Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επίσημη απονομή του Βραβείου Ζαχάροφ της Ευρωβουλής στον ουκρανικό λαό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επίσημη απονομή του Βραβείου Ζαχάροφ της Ευρωβουλής στον ουκρανικό λαό

Η απονομή υπογραμμίζει τις προσπάθειες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της κοινωνίας των πολιτών και των κρατικών θεσμών της χώρας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα έγινε η επίσημη απονομή του βραβείου «Ζαχάροφ», μία από τις ύψιστες τιμητικές διακρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον ουκρανικό λαό, όπως είχε άλλωστε ανακοινώσει από τον Οκτώβριο η πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, έπειτα από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

«Αυτό το βραβείο είναι για εκείνους τους Ουκρανούς που αγωνίζονται στο πεδίο. Για όσους αναγκάστηκαν να φύγουν. Για όσους έχουν χάσει συγγενείς και φίλους. Για όλους όσοι ξεσηκώνονται και αγωνίζονται γι’ αυτό που πιστεύουν. Ξέρω ότι ο γενναίος λαός της Ουκρανίας δεν θα τα παρατήσει και ούτε εμείς» είχε πει τότε.

Ο απρόκλητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιφέρει τεράστιο κόστος στον ουκρανικό λαό. Δεν αγωνίζονται μόνο για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα, αλλά υπερασπίζονται επίσης την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες στα πεδία των μαχών «ενάντια σε ένα βάναυσο καθεστώς που επιδιώκει να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας, να αποδυναμώσει και να διχάσει την Ενωσή μας» σύμφωνα με τα μέλη της Ευρωβουλής.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επίσημη απονομή του Βραβείου Ζαχάροφ της Ευρωβουλής στον ουκρανικό λαό-1
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει χαιρετισμό μέσω βιντεοκλήσης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. (©Reuters)

Η απονομή υπογραμμίζει τις προσπάθειες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μαζί με τον σημαίνοντα ρόλο των πολιτών, των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των κρατικών και δημόσιων θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των Κρατικών Υπηρεσιών Εκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.

Ιστορικό

Το Βραβείο «Ζαχάροφ» για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καθιερώθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ονομάστηκε προς τιμήν του Σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάροφ και το χρηματικό έπαθλο είναι 50.000 ευρώ.

Πέρυσι, το Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο στον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς, Αλεξέι Ναβάλνι.

Πηγή: Reuters, Ευρωπαϊκή Ενωση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT