Μετά την Ουκρανία, HIMARS και στην Αυστραλία

Μετά την Ουκρανία, HIMARS και στην Αυστραλία

Η αυστραλιανή κυβέρνηση του Άντονι Αλμπανέζι υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση 20 αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων HIMARS ως το 2026.

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) έγιναν «διάσημα» διεθνώς πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αφότου εστάλησαν από τους Αμερικανούς ως στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις έπειτα από τη ρωσική εισβολή, οι εν λόγω εκτοξευτήρες (που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ από τη Lockheed Martin) παραμένουν στο επίκεντρο της σχετικής με τον πόλεμο στην Ουκρανία ειδησεογραφίας.

Το πολύνεκρο πλήγμα που εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Μακιίβκα (η ορθή ουκρανική προφορά είναι Μακίγιφκα) κοντά στο Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε – και εκείνο – με HIMARS.

Αν και μακριά από το ουκρανικό μέτωπο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας παρακολουθεί τις εξελίξεις, ανησυχώντας κυρίως για όσα θα μπορούσε να επιχειρήσει η Κίνα.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε επισήμως ότι υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση 20 αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων HIMARS ως το 2026, με το σχετικό κόστος να υπολογίζεται κοντά στα 385 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα. 

Με πληροφορίες από the Times, CNN, Nikkei Asia 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή