ΠΟΥ για Κίνα: «Κατανοητή» η λήψη μέτρων από πολλές χώρες για τους ταξιδιώτες

ΠΟΥ για Κίνα: «Κατανοητή» η λήψη μέτρων από πολλές χώρες για τους ταξιδιώτες

«Ελλείψει αναλυτικής πληροφόρησης από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα είναι «κατανοητά» δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ελλείψει αναλυτικής πληροφόρησης από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα με τα οποία θεωρούν ότι θα προστατεύσουν τους πολίτες τους», έγραψε ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρ Τέντρος είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρειάζεται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει την Κίνα ότι δεν παρέχει επαρκή και ξεκάθαρα στοιχεία για την Covid, κάτι που – όπως ανέφερε – είναι «ζωτικής σημασίας» για την αποτελεσματική παρακολούθηση των εξάρσεων στις μολύνσεις καθώς και για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο ανέφερε ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα πρέπει να επιβάλλονται εντός του πλαισίου της επιστήμης και υποστήριξε μάλιστα πως κάποιες χώρες «υπερβάλλουν» για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

ECDC: «Αδικαιολόγητα» τα υποχρεωτκά τεστ

Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανέφερε ότι η θέσπιση του μέτρου των υποχρεωτικών τεστ για την Covid-19 στην Ε.Ε. για τους πολίτες που έρχονται από την Κίνα είναι «αδικαιολόγητη».

Το Κέντρο επεξηγεί την παραπάνω δήλωση, τονίζοντας -σε ανακοίνωσή του- πως οι χώρες της Ε.Ε. «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην Ε.Ε.».

Το ECDC εκτιμά πως «οι πιθανές λοιμώξεις» που μπορεί να εισαχθούν είναι «σχετικά περιορισμένες» σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά. 

Επιπροσθέτως, τα συστήματα υγείας «είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν» την ασθένεια, αναφέρει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή