ΗΠΑ: Παραπομπή Τραμπ για τέσσερα αδικήματα

ΗΠΑ: Παραπομπή Τραμπ για τέσσερα αδικήματα

Ομόφωνη απόφαση της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής για τον ρόλο του τέως προέδρου στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ακριβώς δύο χρόνια από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν για κάθοδο στην Ουάσιγκτον, ώστε να αμφισβητήσουν στην πράξη τα εκλογικά αποτελέσματα, η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής ψήφισε ομόφωνα την παραπομπή του τέως προέδρου σε δίκη για τέσσερα αδικήματα. Η ψήφος είναι συμβολική, εφόσον η σχετική αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Κογκρέσο, αλλά η έκθεση της επιτροπής που βασίστηκε σε 1.000 και πλέον συνεντεύξεις μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για τις δικαστικές αρχές.

Η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, από την οποία απείχαν βουλευτές πιστοί στον τέως πρόεδρο, ήταν το κύκνειο άσμα του απερχόμενου Κογκρέσου, που παραδίδει τη σκυτάλη στους νεοεκλεγέντες στις 3 Ιανουαρίου. Η παρακαταθήκη που αφήνει, όμως, μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για πολιτική επιστροφή.

Η επιτροπή ζήτησε την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη για παραβίαση τεσσάρων διατάξεων του ποινικού κώδικα. Συγκεκριμένα, πρώτον για παρεμπόδιση λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, κατηγορία που αναφέρεται στην προσπάθεια του Τραμπ να βάλει εμπόδια στην έκδοση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεύτερον, για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση, κάτι που αναφέρεται στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών που ανέφεραν λάθος εκλογικά αποτελέσματα. Τρίτον, για ψευδείς επίσημες δηλώσεις και τέταρτον και σοβαρότερον, ζητείται η παραπομπή του Τραμπ σε δίκη με την κατηγορία της εξέγερσης. «Πρόκειται για σοβαρό παράπτωμα. Εν ενεργεία αξιωματούχοι που κατηγορούνται για το αδίκημα αυτό αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Τζέιμι Ράσκιν.

«Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη εκατοντάδες δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με τα γεγονότα που μόλις περιγράψαμε. Αλλά δεν συνηθίζουμε να τιμωρούμε τα ενεργούμενα και να αφήνουμε στο απυρόβλητο τους εγκεφάλους», προσέθεσε. Μαζί με τον Τραμπ ζητείται η παραπομπή του δικηγόρου του Τζον Ιστμαν και άλλων αξιωματούχων. Η συνοδευτική έκθεση αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη σύνοψη που έχει γίνει ώς τώρα για τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να γαντζωθεί με κάθε τρόπο στην εξουσία, παρά την ήττα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Κάποια στιγμή του είπαμε ότι αν συνεχίσει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υστεροφημία του», είπε στην επιτροπή η πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Χόουπ Χικς, σε μια κατάθεση που προβλήθηκε χθες. «Απάντησε ότι αν χάσει τις εκλογές κανείς δεν θα ασχοληθεί με την υστεροφημία του και ότι το σημαντικό ήταν να κερδίσει».

Η ψήφος είναι συμβολική, εφόσον η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Κογκρέσο, αλλά η έκθεση που βασίστηκε σε 1.000 και πλέον συνεντεύξεις μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για τις δικαστικές αρχές.

Οι μάρτυρες περιέγραψαν την εικόνα ενός προέδρου που συνέχιζε ακάθεκτος να διαδίδει ότι είναι νικητής των εκλογών, παρά την παντελή έλλειψη ενδείξεων για κάτι τέτοιο. Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προχώρησαν σε 61 δικαστικές προσφυγές, χάνοντας και τις 61.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έβαλε στο στόχαστρο πολιτειακούς αξιωματούχους, κατηγορώντας τους για απάτη και στρέφοντας εναντίον τους οργισμένους υποστηρικτές του. Μία από τις αξιωματούχους που μίλησαν στην επιτροπή δήλωσε ότι η στοχοποίηση λειτούργησε άκρως εκφοβιστικά, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι φοβόταν να πει το όνομά της ακόμη και όταν έδινε παραγγελίες για φαγητό. Ενας από τους αξιωματούχους που δέχθηκαν πιέσεις ήταν ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Τζόρτζια, στον οποίο ο Τραμπ τηλεφώνησε και είπε, «παιδιά, χρειάζομαι 11.780 ψήφους». Ο αξιωματούχος αντιστάθηκε.

Αντιστάθηκαν

Μια άλλη πράξη αντίστασης που περιγράφηκε στην έκθεση ήταν η απειλή συνεργατών του για μαζικές παραιτήσεις, απειλή που τον απέτρεψε από το να εγκαταστήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ένα ανδρείκελο που θα υπέγραφε ό,τι του φέρουν. Ο Τραμπ έφθασε μέχρι και να εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά που ανέφεραν τις εκλεκτορικές ψήφους. Οταν όλα απέτυχαν και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μεταβούν στο Καπιτώλιο, παρακολούθησε αμέτοχος και εν συνεχεία επαίνεσε αυτούς που εισέβαλαν προσπαθώντας να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ο κ. Τραμπ έριξε λάδι στη φωτιά, την άναψε και μετά καθόταν και την παρακολουθούσε επί ώρες να καίει», σχολίασε μέλος της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του «επονείδιστη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT