Βρετανία: Νόμιμες οι απελάσεις στη Ρουάντα

Βρετανία: Νόμιμες οι απελάσεις στη Ρουάντα

Νόμιμο χαρακτήρισε χθες το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας το αμφιλεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο για απέλαση αιτούντων άσυλο που εισήλθαν παράνομα στη Βρετανία, σε στρατόπεδα στη Ρουάντα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νόμιμο χαρακτήρισε χθες το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας το αμφιλεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο για απέλαση αιτούντων άσυλο που εισήλθαν παράνομα στη Βρετανία, σε στρατόπεδα στη Ρουάντα. Η απόφαση αυτή συμπίπτει με την πρωτόγνωρη αύξηση των αφίξεων μεταναστών με λέμβους μέσω Μάγχης.

«Το δικαστήριο έκρινε σύννομη τη δημιουργία μηχανισμού, προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στη Ρουάντα και οι αιτήσεις τους να εξετασθούν εκεί και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε η σύνοψη απόφασης που δημοσιοποίησε χθες το ανώτατο δικαστικό όργανο. Η έδρα ανέφερε ότι τα μέτρα που προβλέπει να λάβει η κυβέρνηση δεν παραβιάζουν τη Συνθήκη του 1951 για τους πρόσφυγες.

Θετικό το Κιγκάλι

Την ικανοποίησή της για την απόφαση εξέφρασε χθες η Ρουάντα, διά στόματος της εκπροσώπου της κυβέρνησης στο Κιγκάλι, Γιολάντα Μακολό: «Χαιρετίζουμε την απόφαση και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στους αιτούντες άσυλο και στους μετανάστες την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια νέα ζωή στη Ρουάντα. Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο με στόχο την επίλυση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης».

Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας ενέκρινε τα κυβερνητικά σχέδια για όσους αιτούντες άσυλο εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είχε συμφωνήσει με το Κιγκάλι για τη φιλοξενία στη Ρουάντα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι βρίσκονταν παράνομα σε βρετανικό έδαφος. Μέχρι στιγμής, καμία τέτοια πτήση δεν έχει πραγματοποιηθεί. Τον Ιούνιο, προγραμματισμένη πτήση απέλασης προσφύγων ακυρώθηκε ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ενσταση κατά των κυβερνητικών σχεδίων είχαν καταθέσει στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων μεταναστών αλλά και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στην προσφυγή της η Υπατη Αρμοστεία υποστήριζε τότε ότι «η Ρουάντα δεν διαθέτει αξιόπιστο και δίκαιο σύστημα υποδοχής αιτούντων άσυλο» και ότι «η πολιτική του Λονδίνου απειλεί να παραβιάσει τις κείμενες συμφωνίες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες».

Οι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις του συντηρητικού κόμματος έθεσαν την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης ως μία από τις κύριες προτεραιότητές τους. Ο αριθμός μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη βρίσκεται όμως στα υψηλότερα επίπεδά του. Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έφθασαν στα βρετανικά παράλια το 2022, έναντι 28.500 το 2021. Στις 14 Δεκεμβρίου, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον διάπλου.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η «σκληροπυρηνική» υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν είχε μοιραστεί με δημοσιογράφους «το χριστουγεννιάτικο όνειρό» της: «Να δω ένα αεροσκάφος να απογειώνεται με προορισμό τη Ρουάντα». Σε συνέντευξή της στους τελευταίους κυριακάτικους Times η κ. Μπρέιβερμαν είπε: «Το μήνυμά μας προς τους παράτυπους μετανάστες είναι σαφές. Αν φθάσετε εδώ παράνομα με μικρά σκάφη, παραβιάζοντας τους νόμους μας, δεν θα έχετε το δικαίωμα να φιλοξενηθείτε εσαεί με έξοδα των φορολογουμένων. Η απάντησή μας στην άφιξή σας θα είναι άμεση. Κράτηση και απέλαση. Μπορούμε δικαίως να αναρωτηθούμε εάν το υπάρχον διεθνές πλαίσιο είναι κατάλληλο για μεταναστευτική κρίση τέτοιου εύρους. Η ψήφος υπέρ του Brexit αφορούσε εν μέρει και το μεταναστευτικό. Ζητήσαμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και της εθνικής μας κυριαρχίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή