Ουκρανία: Δέκα μήνες πολέμου και στο βάθος… αδιέξοδο

Ουκρανία: Δέκα μήνες πολέμου και στο βάθος… αδιέξοδο

Έπειτα από δέκα μήνες πολέμου, το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει, παγιώνεται και «παγώνει»… μέχρι την επόμενη μεγάλη «έκρηξη» όποτε και εάν επέλθει αυτή.

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μια πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει μεν έτοιμος για διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτές θα πρέπει να έχουν ως βάση «αποδεκτές λύσεις».

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται (σ.σ. στην ουκρανική κρίση) σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1 στο πλαίσιο συνέντευξής του που προβλήθηκε σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμηνύει ότι οι συμπατριώτες του θα κάνουν το δικό τους θαύμα των Χριστουγέννων παραμένοντας αλύγιστοι παρά τις ρωσικές επιθέσεις που έχουν βυθίσει εκατομμύρια Ουκρανούς στο σκοτάδι και στο κρύο εν μέσω χειμώνα.

«Αντέξαμε στην αρχή του πολέμου – αντέξαμε επιθέσεις, απειλές, πυρηνικό εκβιασμό, τρομοκρατία, πυραυλικά πλήγματα. Θα αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα επειδή ξέρουμε για ποιο πράγμα πολεμάμε […] Ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι, θα βρούμε ο ένας τον άλλον για να αγκαλιαστούμε σφιχτά. Και αν δεν υπάρχει θέρμανση, θα αγκαλιαστούμε για πολλή ώρα για να ζεστάνουμε ο ένας τον άλλον. Θα χαμογελάμε και θα είμαστε χαρούμενοι, όπως πάντα. Με μια διαφορά: δεν θα περιμένουμε το θαύμα, γιατί το δημιουργούμε μόνοι μας», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης στο δικό του χριστουγεννιάτικο μήνυμα, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τον Δεκέμβριο (γιατί υπάρχουν παράλληλα και πολλοί άλλοι που, ακολουθώντας το παλαιό ημερολόγιο, τα γιορτάζουν στις αρχές Ιανουαρίου).

Κατά το δικό του μήνυμα με φόντο τις εορτές, ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Πλην όμως το τέλος του πολέμου όλα δείχνουν πως είναι ακόμη μακριά, ενώ και οι αναφορές Πούτιν περί «διαπραγματεύσεων» σκιάζονται πια από νέφη καχυποψίας εξαιτίας όσων έχουν προηγηθεί.

Μόλις λίγες ώρες προτού προβληθεί η συνέντευξη κατά την οποία ο Πούτιν παρουσιάστηκε να δηλώνει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, η ουκρανική πλευρά κατήγγειλε πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πλήξει τη Χερσώνα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τουλάχιστον 58. Οι φωτογραφίες με τις σορούς των νεκρών στους δρόμους της εν λόγω ουκρανικής πόλης, που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία το Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων, όντως σοκάρουν. Ενώ και την Κυριακή των Χριστουγέννων, πολλοί Ουκρανοί στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις θα ξυπνούσαν από τις σειρήνες που ήχησαν υπό τον φόβο ενός νέου γύρου επαπειλούμενων ρωσικών πληγμάτων.

Δέκα μήνες 

Το περασμένο Σάββατο συμπληρώθηκαν ακριβώς δέκα μήνες από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δέκα μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν πια αλλάξει πάρα πολλά, όχι μόνο στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία αλλά και ευρύτερα, ενώ πολλές ήταν οι ανατροπές και εντός των ουκρανικών συνόρων, με τους Ρώσους να κερδίζουν εδάφη (Μαριούπολη κ.ά.) προτού στην πορεία χάσουν κάποια από αυτά (Χάρκοβο, Χερσώνα).

Πλέον, έπειτα από δέκα μήνες πολέμου, και κρίνοντας από τις κινήσεις επί του εδάφους, οι Ρώσοι οχυρώνονται στις σημερινές τους θέσεις, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποσυρθούν από τις τρέχουσες ουκρανικές «κτήσεις» τους όπως τους ζητούν οι Ουκρανοί.

Οι Ουκρανοί, από την άλλη πλευρά, επιμένουν να διαμηνύουν ότι δεν νοούνται διαπραγματεύσεις χωρίς την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων.

Χάσμα 

Με άλλα λόγια, υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές που παραμένει, παγιώνεται και «παγώνει»… μέχρι την επόμενη μεγάλη «έκρηξη» όποτε και εάν επέλθει αυτή.

Οι ίδιοι οι Ουκρανοί (ο Βαλέρι Ζαλούζνι κ.ά.) και το ΝΑΤΟ (ο Γενς Στόλτενμπεργκ) εκτιμούν ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να εξαπολύσει νέες χερσαίες επιθέσεις δυτικά των περιοχών που ελέγχει εντός της Ουκρανίας, ενδεχομένως ακόμη και κατά του Κιέβου, την άνοιξη του 2023.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2023 στον οποίο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία, ενώ οι Ουκρανοί αναμένουν παράλληλα και νέες παραλαβές οπλικών συστημάτων από τη Δύση, με τις αμερικανικές συστοιχίες αεράμυνας Patriot να ξεχωρίζουν προσελκύοντας τα φόντα της δημοσιότητας περισσότερo από τα αμερικανικά κατευθυνόμενα πυρομαχικά (έξυπνες βόμβες με GPS) JDAM που αναμένεται επίσης να δοθούν στις ουκρανικές δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times («As Ukraine Prepares for a Second Year at War, the Prospect of a Stalemate Looms»), ότι θα είναι στο εξής πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς να καταφέρουν να ανακτήσουν εδάφη.

«Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να μπει σύντομα στο δεύτερο έτος του, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να ανακτήσουν εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι», διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «η προοπτική ενός αδιεξόδου» πλανιέται πια πάνω από την Ουκρανία…

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή