ΗΠΑ: Ομολόγησε ψεύδη στο βιογραφικό του ο Τζορτζ Σάντος

ΗΠΑ: Ομολόγησε ψεύδη στο βιογραφικό του ο Τζορτζ Σάντος

Ο νεοεκλεγείς Ρεπουμπλικανός βουλευτής εμφάνισε ανύπαρκτα επαγγελματικά προσόντα και πανεπιστημιακή εκπαίδευση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον «καλλωπισμό» του βιογραφικού του με ψεύδη ομολόγησε ο νεοεκλεγείς στη Βουλή των Αντιπροσώπων βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Τζορτζ Σάντος, ο οποίος εμφάνισε ανύπαρκτα επαγγελματικά προσόντα και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κερδίζοντας έδρα για την πολιτεία της Νέας Υόρκης στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Τζορτζ Σάντος, που θα εκπροσωπήσει τους κατοίκους του Λονγκ Αϊλαντ και του Κουίνς στην Ουάσιγκτον, είπε: «Το αμάρτημά μου ήταν να καλλωπίσω το βιογραφικό μου. Ζητώ συγγνώμη. Σκοπεύω να τηρήσω τις προεκλογικές δεσμεύσεις μου».

Την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα New York Times αμφισβήτησε την ακρίβεια του βιογραφικού του 34χρονου εν αναμονή βουλευτή. Ο Σάντος υποστήριζε σε αυτό ότι έλαβε πτυχίο από το Κολέγιο Μπαρούχ της Νέας Υόρκης. Η σχολή ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει τέτοια στοιχεία στο αρχείο της. Τη Δευτέρα ο Σάντος παραδέχθηκε ότι «δεν έχω αποφοιτήσει από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Νιώθω ντροπή και ζητώ συγγνώμη που καλλώπισα το βιογραφικό μου. Κάνουμε και ανοησίες στη ζωή».

Ο Σάντος υποστήριζε στα προεκλογικά του φυλλάδια ότι εργάσθηκε για τις επενδυτικές τράπεζες Citigroup και Goldman Sachs. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί, ο Σάντος είπε στην εφημερίδα New York Post ότι «ουδέποτε συνεργάστηκε ευθέως» με κάποια από τις δύο επενδυτικές εταιρείες και ότι δεν εκφράσθηκε με ακρίβεια.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Forward αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Σάντος ότι οι παππούδες του «διέφυγαν από τον διωγμό των Εβραίων στην Ουκρανία», εγκαταστάθηκαν στο Βέλγιο, από όπου δραπέτευσαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ουδέποτε υποστήριξα ότι είμαι Εβραίος. Είμαι Καθολικός. Είπα ότι είμαι λίγο Εβραίος όταν έμαθα ότι η οικογένειά μου έχει εβραϊκές ρίζες», είπε ο Σάντος στην ταμπλόιντ εφημερίδα.

Το βιογραφικό και οι ανακρίβειες του εν αναμονή βουλευτή δεν πρόκειται, όμως, να απειλήσουν την έδρα του. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι τόσο μικρή, που η επερχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αναμένεται να καλωσορίσει τον Σάντος στους κόλπους της.

Η απερχόμενη πρόεδρος του οργάνου, Νάνσι Πελόζι, έχει χαρακτηρίσει τον Σάντος «ακατάλληλο» για βουλευτικό θώκο. Η Βουλή μπορεί να εμποδίσει την ορκωμοσία μέλους του Κογκρέσου, μόνο εάν αυτό έχει παραβιάσει τους κανόνες κατώτατης ηλικίας εκλογής, υπηκοότητας ή μόνιμης κατοικίας. Μετά την ορκωμοσία του, όμως, ο Σάντος μπορεί να γίνει στόχος έρευνας της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, η οποία έχει την αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων για συμπεριφορά που παραβιάζει τους ηθικούς κανόνες του οργάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή