Το σχέδιο του Χίτλερ για πραξικόπημα στη Σοβιετική Ένωση το 1933

Το σχέδιο του Χίτλερ για πραξικόπημα στη Σοβιετική Ένωση το 1933

Αποκαλυπτικό έγγραφο των σοβιετικών αρχείων αποχαρακτηρίστηκε μετά 90 έτη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) αποχαρακτήρισε ύστερα από σχεδόν 90 έτη ένα αρχειακό έγγραφο σχετικά με τα σχέδια του ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφου Χίτλερ, να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στη Σοβιετική Ένωση το 1933, με σκοπό η Λευκορωσία να καταστεί γερμανική επαρχία.

Το αρχειακό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Γέλτσιν στη Ρωσία είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων του χιτλερικού καθεστώτος από το πρώτο κιόλας έτος της επιβολής του στο Βερολίνο.

«Σχετικά με τα σχέδια πραξικοπήματος στη Ρωσία, αναφέρθηκαν επιπλέον τα εξής: σύμφωνα με το σχέδιο του Χίτλερ, όλοι οι Γερμανοί του Βόλγα θα μετακομίσουν στη Λευκορωσία», αναφέρει το έγγραφο.

Οι Γερμανοί του Βόλγα αποτελούσαν συμπαγή πληθυσμό που είχε μετακινηθεί στις όχθες του μεγάλου ρωσικού ποταμού από τον 18ο αιώνα ως μετανάστες για να εργαστούν εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί, που εργαλειοποιήθηκαν από τους Ναζί κατά την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα κατά της Σοβιετικής Ένωσης το 1941, υπέστησαν ανηλεείς διώξεις από το καθεστώς του Στάλιν. 

Το αρχείο σημειώνει επίσης ότι προτού γίνει γερμανική επαρχία, η Λευκορωσία «πρώτα θα υπόκειται στο νέο κυβερνητικό καθεστώς στη Ρωσία, αλλά θα βιομηχανοποιηθεί πλήρως από τη Γερμανία, θα συνάψει τη δική της τελωνειακή ένωση μαζί της και ούτω καθεξής, και θα απολαύσει κάθε είδους των δικαιωμάτων ως ελεύθερο κράτος σαν τον Ντάντσιχ», εννοώντας το σημερινό Γκντανσκ στην Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι το Γκντανσκ συνιστούσε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το 1920 ως το 1939 και τη χιτλερική εισβολή, μια ανεξάρτητη πόλη-κράτος υπό την προστασία της Κοινωνίας των Εθνών.

«Σταδιακά, θα συμβεί το Anschluss με τη Γερμανία», λέει το υλικό του Υπουργείου Εξωτερικών, με πηγή την Κοινή Κρατική Πολιτική Διεύθυνση, δηλαδή την υπηρεσία πληροφοριών της ΕΣΣΔ από το 1923 ως το 1934 που αποτέλεσε τον πρόδρομο της KGB. Anschluss (άνσλους) ήταν η ένωση-προσάρτηση, όπως έγινε μερικά χρόνια αργότερα με την προσάρτηση της Αυστρίας στη χιτλερική Γερμανία (Γ’ Ράιχ).

Η αποκάλυψη αυτή για σχέδια πραξικοπήματος κατά της ΕΣΣΔ και το μέλλον που επιφύλασσε ο Χίτλερ στη Λευκορωσία συμπίπτει με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λευκορωσία.

Πηγή: TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή