Η αποτίμηση του ταξιδιού Ζελένσκι στις ΗΠΑ – Θερμή στήριξη, αλλά προσεχώς διαφωνίες

Η αποτίμηση του ταξιδιού Ζελένσκι στις ΗΠΑ – Θερμή στήριξη, αλλά προσεχώς διαφωνίες

Εντονη αντίδραση του Κρεμλίνου στη χορήγηση συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στο Κίεβο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με εξαιρετικό ενθουσιασμό έγινε δεκτός ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, την Τετάρτη, με βουλευτές και γερουσιαστές να χειροκροτούν σε πολλές περιπτώσεις όρθιοι. Αναλυτές θεωρούν ότι στη νέα Βουλή, που θα αναλάβει καθήκοντα από τις 3 Ιανουαρίου, θα εκφράζονται περισσότερες αντιρρήσεις στην επιλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν για ολόπλευρη στήριξη της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο οι διαφωνίες αυτές να φθάσουν στο σημείο να επηρεάσουν τη στάση του Λευκού Οίκου.

Στον προϋπολογισμό του 2023 ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο 47 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, ποσό για το οποίο ο Ζελένσκι εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του. «Τα χρήματά σας δεν πάνε σε φιλανθρωπικό σκοπό, είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και τη δημοκρατία, την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Ζελένσκι δεν αποχωρίστηκε τα χακί ούτε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ούτε στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, που προηγήθηκε.

Ενα από τα πάγια αιτήματα της Ουκρανίας, η χορήγηση συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, ικανοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς το σύστημα περιλαμβάνεται στο τελευταίο πακέτο 1,85 δισ. δολαρίων που χορηγούν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Πρόκειται για αμυντικό σύστημα, δεν είναι κάτι που οδηγεί σε κλιμάκωση», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, βάζοντας ωστόσο φρένο στα αιτήματα του Ζελένσκι για πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν είπε ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε σε διάλυση της συνοχής του ΝΑΤΟ. «Δεν σκοπεύουν (οι χώρες του ΝΑΤΟ) να πάνε σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αποτίμηση του ταξιδιού Ζελένσκι στις ΗΠΑ – Θερμή στήριξη, αλλά προσεχώς διαφωνίες-1
Ενθουσιώδης υποδοχή του Ζελένσκι στην κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας των ΗΠΑ, τόσο από την Κάμαλα Χάρις (αριστερά) και τη Νάνσι Πελόζι όσο και από τους υπόλοιπους βουλευτές και γερουσιαστές του Κογκρέσου. Συμβολικής σημασίας η ανταλλαγή αμερικανικής και ουκρανικής σημαίας. [EPA/MICHAEL REYNOLDS]

Η Ρωσία, αντιθέτως, θεωρεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε πόλεμο μαζί της δι’ αντιπροσώπων, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει σχετικά: «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μας πολεμούν μέχρι να εξοντωθεί και ο τελευταίος Ουκρανός», προσθέτοντας ότι «τίποτα καλό για την Ουκρανία δεν θα προκύψει από το ταξίδι του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον». Ο Ουκρανός πρόεδρος αναχώρησε από την αμερικανική πρωτεύουσα με τον ίδιο τρόπο που έφθασε σε αυτήν, με αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία, Ντάνιελ Φριντ, σημείωσε ότι η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου πέτυχε να δώσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στη διαμάχη. «Αυτό που μπορεί να αλλάξει στο νέο Κογκρέσο», είπε, «είναι ότι θα υπάρξουν δυνατές φωνές, που δεν θα έχουν ιδιαίτερη επιρροή αλλά θα φωνάζουν ότι ξοδεύουμε πολύτιμους πόρους σε περιπέτειες στο εξωτερικό». «Αλλά η ειλικρινής προσδοκία μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ισχυρή διακομματική στήριξη για την Ουκρανία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη πράκτορα των ρωσικών υπηρεσιών στους κόλπους της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών BND. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο ύποπτος έχει συλληφθεί, ενώ έχουν γίνει έρευνες στα γραφεία της BND. O Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει ενημερωθεί εδώ και εβδομάδες για την υπόθεση.

Ασφάλεια στη Ζαπορίζια

Τέλος, στη Μόσχα βρέθηκε χθες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, προκειμένου να διαπραγματευθεί τα βήματα που θα οδηγούσαν σε πιο ασφαλή διαχείριση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Ο σταθμός βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο και έχει δεχθεί πολλούς γύρους βομβαρδισμών από την Ουκρανία. Ο Γκρόσι επιχειρεί να πείσει τη Μόσχα να αφαιρέσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από το εσωτερικό του σταθμού και να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη περίμετρο γύρω του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή