Τουρκία: Αθώοι 103 απόστρατοι ναύαρχοι – Κατηγορούνταν για υποκίνηση πραξικοπήματος

Τουρκία: Αθώοι 103 απόστρατοι ναύαρχοι – Κατηγορούνταν για υποκίνηση πραξικοπήματος

Είχαν απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορίες αφού είχαν υπογράψει το 2021 ανοικτή επιστολή υπέρ του σεβασμού της Συνθήκης του Μοντρέ περί αποστρατιωτικοποίησης της Μαύρης Θάλασσας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε σήμερα, όπως έγινε γνωστό από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, 103 απόστρατους ναυάρχους, τους οποίους ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει πέρυσι ότι προετοίμαζαν «πραξικόπημα». Το δικαστήριο της Αγκυρας, που είχε αναλάβει αυτή την υπόθεση, αποφάνθηκε πως δεν υπήρχαν σε βάρος τους νομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη διάπραξη εγκλήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινές κάθειρξης έως 12 ετών για τον καθένα από τους απόστρατους ναυάρχους, οι οποίοι δεν είχαν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους. Είχαν απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορίες αφού είχαν υπογράψει το 2021 ανοικτή επιστολή υπέρ του σεβασμού της Συνθήκης του Μοντρέ, που είχε υπογραφεί το 1936.

Η συνθήκη αυτή έχει στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας ορίζοντας αυστηρούς κανόνες για τον διάπλου πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων που οδηγούν στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος προγραμματίζει να ανοίξει νέα διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη, δυτικά του Βοσπόρου, για να ανακουφίσει μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

Οι απόστρατοι ναύαρχοι είχαν εκφράσει τους φόβους τους πως η ενδεχόμενη αναθεώρηση αυτής της συνθήκης, σε περίπτωση που ανοίξει μια τέτοια διώρυγα, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τότε καταφερθεί εναντίον των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος, κατηγορώντας τους ότι απειλούν να υποκινήσουν «πραξικόπημα» κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή