Βρετανία: Σύννομο το κυβερνητικό σχέδιο για απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Βρετανία: Σύννομο το κυβερνητικό σχέδιο για απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την αποστολή μεταναστών στη Ρουάντα είναι σύννομο, αποφάνθηκε σήμερα το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την αποστολή μεταναστών στη Ρουάντα είναι σύννομο, αποφάνθηκε σήμερα το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου (High Court), σε μια νίκη για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ο οποίος έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες αφίξεις μεταναστών στη χώρα.

Η πολιτική, η οποία ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, περιλαμβάνει την αποστολή από τη Βρετανία δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στη Ρουάντα.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου, οι δικαστές Κλάιβ Λιούις και Τζόναθαν Σουίφτ είπαν πως είναι νόμιμο για τη Βρετανία να καταλήγει σε διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα προκειμένου να στείλει αιτούντες άσυλο στην αφρικανική χώρα ώστε τα αιτήματά τους για άσυλο να αποφασίζονται εκεί.

«Η (βρετανική) κυβέρνηση έχει κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα με σκοπό να διασφαλίσει πως τα αιτήματα ασύλου των ανθρώπων που μεταφέρονται στη Ρουάντα αποφασίζονται κατάλληλα εκεί», ανέφεραν οι δικαστές. «Σε αυτές τις συνθήκες, η μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα συνάδει με τη Συνθήκη για τους Πρόσφυγες και με τις θεσμικές και άλλες νομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης που επιβάλλει ο Νόμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1998», συνεχίζουν.

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την πολιτική της απέναντι σε οποιεσδήποτε περαιτέρω νομικές προσφυγές.

Από την πλευρά της, η Ρουάντα χαιρέτισε την απόφαση.

«Χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στους αιτούντες άσυλο και στους μετανάστες την ευκαιρία να οικοδομήσουν μια νέα ζωή στη Ρουάντα», δήλωσε στο AFP η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιολάντε Μακόλο, κάνοντας λόγο για ένα «θετικό» μέτρο για την επίλυση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Ρίσι Σούνακ είναι υπό αυξανόμενη πίεση από τους βουλευτές του ίδιου του κόμματός του και την κοινή γνώμη.

Οι αριθμοί δείχνουν πως τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι – αριθμός ρεκόρ – έχουν έρθει στη Βρετανία από τη Γαλλία φέτος, πολλοί εξ αυτών έχοντας κάνει το ταξίδι από το Αφγανιστάν, το Ιράν ή άλλες χώρες σε πόλεμο προς χώρες της Ευρώπης και μέχρι τη Βρετανία προκειμένου να ζητήσουν άσυλο.

Την τελευταία δεκαετία η μετανάστευση κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία, ενώ αναμένεται πως θα είναι ψηλά ως θέμα και κατά την εκστρατεία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024.

Σε μια από τις πρώτες σημαντικές ανακοινώσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει, ο Ρίσι Σούνακ παρουσίασε μια στρατηγική για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και είπε πως θέλει να ξαναρχίσει τις πτήσεις στη Ρουάντα παρά την εναντίωση από την πλευρά βουλευτών, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, ακόμη και από την πλευρά του βασιλιά Καρόλου.

Η πρώτη πτήση που θα μετέφερε μετανάστες στη Ρουάντα παρεμποδίστηκε την τελευταία στιγμή με ασφαλιστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και η νομιμότητα της στρατηγικής εξετάστηκε στη συνέχεια από το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, καθώς και την Αλβανία και το Βιετνάμ, προσέφυγαν κατά της πολιτικής για τη Ρουάντα μαζί με οργανώσεις όπως οι Detention Action, Care4Calais και Asylum Aid.

Μια νίκη για την κυβέρνηση δεν σημαίνει πως οι πτήσεις μπορούν να λάβουν αμέσως χώρα, καθώς μπορεί να υπάρξουν και άλλες προσφυγές στα βρετανικά δικαστήρια και τα ασφαλιστικά μέτρα του ΕΔΔΑ εμποδίζουν οιεσδήποτε άμεσες απελάσεις μέχρι την κατάληξη των νομικών ενεργειών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δικαστές ανέφεραν πως μια επόμενη ακροαματική διαδικασία θα λάβει χώρα στις 16 Ιανουαρίου προκειμένου να εξετάσει ενδεχόμενες αιτήσεις για έφεση εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT