Η Ιρλανδία γιορτάζει 50 χρόνια στην Ε.Ε.

Η Ιρλανδία γιορτάζει 50 χρόνια στην Ε.Ε.

Την 1η Ιανουαρίου 2023 η Ιρλανδία γιόρτασε την 50ή επέτειο από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, γνωστή σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ενωση

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 1η Ιανουαρίου 2023 η Ιρλανδία γιόρτασε την 50ή επέτειο από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, γνωστή σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν και κάθε κράτος έχει διαφορετικές εμπειρίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι όλοι μας έχουμε τη δική μας ιστορία, οικονομία και πολιτισμό, η εμπειρία της Ιρλανδίας από τη συμμετοχή της ήταν εξαιρετικά θετική: το 83% των πολιτών ψήφισε υπέρ της ένταξης το 1972, και μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι οι Ιρλανδοί είναι ανάμεσα στους πιο ενθουσιώδεις πολίτες της Ε.Ε.

Η Ιρλανδία εντάχθηκε ως φτωχή χώρα, με μακροχρόνια ανεργία και μη ανεπτυγμένη βιομηχανία, αλλά τα τελευταία 50 χρόνια, με τη βοήθεια της Ε.Ε., αναπτύξαμε μια σύγχρονη, δυναμική οικονομία. Για μια χώρα που ήταν καθαρός αποδέκτης κονδυλίων της Ε.Ε. για πολλά χρόνια, υπερηφανευόμαστε που είμαστε τώρα καθαρός συνεισφέρων στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Συνεργασίες

Το σημαντικότερο για την Ιρλανδία είναι ότι η Ε.Ε. έγινε ο καταλύτης για πολιτιστικές και κοινωνικές αλλαγές. Το γεγονός ότι είμαστε μέρος της Ευρώπης μάς ενθάρρυνε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες, παραδόσεις και ιδέες και να μάθουμε από αυτές. Η Ιρλανδία, όπως και η Ελλάδα, βρίσκονται στο γεωγραφικό άκρο της Ευρώπης, αλλά η δυνατότητα εργασίας και σπουδών σε όλη την Ε.Ε. μάς άνοιξε ένα νέο παράθυρο στον κόσμο, επιτρέποντας στους Ιρλανδούς να δημιουργήσουν φιλίες και οικογένειες σε όλη την Ευρώπη. Ο αυξημένος αριθμός των ιρλανδοελληνικών οικογενειών σήμερα αντανακλά τη στενότερη επαφή ανάμεσα στους πολίτες μας.

Για την Ιρλανδία, όπως και για την Ελλάδα, η συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει δυναμώσει την ικανότητά μας να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας μπορέσαμε να εργασθούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας COVID-19 και των συρράξεων στην Ευρώπη και των γειτόνων της. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για αλληλεγγύη ενάντια στη βία και στην επιθετικότητα.

Για την Ιρλανδία, όπως και για την Ελλάδα, η συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει δυναμώσει την ικανότητά μας να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ενα ιδιαίτερο όφελος για την Ιρλανδία από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. ήταν ο τρόπος με τον οποίο διευκολύνθηκαν οι εργασίες ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία. Δημιουργήθηκαν στενές σχέσεις μεταξύ πολιτικών και αξιωματούχων από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετέχοντας στην Ε.Ε. ως ίσοι εταίροι, και συνέβαλαν στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Η κοινή μας συμμετοχή στην Ε.Ε. διευκόλυνε επίσης την ανάπτυξη ενιαίας οικονομίας σε όλο το νησί, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ειρήνη. Παρά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συνεργασία και η ενοποίηση μπορούν να διατηρηθούν, υπό τον όρο ότι υπάρχει θέληση γι’ αυτό απ’ όλες τις πλευρές. Η αλληλεγγύη που επέδειξαν άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην οικοδόμηση και στην ενίσχυση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η αλληλεγγύη

Η σχέση βέβαια της Ιρλανδίας με την Ε.Ε., όπως και της Ελλάδας, είχε επίσης και ταραγμένες στιγμές, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολων ημερών της οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει κάνει την Ιρλανδία καλύτερη χώρα. Η αλληλεγγύη των εταίρων της Ε.Ε. μάς βοήθησε να προοδεύσουμε και έχουμε δεσμευτεί με τη σειρά μας να επιδείξουμε την ίδια αλληλεγγύη και σε άλλους.

Από κοινού, η Ευρώπη έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία 50 χρόνια της ιρλανδικής συμμετοχής, και σε αυτή τη σημαντική επέτειο η Ιρλανδία ανυπομονεί να συνεργαστεί στενότερα με την Ελλάδα και τους άλλους εταίρους της Ε.Ε., ώστε να διασφαλιστεί η συνεχόμενη πρόοδος της Ενωσής μας.

* Η κ. Ισάλτ Φιτζέραλντ είναι πρέσβειρα της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή