Πόλεμος στην Ουκρανία – Μόσχα: «Δεν έχουμε λάβει πρόταση για κατάπαυση του πυρός τα Χριστούγεννα»

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μόσχα: «Δεν έχουμε λάβει πρόταση για κατάπαυση του πυρός τα Χριστούγεννα»

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το «ζήτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει καμία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς οι μάχες φαίνεται ότι θα διαρκέσουν και τον χειμώνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε αυτή την εβδομάδα τη Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της μέχρι τα Χριστούγεννα ως πρώτο βήμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες έπειτα από σχεδόν 10 μήνες πολέμου.

Ερωτηθείς την Τετάρτη εάν η Μόσχα είχε δεχθεί πρόταση περί κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Οχι, δεν έχει ληφθεί τέτοια πρόταση από κανέναν. Αυτό το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Επειτα από μια σειρά ουκρανικών αντεπιθέσεων που είχα ως αποτέλεσμα το Κίεβο να ανακτήσει τον έλεγχο περίπου των μισών εδαφών που κατέλαβε η Μόσχα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, καμία από τις δύο πλευρές δεν σημείωσε σημαντικά εδαφικά κέρδη τον τελευταίο μήνα.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι μπορεί να δημιουργηθεί αδιέξοδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρότι οι σκληρές μάχες συνεχίζονται ιδιαίτερα στην ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν να καταλάβουν την πόλη Μπαχμούτ.

Ο Πεσκόφ είπε την Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη με το Κίεβο έως ότου ο Ζελένσκι αποδεχτεί τις «νέες πραγματικότητες» – δηλαδή, τον ρωσικό έλεγχο σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε τον Σεπτέμβριο μετά τα «δημοψηφίσματα» που χαρακτηρίστηκαν καταναγκαστικά και παράνομα από το Κίεβο, τη Δύση και την πλειονότητα των χωρών στα Ηνωμένα Εθνη.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή