Ιστορικό χαστούκι στους Ρεπουμπλικανούς

Ιστορικό χαστούκι στους Ρεπουμπλικανούς

Σε τρεις δραματικές ψηφοφορίες ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία της αμερικανικής Βουλής Κέβιν Μακάρθι απέτυχε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να διαδεχθεί τη Νάνσι Πελόζι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις δραματικές ψηφοφορίες ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία της αμερικανικής Βουλής Κέβιν Μακάρθι απέτυχε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να διαδεχθεί τη Νάνσι Πελόζι. Είναι η πρώτη φορά εδώ κι έναν αιώνα, από το 1923, που δεν καταφέρνει να εκλεγεί πρόεδρος της αμερικανικής Bουλής ο υποψήφιος του κόμματος που διαθέτει την πλειοψηφία.

Δεκαεννέα βουλευτές από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος καταψήφισαν τον Μακάρθι στην πρώτη ψηφοφορία, ενώ ένας εξ αυτών πρότεινε τον βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν ως πρόεδρο λίγο πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία. Ο ίδιος ο Τζόρνταν ωστόσο ζήτησε κομματική πειθαρχία και συσπείρωση γύρω από τον Μακάρθι. Παρ’ όλα αυτά ο Μακάρθι έχασε και τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία.

Απέτυχαν να εκλέξουν πρόεδρο στη Βουλή των ΗΠΑ σε τρεις ψηφοφορίες, αν και διαθέτουν πλειοψηφία.

Η εξέλιξη δείχνει τον βαθύ διχασμό των Ρεπουμπλικανών μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και την αδυναμία που έχει το κόμμα να ακολουθήσει μια ενιαία γραμμή. Αν και ο ίδιος ο Μακάρθι προέβη σε σημαντικές υποχωρήσεις προς τους υπερσυντηρητικούς αντιπάλους του στο κόμμα για να κερδίσει την υποστήριξη των απαραίτητων για την εκλογή του βουλευτών, η εσωκομματική ανταρσία ανέκοψε την πορεία του προς την προεδρία της Βουλής. Με δεδομένο ότι ουδείς άλλος υποψήφιος για την προεδρία είχε εμφανιστεί έως αργά το βράδυ και ο Μακάρθι είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει ακάθεκτος την προσπάθεια, θεωρείτο δεδομένο ότι θα συνεχιστούν οι ψηφοφορίες.

Αγνωστο ωστόσο παραμένει το πολιτικό μέλλον του Μακάρθι, καθώς ακόμη κι αν τελικά εκλεγεί πρόεδρος, η ισχύς του θα είναι εξαιρετικά ψαλιδισμένη μετά το χθεσινό φιάσκο. Καμία λειτουργία της Βουλής δεν μπορεί να προχωρήσει, ούτε καν η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί εξαρχής ότι δεν θα αναμειχθεί στη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής του Σώματος ώστε να αρθεί ενδεχόμενο αδιέξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή