Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επίθεση με drones στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επίθεση με drones στο Κίεβο

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο τραυματίες, ενώ 15 από τα 20 drones έχουν καταρριφθεί, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας έγινε στόχος επίθεσης πολλαπλών μη στελεχωμένων αεροσκαφών νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όπως ανέφεραν οι τοπικές Αρχές, τρεις ημέρες έπειτα από μία από τις μαζικότερες επιθέσεις της Ρωσίας στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου.

Η διοίκηση του Κιέβου ανέφερε στον λογαριασμό της στο Telegram ότι πάνω από 35 ιρανικής κατασκευής drones εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας και τουλάχιστον 30 από αυτά καταρρίφθηκαν. Το μήνυμα ανέφερε ότι χτυπήθηκε ένα κρίσιμο σημείο υποδομής, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα δήλωσε στο Telegram ότι ορισμένες εγκαταστάσεις υποδομής υπέστησαν ζημιές, καθώς και ιδιωτικές κατοικίες, ενώ τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο πρόσθεσε ότι εκρήξεις ακούστηκαν σε δύο συνοικίες, στο Σεβτσενκίβσκι και το Σολομιάνσκι. Σημείωσε επίσης ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν σπεύσει στην περιοχή. Στο Σεβτσενκίβσκι, σύμφωνα με μάρτυρα που μίλησε στο Reuters, ξέσπασε πυρκαγιά ως αποτέλεσμα της επίθεσης της περιοχής που συχνά στοχοποιείται. Το Σολομιάνσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου, είναι ένας πολυσύχναστος συγκοινωνιακός κόμβος, όπου βρίσκεται ένας σιδηροδρομικός σταθμός και ένα από τα δύο πολιτικά αεροδρόμια της πόλης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι τα drones εκτοξεύτηκαν από την ανατολική ακτή της Αζοφικής Θάλασσας.

Η Ρωσία στοχεύει τις ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, ως μέρος μιας στρατηγικής για να προσπαθήσει βυθίσει τους Ουκρανούς στο σκοτάδι και το κρύο. Οι Αρχές του Κιέβου πάντως δηλώνουν ότι οι μηχανικοί της πόλης κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνει η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης.

Την Παρασκευή, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δέχτηκε μαζική από τη Ρωσία. Δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Βοήθεια από τη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την προμήθεια στην Ουκρανία μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών για το πυροβολικό, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ηγέτες κρατών της βόρειας Ευρώπης, της Βαλτικής και της Ολλανδίας στη Λετονία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Ρίγα θα συζητηθούν κυρίως οι συνεχιζόμενες προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η Ρωσία στα σκανδιναβικά κράτη και τη Βαλτική. Ο κ. Σούνακ θα ζητήσει από τους ηγέτες των άλλων χωρών που συμμετέχουν στην κοινή εκστρατευτική δύναμη να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το 2023 το επίπεδο της υποστήριξης που παρείχαν φέτος στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή, από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Θα αναγγείλει επίσης ότι το Λονδίνο θα παραδώσει «εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες για το πυροβολικό την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 250 εκατ. στερλινών», κάτι που «θα εγγυηθεί μόνιμη ροή πυρομαχικών που είναι απαραίτητα για το πυροβολικό στην Ουκρανία όλο το 2023», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Βρετανία έδειξε τον δρόμο ως προς τη χορήγηση «αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, στέλνοντας ιδίως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων και, πρόσφατα, 125 αντιαεροπορικών πυροβόλων», συνεχίζει η ανακοίνωση των υπηρεσιών του επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή