Υψιστη ετοιμότητα, νέα οδοφράγματα στο Κόσοβο

Υψιστη ετοιμότητα, νέα οδοφράγματα στο Κόσοβο

Σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, καθώς οι εντάσεις στο Κόσοβο κλιμακώνονται, με την τοποθέτηση οδοφραγμάτων και στη διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, καθώς οι εντάσεις στο Κόσοβο κλιμακώνονται, με την τοποθέτηση οδοφραγμάτων και στη διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα. Ως τώρα τα σερβικά οδοφράγματα μπλόκαραν μόνο δρόμους που οδηγούν στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου. «Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προστατεύσουμε τον λαό μας και να διατηρήσουμε την ενότητα της Σερβίας», δήλωσε χθες ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πατριάρχη Πορφύριο.

Η απαγόρευση από τις Αρχές του Κοσόβου της εισόδου του Πορφυρίου στο Κόσοβο, όπου κατοικεί μειονότητα Σέρβων ορθοδόξων, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά της απειλούμενης σύγκρουσης. Η Πρίστινα υποστηρίζει ότι η Σερβία έχει τοποθετήσει στρατιώτες χωρίς διακριτικά στο βόρειο Κόσοβο, αποστολή των οποίων είναι να φρουρούν τα οδοφράγματα. Ερωτηθείσα σχετικά η πρωθυπουργός της Σερβίας Αννα Μπρνάμπιτς αρνήθηκε να απαντήσει.

«Το Βελιγράδι χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο εναντίον της συνταγματικής τάξης του Κοσόβου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Τζελάλ Σβεκλά. Το Βελιγράδι από τη δική του πλευρά υποστηρίζει ότι η Πρίστινα προετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις για να απομακρύνουν βιαίως τα οδοφράγματα, ενώ καταπατά τα δικαιώματα των Σέρβων του Κοσόβου. «Πρώτα ας επιτρέψουν να δημιουργηθεί η Ενωση Σερβικών Δήμων και μετά θα απομακρύνουμε τα οδοφράγματα», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Βούτσιτς στο σερβικό πρακτορείο Beta.

Η Πρίστινα υποστηρίζει ότι η Σερβία έχει τοποθετήσει στρατιώτες χωρίς διακριτικά στο βόρειο Κόσοβο, με αποστολή να φρουρούν τα οδοφράγματα.

Η ανακοίνωση για την «ύψιστη επιφυλακή» των σερβικών δυνάμεων έγινε διά στόματος του Σέρβου υπουργού Αμυνας, Μίλος Βούτσεβιτς. Πολεμικό υλικό, περιλαμβανομένων πολυβόλων 155 mm έχει μεταφερθεί στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το Βελιγράδι. Ανακοινώσεις περί ύψιστης πολεμικής ετοιμότητας είχαν γίνει και στα τέλη Νοεμβρίου, όταν το Βελιγράδι είχε δηλώσει ότι drones από το Κόσοβο παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Σερβίας.

Συνομιλία Δένδια

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες τηλεφωνικώς με την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος της KFOR προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πρίστινα και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω και των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον ειδικό απεσταλμένο της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ο κ. Δένδιας έχει ορίσει ως ειδική απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια την πρέσβειρα Σοφία Γραμματά. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας με στόχο μια αμοιβαίως συμπεφωνημένη επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, οριστική και νομικά δεσμευτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή