύνη, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κομμουνιστική λογική του Πεκίνου. Οι Αρχές έχουν ήδη αποδυθεί σε προπαγανδιστική εκστρατεία για να πείσουν τους πολίτες ότι δεν θα πάθουν τίποτα αν κολλήσουν αυτή την περίοδο και, εν πάση περιπτώσει, μπορούν να απομονωθούν στο σπίτι του. Το σλόγκαν που χρησιμοποιείται είναι «Γίνε εσύ πρώτα υπεύθυνος για την επιδημία».

Οι πολίτες ασφαλώς έχουν μείνει ενεοί από την τόσο άμεση κυβίστηση του καθεστώτος και αντιδρούν στα -ούλτρα ελεγχόμενα- μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «χαμαιλέοντες» και «διπρόσωπους» αναφορικά με τις Αρχές, που -ως ήταν αναμενόμενο- δεν έχουν ενημερώσει τους Κινέζους πολίτες για τον λόγο που έκαναν αυτή την αναστροφή, αλλά και ούτε πρόσφερε μεταβατική περίοδο από το ένα άκρο στο άλλο.

Το Πεκίνο, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, είναι «σαστισμένο», ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, παρά την προπαγάνδα περί αθώας παραλλαγής, δεν θα καταφέρουν εύκολα να αναρρώσουν εάν κολλήσουν. «Και τι θα γίνει με εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα;» αναρωτιούνται.

«Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να αποκτήσουμε περισσότερη ελευθερία» δήλωσε στο Reuters 26χρονη Κινέζα. «Είναι σημαντικό πλέον να βελτιώσουμε την αντίληψή μας περί της ατομικής προστασίας».

«Φορέστε τη μάσκα σας και μην πηγαίνετε σε πολυσύχναστα μέρη – ο σώζων εαυτόν σωθείτω πλέον» έγραψε Κινέζα χρήστρια του WeChat, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Το εμβολιαστικό (μη) πρόγραμμα

Η Κίνα ήρε τους «zero Covid» περιορισμούς και… καταρρέει-5
Το απρόθυμο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κίνας έχει ως αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να σημειώνουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με ενισχυτικές δόσεις. (©Reuters)

«Εχουμε μείνει στο έλεος της τύχης, χωρίς εμβόλια και χωρίς κρατική προστασία». Το Al Jazeera μίλησε με πέντε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Ολοι τους είπαν ιστορίες για την απροθυμία της κυβέρνησης να τους εμβολιάσει λόγω ανησυχιών για τις παρενέργειες. Οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα φοβούνται τώρα ότι δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να εμβολιαστούν πριν ο ιός τούς «χτυπήσει».

«Κανείς δεν βιάστηκε να κάνει το εμβόλιο πριν, αλλά τώρα, παρόλο που θέλουμε να κάνουμε το εμβόλιο, οι γιατροί διστάζουν γιατί δεν υπάρχει καθοδήγηση αποπάνω» δήλωσε στο Al Jazeera ο Ντινγκ Σιγιάνγκ, αιμοκαθαιρόμενος ασθενής.

Στο ίδιο πλαίσιο, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να σπεύσει να εμβολιάσει τον ηλικιωμένο πληθυσμό μετά τη χαλάρωση της πολιτικής, μόλις το 60% των ατόμων άνω των 80 ετών έχει λάβει ενισχυτική δόση, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Μελέτη που διεξήχθη στο Χονγκ Κονγκ έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που εμβολιάστηκαν με σκευάσματα κινεζικής κατασκευής έχουν αρκετή προστασία από σοβαρές ασθένειες μόνο μετά την αναμνηστική δόση.

Διάσπαρτος φόβος

Η Κίνα ήρε τους «zero Covid» περιορισμούς και… καταρρέει-6
Oι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των Κινέζων πολιτών είναι ήδη εδώ… (©Reuters)

Αντιμετωπίζοντας το αναπόφευκτο κύμα της Covid-19, οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν είναι οι μοναδικοί που φοβούνται. Οπως μεταδίδει το Al Jazeera, μετά τα αυστηρά μηνύματα των τελευταίων τριών ετών, εντοπίζεται επίσης άγχος μεταξύ των νέων και των υγιών – των ανθρώπων που θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ασθένεια.

Οι ειδικοί μελετούν την επίδραση των παρατεταμένων περιορισμών στην ψυχική υγεία των ανθρώπων από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Covid-19 στη Γουχάν πριν από τρία χρόνια όταν η πόλη των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων είχε αποκλειστεί.

Το Lancet, ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, επικαλούμενο την πρώτη εθνική έρευνα για την ψυχολογική δυσφορία στην πανδημία στην Κίνα από το 2020, σημείωσε ότι «το 35% των ερωτηθέντων παρουσίασαν δυσφορία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης».

Οικονομικές επιπτώσεις

Η Κίνα ήρε τους «zero Covid» περιορισμούς και… καταρρέει-7
Το ΚΚΚ αναζητεί τρόπους τόνωσης της οικονομία, παρότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. (©Α.Ρ.)

Στο μεταξύ, οι Κινέζοι ηγέτες φέρεται να έχουν αναβάλει, εξαιτίας της ανόδου των κρουσμάτων, μια πολύ σημαντική συνάντηση για την οικονομική πολιτική, η οποία είχε προγραμματιστεί ώστε να χαρτογραφήσει τα ιδιαίτερα αναγκαία κίνητρα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει προσώρας επαναπρογραμματισμός της συνάντησης.

Ειδική της πολιτικής και επιχειρηματικοί αναλυτές είπαν ότι η ηγεσία αναμένεται να χαράξει περαιτέρω βήματα τόνωσης και να συζητήσει τους στόχους ανάπτυξης στην ετήσια τριήμερη συνεδρίαση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί σε περίπου 3% φέτος, πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του περίπου 5,5%, σημειώνοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε σχεδόν μισό αιώνα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τον Νοέμβριο για πιθανή υποβάθμιση του ΑΕΠ της Κίνας. Η επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι αυτό είναι πλέον «πολύ πιθανό» έπειτα από την πρόσφατη έκρηξη της Covid-19, όπως μετέδωσε το AFP.

Το γουάν της Κίνας, που βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά του από το 1994, οπότε η Κίνα ενοποίησε τις επίσημες και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς, υποχώρησε έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, με τους χρηματιστές να εκφράζουν επίσης ανησυχίες για νέα αύξηση των μολύνσεων.

Μια κάποια αισιοδοξία

Η Κίνα ήρε τους «zero Covid» περιορισμούς και… καταρρέει-8
Δυσοίωνες προβλέψεις μεν, λίγη αισιοδοξία δε… (©Α.Ρ.)

Το BBC πάντως μεταδίδει ότι η αισιοδοξία δεν ελλείπει εντελώς. Μάλιστα, ομάδα Κινέζων του εξωτερικού έχει δημιουργήσει ομάδα στο WeChat, ώστε να μπορούν οι ασθενείς με Covid-19 στη Δύση να ενημερώνουν τους ασθενείς στην Κίνα ότι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούν. 

Οπωσδήποτε, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για την Κίνα. Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται, σύμφωνα με διεθνή Μέσα, να κολλήσουν κορωνοϊό και πολλοί εξ αυτών θα χάσουν τη ζωή τους. Αυτό που τους κρατά όμως όλους για να αντέξουν είναι ότι διαφαίνεται πλέον φως στην άκρη του θεοσκότεινου τούνελ που κράτησε για τρία ολόκληρα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT