Ισραήλ: Κυβέρνηση σχημάτισε ο Νετανιάχου με συμμετοχή ακραίων κομμάτων

Ισραήλ: Κυβέρνηση σχημάτισε ο Νετανιάχου με συμμετοχή ακραίων κομμάτων

Την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του θα αποκτήσει το Ισραήλ, μετά την εντολή που έλαβε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να σχηματίσει κυβέρνηση.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του θα αποκτήσει το Ισραήλ, μετά την εντολή που έλαβε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο επερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα περιλαμβάνει ακροδεξιά, σιωνιστικά και ακραία θρησκευτικά κόμματα.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν από την εκπνοή της διορίας που είχε θέσει ο πρόεδρος της χώρας, Γιτζάκ Χέρτσογκ, ο ηγέτης του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με τους μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους, με τη νέα κυβέρνηση να αναμένεται να ορκισθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Τα συνεργαζόμενα κόμματα του συνασπισμού απορρίπτουν τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Τομ Νάιντς, αρνήθηκε να σχολιάσει την παρουσία ακροδεξιών υπουργών στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Το ακροδεξιό μπλοκ Θρησκευτικού Σιωνισμού, που αποτελείται από κόμματα μέχρι πρότινος στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής, έχει καλέσει μεταξύ άλλων σε ακύρωση της πορείας Gay pride, ζητάει την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της κοινότητας των υπερορθοδόξων και τη νομοθετική κατοχύρωση των παράνομων εποικισμών της Δυτικής Οχθης.

Ο ακροδεξιός βουλευτής και ακτιβιστής Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, καταδικασμένος από την ισραηλινή δικαιοσύνη για ρατσιστικό (αντιαραβικό) λόγο, θα αναλάβει το νέο «υπερυπουργείο» Εθνικής Ασφάλειας, στην αρμοδιότητα του οποίου θα περιέλθουν οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στα Κατεχόμενα. Το Κόμμα Εβραϊκής Ισχύος του Μπεν-Γκβιρ θα αναλάβει και την προεδρία της επιτροπής επιλογής δικαστικών λειτουργών. Υπουργός Εσωτερικών διορίσθηκε ο ηγέτης του υπερορθόδοξου Σας, Αρι Ντέρι. Η Κνεσέτ θα πρέπει να ψηφίσει ειδικό νόμο μέσα στην εβδομάδα προκειμένου ο καταδικασθείς για φοροδιαφυγή, Ντέρι, να αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του.

Η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ περιλαμβάνει ακροδεξιούς, σιωνιστές και υπερορθόδοξους – Θα ορκιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ισραηλινή υπηκοότητα

Οι υπερορθόδοξοι κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου έχουν δεσμευθεί να τροποποιήσουν τον νόμο Επιστροφής του 1950, που εγγυάται ισραηλινή υπηκοότητα σε Εβραίους κάθε χώρας οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι ένας παππούς τους ήταν Εβραίος. Τα ακροδεξιά κόμματα ζητούν ο νόμος να αποκλείει πολίτες αφρικανικών χωρών, ικανοποιώντας τις ρατσιστικές πεποιθήσεις της εκλογικής βάσης τους.

Μέλη του συνασπισμού, μεταξύ τους και ο Μπεν-Γκβιρ, έχουν υποστηρίξει την τροποποίηση των διεθνών συνθηκών που διέπουν την πρόσβαση στο Ορος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, που περιλαμβάνει το λατρευτικό συγκρότημα του αλ Ακτσά και το Τείχος των Δακρύων. Η πρόταση των ακροδεξιών να θεσμοθετηθεί η ελεύθερη προσευχή Εβραίων μπροστά στο μουσουλμανικό τέμενος έχει ήδη οξύνει τα πνεύματα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ, τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Ναμπλούς της Κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Το μπλοκ του Θρησκευτικού Σιωνισμού φέρεται να προσέφερε εχέγγυα στον Νετανιάχου για άρση των διώξεων που εκκρεμούν εις βάρος του ιδίου και μελών της οικογένειάς του για υποθέσεις δωροδοκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή