ΗΠΑ: Αγωνία για τους μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό

ΗΠΑ: Αγωνία για τους μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό

Στο Ελ Πάσο, ο Δημοκρατικός δήμαρχος Οσκαρ Λίσερ προειδοποίησε ότι τα μεξικανικά μεθοριακά καταφύγια πέρα από τα σύνορα είναι γεμάτα με περίπου 20.000 μετανάστες που είναι έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωνία επικρατεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό σχετικά με το μέλλον των περιορισμών για τους αιτούντες άσυλο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε προσωρινά απόφαση δικαστηρίου να σταματήσει την επιστροφή των μεταναστών στα σύνορα βάσει των κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι συντηρητικές πολιτείες κέρδισαν αναβολή -που θα μπορούσε παρά ταύτα να είναι σύντομη- καθώς πιέζουν να διατηρηθούν τα όρια στους αιτούντες άσυλο, υποστηρίζοντας ότι ο αυξημένος αριθμός θα είχε αντίκτυπο στις Αρχές, όπως οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υγειονομικές υπηρεσίες, προειδοποιώντας για «πρωτοφανή καταστροφή» στα νότια σύνορα.

Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς χορήγησε αναστολή εν αναμονή περαιτέρω διαταγής, ζητώντας από την κυβέρνηση Μπάιντεν να απαντήσει μέχρι τις 5 μ.μ. σήμερα – λίγες ώρες προ της άρσης των περιορισμών αύριο, Τετάρτη.

ΗΠΑ: Αγωνία για τους μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό-1
Χώρος υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, στο Τέξας. (©Associated Press)

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των συνόρων, θα συμμορφωθεί με την εντολή του Ρόμπερτς, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει «τις προετοιμασίες για τη διαχείριση των συνόρων με ασφαλή, ομαλό και ανθρώπινο τρόπο όταν αρθεί η διαταγή δημόσιας υγείας του Τίτλου 42».

Οι μετανάστες έχουν στερηθεί το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο -σύμφωνα με το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο- 2,5 εκατομμύρια φορές από τον Μάρτιο του 2020 με σκοπο την αποτροπή της εξάπλωσης της COVID-19 βάσει ενός κανόνα δημόσιας υγείας που ονομάζεται «Τίτλος 42».

Η απόφαση για το τι θα επακολουθήσει μένει να φανεί, καθώς αυξάνεται η πίεση στις πόλεις κατά μήκος των δύο πλευρών των νοτιοδυτικών συνόρων των ΗΠΑ.

Στο Ελ Πάσο, ο Δημοκρατικός δήμαρχος Οσκαρ Λίσερ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι τα καταφύγια πέρα από τα σύνορα, στο Σιουδάδ Χουάρες, είναι γεμάτα με περίπου 20.000 μετανάστες που είναι έτοιμοι να περάσουν στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Αγωνία για τους μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό-2
Μετανάστες περιμένουν στην ουρά κοντά στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, στη Σιουδάδ Χουάρες. (©Associated Press)

Παρά την αναστολή του δικαστηρίου τη Δευτέρα, οι Αρχές του Ελ Πάσο έσπευσαν να επεκτείνουν χωρητικότητα στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, μετατρέποντας μεγάλα κτίρια σε καταφύγια, την ώρα που ο Ερυθρός Σταυρός προμηθεύει 10.000 ράντσα.

Τοπικοί αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι ελπίζουν να εκτονώσουν την πίεση στα τοπικά καταφύγια ναυλώνοντας λεωφορεία σε άλλες μεγάλες πόλεις στο Τέξας ή σε κοντινές πολιτείες, φέρνοντας τους μετανάστες ένα βήμα πιο κοντά σε συγγενείς και αλλά και υποστηρικτές σε συντονισμό με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε προκύψει» τόνισε ο δήμαρχος του Ελ Πάσο.

Με πληροφορίες από το Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή