Γερμανία: «Καλοδεχούμενοι» νιώθουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Γερμανία: «Καλοδεχούμενοι» νιώθουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Η Γερμανία έχει υποδεχθεί περισσότερους Ουκρανούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Πολωνία.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 1 εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Γερμανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Στην πλειονότητά τους, οι ίδιοι δηλώνουν ότι νιώθουν καλοδεχούμενοι εκεί, ενώ το 37% αυτών θα ήθελε να εγκατασταθεί εκεί μόνιμα ή για πολλά χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 34% των Ουκρανών προσφύγων που βρίσκονται στη Γερμανία σχεδιάζει να παραμείνει εκεί έως το τέλος του πολέμου, ενώ μόλις το 2% δηλώνει ότι σχεδιάζει να φύγει μέσα σε έναν χρόνο.

Η Γερμανία έχει υποδεχθεί περισσότερους Ουκρανούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Πολωνία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

Η πλειονότητα των ενηλίκων Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία – περίπου το 80% – είναι γυναίκες, ενώ το 72% των προσφύγων έχει πτυχίο πανεπιστημίου.

Μόνο το 4% του Ουκρανών προσφύγων γνωρίζει γερμανικά καλά αλλά οι μισοί παρακολουθούν μαθήματα γερμανικής γλώσσας. Τα τρία τέταρτα ζουν σε ιδιωτικά καταλύματα και μόνο το 9% ζουν σε δημόσιες δομές για πρόσφυγες.

Το 17% των Ουκρανών προσφύγων σε ηλικία εργασίας είχαν απασχόληση την περίοδο της έρευνας και το 71% των απασχολούμενων προσφύγων είχαν μια θέση εργασίας που απαιτούσε πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης ή πτυχίο πανεπιστημίου.

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες εξέφρασαν την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη, ιδιαίτερα στην εκμάθηση γερμανικών, την αναζήτηση εργασίας, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την εύρεση κατοικίας, σύμφωνα με την έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT