Νότια Κορέα: Απειλεί με κατάργηση της στρατιωτικής συμφωνίας με τον Βορρά

Νότια Κορέα: Απειλεί με κατάργηση της στρατιωτικής συμφωνίας με τον Βορρά

Ο πρόεδρος της χώρας προέβη στην ανακοίνωση μετά την πρόσφατη παραβίαση του εναέριου χώρου της Σεούλ από την Πιονγιάνγκ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γεόλ δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη στρατιωτική συμφωνία του 2018 με την Πιονγιάνγκ εάν ο Βορράς παραβιάσει ξανά τον εναέριο χώρο του, ανακοίνωσε το γραφείο του, εν μέσω έντασης για την πρόσφατη εισβολή βορειοκορεατικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Γιουν προέβη στην ανακοίνωση αφού ενημερώθηκε για τα αντίμετρα σε βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πέρασαν στον Νότο την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας τη διασφάλιση της ισχύος για αποτελεσματική ανταπόκριση, σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου του, Κιμ Έουν-χιέ.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έδωσε εντολή στο γραφείο εθνικής ασφάλειας να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της ισχύος της στρατιωτικής συμφωνίας εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει άλλη μια πρόκληση εισβάλλοντας στο έδαφός μας», είπε ο Κιμ σε ενημέρωση.

Η συμφωνία του 2018, που επισφραγίστηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν, προβλέπει την παύση «όλων των εχθροπραξιών», τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων γύρω από τα σύνορα και την αφαίρεση των ναρκών και της φρουράς εντός της βαριά οχυρωμένης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Η εγκατάλειψη του συμφώνου θα μπορούσε να σημάνει την επιστροφή της φρουράς, τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην πρώην ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και την προπαγάνδα πέρα από τα σύνορα – όλα αυτά που προκαλούσαν οργισμένες αντιδράσεις από την Πιονγιάνγκ πριν από τη συμφωνία.

Οι διακορεατικές σχέσεις είναι δοκιμασμένες εδώ και δεκαετίες, αλλά έχουν γίνει ακόμα πιο τεταμένες από τότε που ο Γιουν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, υποσχόμενος μια πιο σκληρή γραμμή κατά της Πιονγιάνγκ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι, ο Γιουν είπε ότι η Πιονγιάνγκ είχε επανειλημμένα παραβιάσει τη συμφωνία με εκτοξεύσεις πυραύλων και προειδοποίησε ότι μπορεί να την καταργήσει. Είπε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ότι η μοίρα του συμφώνου εξαρτάται από τις ενέργειες του Βορρά.

Ο Γιουν επέκρινε τον χειρισμό του περιστατικού με drone από τον στρατό, κατηγορώντας εν μέρει την εξάρτηση της προηγούμενης κυβέρνησης από το σύμφωνο του 2018. Προέτρεψε τον στρατό να είναι έτοιμος για αντίποινα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει «κίνδυνο κλιμάκωσης».

Ο Γιουν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη μονάδα drones που εκτελεί αποστολές πολλαπλών χρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου, και να δημιουργήσει ένα σύστημα μαζικής παραγωγής μικρών drones που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, είπε ο Κιμ.

Για να ενισχύσει την ικανότητα του Νότου να καταρρίπτει drones, το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δαπανήσει 560 δισ. γουόν (440 εκατ. δολάρια) τα επόμενα πέντε χρόνια σε τεχνολογία όπως αερομεταφερόμενα όπλα λέιζερ και παρεμβολές σήματος.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή