Ενα σχολείο για τρανς άτομα στα βάθη της μουσουλμανικής Ινδονησίας

Ενα σχολείο για τρανς άτομα στα βάθη της μουσουλμανικής Ινδονησίας

Το ισλαμικό σχολείο Αλ Φατάχ στη Γιογκιακάρτα ιδρύθηκε πριν από 14 χρόνια από τη Σίντα Ράτρι, μία τρανς γυναίκα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα περίχωρα της Γιογκιακάρτα, βρίσκεται ένα μικρό οικοτροφείο με αποστολή που μοιάζει παράταιρη στην Ινδονησία, χώρα με τους περισσότερους μουσουλμάνους πολίτες από οποιαδήποτε άλλη: όλες οι μαθήτριες είναι τρανς γυναίκες.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του Associated Press, είναι μια σπάνια όαση αποδοχής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Πολλά ισλαμιστικά έθνη θεωρούν το ομοφυλοφιλικό σεξ έγκλημα.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συνήθως απορρίπτονται από τις οικογένειές τους, καταγγέλλονται από τις ισλαμικές Αρχές και διώκονται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι εκκλήσεις για αλλαγή της στάσης αυτής από χώρες φιλικά προσκείμενες προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα απορρίπτονται συνήθως ως αδικαιολόγητη εξωτερική παρέμβαση.

Ενα σχολείο για τρανς άτομα στα βάθη της μουσουλμανικής Ινδονησίας-1
Απογευματινή προσευχή στο σχολείο Αλ Φατάχ, με τη συμμετοχή ακτιβιστών της Ινδονησίας. (©Associated Press)

Το ισλαμικό σχολείο Αλ Φατάχ στη Γιογκιακάρτα ιδρύθηκε πριν από 14 χρόνια από τη Σίντα Ράτρι, μια τρανς γυναίκα που στο παρελθόν την ταλάνιζε το ερώτημα αν η φυλομετάβασή της ήταν αμαρτία. Τελικά, αφοσιώθηκε στο να δώσει τη δυνατότητα σε άλλες τρανς γυναίκες να μελετήσουν το Ισλάμ. Ο αριθμός των μαθητριών έφτασε τις 60.

Ανάμεσά τους και η Αλ Μπουκόρι, 55 ετών, που βασανίστηκε για χρόνια με την απουσία αποδοχής, αλλά τώρα, όπως λέει στο Associated Press, νιώθει σαν στο σπίτι της στο σχολείο και ελπίζει ότι η ανεκτικότητα θα αποκτά σιγά σιγά ερείσματα: «Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να είμαστε ανεκτικοί, να μην παρεμβαίνουμε ο ένας στη ζωή του άλλου».

Ενα σχολείο για τρανς άτομα στα βάθη της μουσουλμανικής Ινδονησίας-2
Μελετώντας το Κοράνι… (©Associated Press)

Η κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη χώρα

Σε σύγκριση με πολλά μουσουλμανικά έθνη, η Ινδονησία δείχνει μια σχετική ανοχή. Δεκάδες ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις λειτουργούν ελεύθερα. Μόνο μια συντηρητική επαρχία, η Ατσέχ -η οποία εφαρμόζει τον νόμο της Σαρία-, ποινικοποιεί ρητά τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Στην Ατσέχ, δύο άνδρες ξυλοκοπήθηκαν δημόσια πέρυσι, αφού οι γείτονές τους κατήγγειλαν ότι έκαναν σεξ. Νωρίτερα φέτος, ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας Μαρούφ Αμίν, μουσουλμάνος κληρικός ο ίδιος, ανέφερε σε ομιλία του ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν «αποκλίνουσα συμπεριφορά» και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις θα έπρεπε να τεθούν εκτός νόμου.

Αυτή η στάση ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν ταξίδι στην Ινδονησία ενός ειδικού απεσταλμένου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα μετά τις αντιρρήσεις σημαίνουσας ισλαμικής ομάδας της χώρας. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε επισκέπτες των οποίων ο σκοπός είναι να βλάψουν τις ευγενείς αξίες της θρησκείας και του πολιτισμού του έθνους μας» δήλωσε ο Ανβαρ Αμπάς, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ουλεμά της Ινδονησίας, ενός σώματος μελετητών του Κορανίου.

Ενα σχολείο για τρανς άτομα στα βάθη της μουσουλμανικής Ινδονησίας-3
Επιβάλλοντας τον νόμο της Σαρία με το μαστίγιο… Είναι η τιμωρία ενός από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για ομοφυλοφιλικό σεξ στην επαρχία Ατσέχ, στην Ινδονησία. Οι δύο άνδρες στη συντηρητική επαρχία της Ινδονησίας δέχθηκαν 77 χτυπήματα, αφού οι γείτονες ανέφεραν στην Αστυνομία ότι έκαναν σεξ μεταξύ τους. (A.P./Riska Munawarah)

Ο Ντεντέ Οετόμο, ιδρυτής της οργάνωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα GAYa NUSANTARA, ανέφερε ότι η αποδοχή της κοινότητάς του ποικίλλει. Ανέφερε, μιλώντας στο Associated Press, μερικά παραδείγματα –όπως μιας τρανς γυναίκας που επιλέχθηκε ως αρχηγός του συμβουλίου του χωριού της–, ωστόσο είπε ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για ουσιαστική κυβερνητική υποστήριξη.

«Ακόμη δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα υπάρξει νόμος για την προστασία από τις διακρίσεις» είπε ο Οετόμο.

Αυτός είναι ο κανόνας σε όλο τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο, είπε στο Associated Press η Ράσα Γιουνές, ανώτερη ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ερευνά τις καταχρήσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα συνεχίσουν να ζουν στο περιθώριο εκτός εάν οι κυβερνήσεις καταργήσουν αυτούς τους νόμους».

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή