Η γιορτή έληξε με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Γάλλων και Μαροκινών

Η γιορτή έληξε με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Γάλλων και Μαροκινών

Επεισόδια στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της χώρας μεταξύ φιλάθλων, ενώ ένας 14χρονος έχασε τη ζωή του στο Μονπελιέ από αυτοκίνητο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γιορτή των Γάλλων φιλάθλων για την πρόκριση της εθνικής ομάδας τους ποδοσφαίρου στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου χάλασε χθες τα ξημερώματα, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της χώρας μεταξύ νεαρών Γάλλων και Μαροκινών, ενώ ένας 14χρονος έχασε τη ζωή του στο Μονπελιέ όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο μέσα στη σύγχυση.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους από το απόγευμα της Τετάρτης, ήδη πριν από τη λήξη του νικηφόρου για τους Γάλλους ημιτελικού με το Μαρόκο στο Κατάρ. Μόνο στο κέντρο του Παρισιού εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 25.000 άνθρωποι προχθές το βράδυ. Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές τα αίματα άναψαν, και ειδικά στο Μονπελιέ σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Γάλλων και Μαροκινών. Στην προσπάθεια άλλοι να συμμετάσχουν στις οδομαχίες και άλλοι να τρέξουν να γλιτώσουν, ένας οδηγός τραυμάτισε θανάσιμα έναν 14χρονο Μαροκινό, τον Αϊμέν, στη γειτονιά της Παγιάντ.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον οδηγό ενός ακινητοποιημένου αυτοκινήτου να ανεμίζει μια γαλλική σημαία. Μια ομάδα νεαρών προχωράει προς το μέρος του και ένα από τα μέλη της ομάδας αρπάζει τη σημαία. Στη συνέχεια, ο οδηγός ξεκινά με κρότο, χτυπάει κάποιους από τους νεαρούς, περνάει πάνω από μια νησίδα και μετά ξεκινά πάλι προς την άλλη κατεύθυνση της κυκλοφορίας, ενώ ένας πεζός που χτυπήθηκε παρέμενε ακίνητος στο έδαφος. Ο Αϊμέν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Ο οδηγός τράπηκε σε φυγή και αναζητούνταν ακόμη έως αργά χθες το βράδυ. Το όχημα βρέθηκε γρήγορα στη γειτονική συνοικία Λα Μοσόν.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην καρδιά του Παρισιού, στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, με ανταλλαγή φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων, για τα οποία κάποιοι Γάλλοι βουλευτές έκαναν λόγο για ρατσιστικό κίνητρο. Οταν η αστυνομία έσπευσε να επιβάλει την τάξη δέχθηκε επίθεση από νεαρούς Γάλλους. Οι Αρχές ανέφεραν πάνω από 160 συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται να είναι και σεσημασμένα μέλη γαλλικών ακροδεξιών οργανώσεων. Αντίστοιχο προφίλ φέρεται να έχουν και δύο από τους συλληφθέντες για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Λυών, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Κατηγορούνται ότι εκείνοι ξεκίνησαν τα επεισόδια με Μαροκινούς.

Και στις Βρυξέλλες, στο γειτονικό Βέλγιο, ξέσπασαν επεισόδια για μία ακόμη φορά ύστερα από αγώνα του Μαρόκου. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στο Αμστερνταμ, και εκεί από άτομα που έφεραν σημαίες του Μαρόκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT