Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Ουκρανία

Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Ουκρανία

Δεκάδες Ρώσοι επίστρατοι σκοτώθηκαν στο Ντονέτσκ, νέα κύματα βομβαρδισμών σε Κίεβο, Χερσώνα, Ζαπορίζια

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικούς οιωνούς ξεκίνησε το 2023 για Ρωσία και Ουκρανία, καθώς τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα των ηγετών τους δεν άφησαν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για γρήγορη κατάπαυση του πυρός, ενώ οι πρώτες ώρες του καινούργιου χρόνου σημαδεύτηκαν από νέα κύματα βομβαρδισμών και αιματοχυσίες.

Δεκάδες Ρώσοι επίστρατοι σκοτώθηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό λίγο πριν από την έλευση του νέου έτους στην πόλη Μακίβκα της ουκρανικής επαρχίας Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό και τους ντόπιους συμμάχους του. Οι Ρώσοι στρατιώτες, μέρος των 300.000 ομοεθνών τους που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα για τις ανάγκες του ουκρανικού πολέμου με απόφαση του προέδρου Πούτιν, βρίσκονταν σε κτίριο επαγγελματικής σχολής που είχε μετατραπεί σε στρατώνα και γειτνίαζε με αποθήκη εκρηκτικών, γεγονός που, πιθανότατα, πολλαπλασίασε το αποτέλεσμα της ουκρανικής επίθεσης.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό ανήλθαν σε 400. Την εκτίμηση αυτή αμφισβήτησε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι μόνο 63 Ρώσοι επίστρατοι έχασαν τη ζωή τους. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ουκρανική επίθεση έγινε με έξι αμερικανικής κατασκευής πυραύλους HIMARS, εκ των οποίων δύο καταστράφηκαν από τη ρωσική αεράμυνα, αλλά οι υπόλοιποι τέσσερις βρήκαν τον στόχο τους.

Η επίθεση εναντίον των Ρώσων επιστράτων στη Μακίβκα ήρθε μία ημέρα αφότου ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέσνικοφ υποστήριξε με δηλώσεις του ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει δεύτερο κύμα επιστράτευσης για την ενίσχυση της πολεμικής του προσπάθειας, αφού προηγουμένως κλείσει τα σύνορα της Ρωσίας. Η ρωσική ηγεσία δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για αύξηση των επιστράτων.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός υποδέχθηκε το 2023 με τρία διαδοχικά κύματα βομβαρδισμών, τις νύχτες της 31ης Δεκεμβρίου, της 1ης Ιανουαρίου και της 2ας Ιανουαρίου. Οι βομβαρδισμοί, με κύριους στόχους το ενεργειακό δίκτυο και άλλες ουκρανικές υποδομές, αποτελούν κεντρικό στοιχείο της ρωσικής στρατηγικής μετά την οδυνηρή απώλεια της Χερσώνας, αλλά είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που εκδηλώθηκαν εντατικοί βομβαρδισμοί επί τρία συνεχή εικοσιτετράωρα.

Πούτιν και Ζελένσκι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι, στα μηνύματα του 2023, να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι την τελική νίκη.

Αφού εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον του Κιέβου, της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και άλλων ουκρανικών πόλεων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τις δύο επόμενες νύχτες ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τύπου Shahed. Οι βομβαρδισμοί των δύο πρώτων ημερών προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα δίκτυα ηλεκτρισμού και θέρμανσης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου, η ουκρανική αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει και τα 39 ρωσικά drones που χρησιμοποιήθηκαν στο τελευταίο κύμα της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένων των 22 drones που πέταξαν πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα. «Η τακτική της ενεργειακής τρομοκρατίας δεν αποδίδει. Ο ουρανός μας μετατρέπεται σε ασπίδα», δήλωσε ο προσωπάρχης της προεδρίας Αντρι Γέρμακ, τονίζοντας την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πολεμική προσπάθεια μέχρις ότου επιτύχουν συντριπτική νίκη εναντίον του αντιπάλου εμφανίστηκαν, στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους, οι ηγέτες και των δύο εμπολέμων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τη συντριβή των Ουκρανών «νεοναζί» και υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η Δύση επιδιώκει να «καταστρέψει» τη Ρωσία. «Το κύριο είναι η μοίρα της Ρωσίας. Η υπεράσπιση της μητέρας πατρίδας είναι το ιερό μας χρέος απέναντι στους προγόνους και στους απογόνους μας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο δικό του μήνυμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το 2022 «πλήγωσε τις καρδιές μας, εξάντλησε τα δάκρυα και τις προσευχές μας», για να καταλήξει: «Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, επιδιώκοντας ένα και μόνο πράγμα: τη νίκη». Χθες ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις καθιερωμένες ευχές με αφορμή το νέο έτος και δήλωσε ότι η χώρα του περιμένει να εισπράξει την πρώτη δόση από το πακέτο βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει η Ε.Ε.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Θύελλα επικρίσεων

Η εκατόμβη Ρώσων επιστράτων στη Μακίβκα προκάλεσε έντονη ανησυχία και επικριτικά σχόλια σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ιγκόρ Γκρίκιν, εθνικιστής και πρώην πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας FSB, με ενεργό ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή των Ρώσων διοικητών να στεγάσουν στο ίδιο κτίριο στρατιώτες και πυρομαχικά, ενώ ανέφερε ότι «ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες». Την αυστηρή τιμωρία όσων αποφάσισαν να στεγάσουν τους στρατιώτες στον συγκεκριμένο, ευάλωτο χώρο ζήτησε ο Ναντίλ Μπεζόνοφ, μέλος της φιλορωσικής διοίκησης στα ελεγχόμενα από τη Μόσχα και τους συμμάχους της τμήματα του Ντονέτσκ. Ακόμη περισσότερο καυστικός ήταν ο γνωστός στρατιωτικός σχολιαστής και blogger Βλάντλεν Τατάρσκι, με τον οποίο συναντήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο και ο οποίος ζήτησε να περάσει από στρατοδικείο η ρωσική στρατιωτική ηγεσία, χαρακτηρίζοντας τα στελέχη της «ανεκπαίδευτους ηλίθιους».

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή