Πρωτοφανής χιονιάς στις ΗΠΑ: Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, απίστευτη καραμπόλα στο Οχάιο

Πρωτοφανής χιονιάς στις ΗΠΑ: Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, απίστευτη καραμπόλα στο Οχάιο

Οι πολικές θερμοκρασίες έχουν προκληθεί από έναν «κυκλώνα-βόμβα» ο οποίος συνδυάζει βαριές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις, παγωμένους ανέμους

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «κατάψυξη» έχουν μπει οι ΗΠΑ τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοφανής χιονιάς, με τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει πολύ κάτω από το μηδέν και τουλάχιστον 15 άτομα να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Tουλάχιστον τέσσερις από αυτούς τους ανθρώπους σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σε απίστευτη καραμπόλα, με εμπλοκή 46 (!) οχημάτων, στην επαρχία Ίρι του Οχάιο.

Ο δρόμος Ohio Turnpike παραμένει κλειστός από το ένα ρεύμα, ενώ το άλλο ρεύμα άνοιξε 12 ώρες μετά τη σύγκρουση των οχημάτων. Οι αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τουλάχιστον 15 οχήματα από το σημείο υπό αντίξοες συνθήκες. Πούλμαν επιστρατεύτηκαν για να απομακρύνουν όσους εγκλωβίστηκαν στο σημείο.

Τροχαία δυστυχήματα σημειώθηκαν στο Κάνσας, το Τενεσί, το Ουισκόνσιν, το Κεντάκι, ενώ στο Κάνσας Σίτι του Μισούρι ένας οδηγός βρήκε τραγικό θάνατο όταν το όχημα του γλίστρησε σε πάγο και έπεσε σε παγωμένο ποτάμι. Στο Λουίβιλ του Κεντάκι ένας άστεγος άνθρωπος πάγωσε από το κρύο.

Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους

Σε πολλές Πολιτείες οι δρόμοι είναι πλέον αδιάβατοι ή πολύ επικίνδυνοι.

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις σε πολλούς αυτοκινητόδρομους στις κεντρικές και δυτικές ΗΠΑ, ενώ οι αρχές σε Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Νέα Υόρκη και Οχάιο εξέδωσαν ισχυρή σύσταση για αποφυγή των οδικών μετακινήσεων.

H πόλη του Μπάφαλο, όπου δύο άνθρωποι πέθαναν από καρδιακά νοσήματα επειδή δεν κατάφεραν να φτάσουν σ’ αυτούς τα ασθενοφόρα, απαγόρευσε εντελώς τις οδικές μετακινήσεις.

«Στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο δεν είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως στην πόλη του Μπάφαλο», στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ο Μαρκ Πόλονκαρζ, ένας αξιωματούχος της κομητείας Ίρι. 

Πρωτοφανής χιονιάς στις ΗΠΑ: Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, απίστευτη καραμπόλα στο Οχάιο-1

Όμως «υπάρχουν πιθανότατα εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που προσπάθησαν να βγουν έξω αργά χθες το βράδυ», είπε ο Πόλονκαρζ. Όπως είπε, ζητήθηκε η βοήθεια της Εθνοφρουράς για να εντοπιστούν και να διασωθούν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν αποκλειστεί εν μέσω ιδιαίτερα επικίνδυνων συνθηκών.

«Μην βγείτε από το αυτοκίνητό σας!» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. «Δέστε ένα ρούχο στην κεραία ή στο παράθυρο για να δείξετε ότι χρειάζεστε βοήθεια», συνέστησαν στους εγκλωβισμένους που αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 112,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξίδευαν αυτές τις μέρες αποστάσεις από 80 χιλιόμετρα και άνω για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, η κακοκαιρία σίγουρα άλλαξε τα σχέδια πολλών.

Ταλαιπωρία στα αεροδρόμια

Η παραμονή των Χριστουγέννων ξημέρωσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε πάνω από 1,7 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα (ιδίως στη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και το Μέιν), καθώς λόγω των θυελλωδών ανέμων, των ισχυρών χιονοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών καταστράφηκαν υποδομές ηλεκτρισμού.

Tουλάχιστον 8.400 πτήσεις ακυρώθηκαν το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής, ενώ τουλάχιστον 3.740 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί για το Σάββατο, προκαλώντας απογοήτευση και οργή σε όσους ανυπομονούσαν να ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Πρωτοφανής χιονιάς στις ΗΠΑ: Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, απίστευτη καραμπόλα στο Οχάιο-2

Η αντίστοιχη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έχει επιβάλει επίσης ενδελεχείς ελέγχους και καθαρισμούς από τον πάγο στα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις. Υπολογίζεται ότι 11.300 πτήσεις την Πέμπτη και 10.400 την Παρασκευή είχαν καθυστέρηση.

Πολλοί ελπίζουν πλέον μόνο σε ένα θαύμα για να βρουν θέση, έστω και την τελευταία στιγμή, σε ένα αεροπλάνο που θα τους επιτρέψει να φτάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους.

Ο Ζακ Κάιλερ, 35 ετών, είπε ότι αναγκαστικά θα περάσει το ρεβεγιόν με φίλους στη Νέα Υόρκη, αφού ακυρώθηκε δύο φορές η πτήση του για το Χιούστον όπου βρίσκεται η οικογένειά του. Αναμένει όμως ότι θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του αύριο το μεσημέρι, ανήμερα τα Χριστούγεννα. «Και για αυτό αισθάνομαι ευγνώμων», είπε.

Παράλληλα, η σιδηροδρομική υπηρεσία Amtrak προχώρησε και αυτή σε δεκάδες ακυρώσεις δρομολογίων.

Θα σπάσει όλα τα ρεκόρ η κακοκαιρία

Από το βράδυ της Τετάρτης, οι κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ πλήττονται από μια θύελλα σπάνιας σφοδρότητας, με πολικό ψύχος και πυκνή χιονόπτωση, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, η φετινή παραμονή των Χριστουγέννων θα είναι η πιο παγωμένη των τελευταίων 30-40 ετών σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, στο Πίτσμπουργκ ο υδράργυρος έδειξε -13 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας από το 1983. Αντίστοιχα και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, αναμένεται η πιο κρύα 24η Δεκεμβρίου από το 1989.

Οι πολικές θερμοκρασίες έχουν προκληθεί από έναν «κυκλώνα-βόμβα» ο οποίος συνδυάζει βαριές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις, παγωμένους ανέμους.

Σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, οι προειδοποιήσεις για ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σχεδόν 240 εκατομμύρια άτομα.

Βιβλιοθήκες, αστυνομικά κέντρα και χώροι θέρμανσης σε όλες τις ΗΠΑ έχουν ανοίξει για να υποδεχτούν άστεγους, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες μετανάστες υποφέρουν στα νότια σύνορα της χώρας.

Πρωτοφανής χιονιάς στις ΗΠΑ: Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, απίστευτη καραμπόλα στο Οχάιο-3

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο και θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία NWS.

Οι ειδικοί προειδοποιούν όσους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν ή για κάποιον λόγο πρέπει να βγουν έξω, να είναι προετοιμασμένοι, να φορούν πολλά ρούχα και να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματός τους. «Μπορεί να πάθετε κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά», τόνισαν.

Οι άνεμοι, που κατά τόπους θα φτάνουν και τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ζημιές, όπως πτώσεις δέντρων πάνω σε γραμμές του ηλεκτρικού.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και ο Καναδάς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό στο Οντάριο και το Κεμπέρ ενώ ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων αναφέρονται στα αεροδρόμια του Βανκούβερ, του Τορόντο και του Μόντρεαλ.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, NBC, ΑFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή