ΗΠΑ: Μητέρα και κόρη είχαν γραφείο τελετών και πωλούσαν μέλη των νεκρών…

ΗΠΑ: Μητέρα και κόρη είχαν γραφείο τελετών και πωλούσαν μέλη των νεκρών…

Η κόρη έκανε τις συναλλαγές, ενώ η μητέρα ήταν υπεύθυνη για τον τεμαχισμό των πτωμάτων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώην ιδιοκτήτρια γραφείου τελετών στο Κολοράντο καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για εξαπάτηση συγγενών των νεκρών πουλώντας μέλη του σώματος 560 νεκρών χωρίς άδεια.

Η Μέγκαν Χες, 46 ετών, ομολόγησε την ενοχή της για την απάτη τον Ιούλιο. Λειτουργούσε γραφείο τελετών, ονόματι Sunset Mesa, και μια εταιρεία δωρεάς οργάνων, την Donor Services, στο ίδιο κτίριο στο Μοντρόουζ του Κολοράντο. Η 20ετής κάθειρξη ήταν η μέγιστη επιτρεπόμενη βάσει του νόμου.

Η 69χρονη μητέρα της, Σίρλεϊ Κοχ, ομολόγησε επίσης ένοχη για απάτη και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια. Ο κεντρικός ρόλος της Κοχ ήταν να τεμαχίζει τα πτώματα, όπως δείχνουν τα δικαστικά αρχεία.

«Η Χες και η Κοχ χρησιμοποίησαν το γραφείο κηδειών τους κατά καιρούς για να κλέψουν ουσιαστικά πτώματα και μέλη του σώματος χρησιμοποιώντας δόλια και πλαστά έντυπα δωρητών», δήλωσε ο εισαγγελέας Τιμ Νεφ. «Η συμπεριφορά της Χες και της Κοχ προκάλεσε τεράστιο συναισθηματικό πόνο στις οικογένειες και στους συγγενείς».

Η ομοσπονδιακή υπόθεση πυροδοτήθηκε από μια σειρά ερευνών του Reuters το 2016-2018 σχετικά με την πώληση μελών του σώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σχεδόν ανεξέλεγκτη βιομηχανία. Πρώην εργαζόμενοι είπαν στο Reuters ότι η Χες και η Κοχ διεξήγαν μη εξουσιοδοτημένους τεμαχισμούς πτωμάτων και λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση ρεπορτάζ το 2018 το FBI έκανε έφοδο στην επιχείρηση.

Στην κατάθεσή τους, οι εισαγγελείς τόνισαν τη «μακάβρια φύση» του σχεδίου της Χες και το περιέγραψαν ως μία από τις πιο σημαντικές σχετικές υποθέσεις στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η πιο εξουθενωτική συναισθηματικά υπόθεση που έχω βιώσει ποτέ στην έδρα», είπε η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Κριστίν Αργκουέλο. «Είναι ανησυχητικό για το δικαστήριο ότι η κατηγορούμενη Χες αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τη συμπεριφορά της».

Η δικαστής διέταξε να οδηγηθούν αμέσως στη φυλακή η Χες και η Κοχ.

Ο δικηγόρος της Χες είπε ότι έχει κατηγορηθεί άδικα ως «μάγισσα», «τέρας» και «δαίμονας», ενώ αντίθετα είναι ένας «τρυματισμένος άνθρωπος», του οποίου η συμπεριφορά μπορεί να αποδοθεί σε εγκεφαλικό τραύμα στην ηλικία των 18 ετών.

Η Χες αρνήθηκε να μιλήσει στη δικαστή, ενώ η Κοχ είπε ότι λυπάται και ανέλαβε την ευθύνη για τις πράξεις της.

Είκοσι έξι θύματα περιέγραψαν τη φρίκη τους όταν ανακάλυψαν τι είχε συμβεί στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Τεμάχισαν τη γλυκιά μας μητέρα», είπε η Έριν Σμιθ, καθώς οι δράστιδες πούλησαν τους ώμους, τα γόνατα και τα πόδια της για κέρδος. «Δεν έχουμε καν λέξεις για ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα».

Η Τίνα Σάνον, της οποίας η μητέρα τεμαχίστηκε παρά τη θέλησή της, είπε στο δικαστήριο: «Έχω φορέσει πολλές μάσκες για να καλύψω τον πόνο. Δεν θα συνέλθω ποτέ».

Είναι παράνομο στις Ηνωμένες Πολιτείες να πωλούνται όργανα όπως καρδιές, νεφρά και τένοντες για μεταμόσχευση, καθώς επιτρέπεται μόνο να δωρίζονται. Αλλά η πώληση μελών του σώματος, όπως κεφάλια, χέρια και σπονδυλικές στήλες –κάτι που έκανε η Χες– για χρήση στην έρευνα ή την εκπαίδευση δεν ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Η Χες διέπραξε εγκλήματα, είπαν οι εισαγγελείς, όταν εξαπάτησε συγγενείς του νεκρού λέγοντας ψέματα για αποτέφρωση και ανατέμνοντας πτώματα και πουλώντας τα χωρίς άδεια. Οι εταιρείες χειρουργικής εκπαίδευσης και άλλες εταιρείες που αγόρασαν τα χέρια, τα πόδια, τα κεφάλια και τους κορμούς από τη Χες δεν γνώριζαν ότι είχαν αποκτηθεί με δόλο, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Στο γραφείο κηδειών της, η Χες χρέωνε τις οικογένειες έως και 1.000 δολάρια για καύσεις που δεν έγιναν ποτέ, είπαν οι εισαγγελείς, και πρόσφερε σε άλλους δωρεάν αποτεφρώσεις σε αντάλλαγμα δωρεά μελών του σώματος.

Οι εισαγγελείς μάλιστα σημείωσαν ότι είπε ψέματα σε περισσότερες από 200 οικογένειες, οι οποίες έλαβαν στάχτη των αγαπημένων τους ανακατεμένη με λείψανα διαφορετικών ανθρώπων.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή