ΗΠΑ: Πρώτη επίσκεψη Μπάιντεν στα σύνορα με το Μεξικό

ΗΠΑ: Πρώτη επίσκεψη Μπάιντεν στα σύνορα με το Μεξικό

Είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του - στη συνέχεια, θα συναντηθεί στην Πόλη του Μεξικού με τον πρόεδρο της χώρας και τον Καναδό πρωθυπουργό

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να επισκεφθεί τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού -το πρώτο του ταξίδι εκεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του- στο γενικότερο πλαίσιο της συνάντησής του την επόμενη εβδομάδα στην Πόλη του Μεξικού με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά.

«Αυτή είναι η πρόθεσή μου, επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες τώρα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κεντάκι.

Ο Μπάιντεν δήλωσε κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο ότι ήλπιζε να δει «τι συμβαίνει» στα σύνορα και επίσης σχεδίαζε να σχολιάσει σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων σήμερα, Πέμπτη.

Έχουν σημειωθεί μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των μεταναστών στα σύνορα, ακόμα και με τον νόμο για τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ που παραμένει σε ισχύ και επιτρέπει στις αμερικανικές Αρχές να απομακρύνουν πολλούς ανθρώπους που ζητούν άσυλο στη χώρα. Οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες επέκριναν τον πρόεδρο για πολιτικές που χαρακτηρίζουν αναποτελεσματικές στην ασφάλεια των συνόρων και αναρωτιούνται για τον λόγο που δεν έχει κάνει ακόμη ένα ταξίδι εκεί.

Η αυξημένη εστίαση Μπάιντεν στα σύνορα εντάσσεται στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για εκ νέου υποψηφιότητα το 2024. Ο μοναδικός μέχρι ώρας πιθανός αντίπαλός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, αναρρήθηκε στην κορυφή των Ρεπουμπλικανών με τις σκληροπυρηνικές θέσεις του για τη μετανάστευση που είχαν απήχηση σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων.

Ωστόσο, στο άκουσμα των σχεδίων Μπάιντεν για επίσκεψη στη μεξικανική μεθόριο ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, συχνός επικριτής της πολιτικής Μπάιντεν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: «Είμαι χαρούμενος που ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επισκεφθεί επιτέλους τα νότια σύνορά μας – τα οποία έχουν παραδοθεί πλήρως στα καρτέλ, τους λαθρέμπορους και τους διακινητές ανθρώπων».

Μεταξύ των καταγγελιών των Ρεπουμπλικανών για την ασφάλεια των συνόρων είναι η ποσότητα φαιντανύλης που εισέρχεται στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού. Έκθεση του 2022 από διακομματική ομοσπονδιακή επιτροπή διαπίστωσε ότι η φαιντανύλη και παρόμοιες ουσίες παρασκευάζονται κυρίως σε εργαστήρια της γειτονικής χώρας από συστατικά που αποστέλλονται κυρίως από την Κίνα.

Η φαιντανύλη και άλλα συνθετικά οπιοειδή που παράγονται στο εργαστήριο προκαλούν πλέον τη μεγαλύτερη κρίση θανάτων από υπερβολική δόση που έχουν δει ποτέ οι ΗΠΑ. Ωστόσο, οι υποστηρικτές και οι ειδικοί του ελέγχου των ναρκωτικών λένε ότι μια πολιτική κατά των ναρκωτικών που βασίζεται στην αυστηρότερη ασφάλεια των συνόρων είναι επικίνδυνη και πιθανότατα μάταιη. Τα ναρκωτικά είναι πολύ εύκολο να μετακινηθούν σε μικρές, δύσκολα ανιχνεύσιμες ποσότητες.

Η διακίνηση ναρκωτικών και η μετανάστευση αναμένεται να είναι μεταξύ των κορυφαίων σημείων συζήτησης στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπου ο Μπάιντεν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό φιλοξενούνται από τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Στις αρχές της προεδρίας του, ο Μπάιντεν όρισε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις υπεύθυνη της προσπάθειας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σε συνεργασία με κράτη της Κεντρικής Αμερικής. Επισκέφθηκε το Ελ Πάσο του Τέξας τον Ιούνιο του 2021 και επικρίθηκε επειδή επέλεξε μια τοποθεσία πολύ μακριά από το επίκεντρο των συνοριακών διελεύσεων.

Προς το παρόν, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει διατηρήσει τους περιορισμούς της εποχής Τραμπ, συχνά γνωστούς ως Τίτλος 42 που αναφέρεται σε νόμο του 1944 για τη δημόσια υγεία, με τον Μπάιντεν να είχε προβεί σε ενέργειες τερματισμού του και τους Ρεπουμπλικανούς να στέλνουν το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Τίτλος 42 είχε εφαρμοστεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της COVID-19, αλλά πάντα ακούγονταν κριτικές φωνές που έλεγαν ότι οι περιορισμοί χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα από τον Τραμπ για να κλείσουν τα σύνορα.

Ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη παρουσιάσει οποιεσδήποτε συστημικές αλλαγές για τη διαχείριση της αναμενόμενης αύξησης των μεταναστών εάν λήξουν οι υγεονομικοί περιορισμοί. Βέβαια, ο πρόεδρος δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων χωρίς αλλαγές στον μεταναστευτικό νόμο. Στο Κογκρέσο, όμως, ένα διακομματικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση θάφτηκε λίγο πριν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής.

Ο Τραμπ είχε επισκεφθεί την αμερικανική πλευρά των συνόρων ως πρόεδρος πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού στο ΜακΆλεν του Τέξας, όπου ισχυρίστηκε ότι το Μεξικό θα πλήρωνε για το τείχος.

Το κόστος, τελικά, το πλήρωσαν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι. Οι Μεξικανοί ηγέτες είχαν απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα όταν ο Τραμπ τούς είχε πιέσει. «ΟΧΙ», έγραψε ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, τότε πρόεδρος του Μεξικού, τον Μάιο του 2018. «Το Μεξικό δεν θα πληρώσει ΠΟΤΕ για τείχος. Ούτε τώρα ούτε ποτέ. Με εκτίμηση, το Μεξικό (όλοι εμείς)».

Πηγή: Associated Press

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή