Αλτσχάιμερ: Έγκριση νέας θεραπείας στις ΗΠΑ για τα πρώιμα στάδια της νόσου

Αλτσχάιμερ: Έγκριση νέας θεραπείας στις ΗΠΑ για τα πρώιμα στάδια της νόσου

Το φάρμακο θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο αλλά φαίνεται να εγκυμονεί επίσης κινδύνους οιδήματος και αιμορραγίας στον εγκέφαλο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την Παρασκευή ένα νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει έως ένα βαθμό τη μείωση της γνωστικής ικανότητας στις αρχές της νόσου, αλλά επίσης εγκυμονεί κινδύνους οιδήματος και αιμορραγίας στον εγκέφαλο.

Η έγκριση του φαρμάκου, «lecanemab», που θα διατεθεί στην αγορά ως «Leqembi», είναι πιθανό να αποτελέσει αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς. Μελέτες του φαρμάκου, το οποίο χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση κάθε δύο εβδομάδες, υποδηλώνουν ότι είναι πιο ελπιδοφόρο συγκριτικά με τις υπόλοιπες διαθέσιμες θεραπείες, οι οποίες είναι ελάχιστες.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί πάνω στη νόσο του Αλτσχάιμερ δήλωσαν ότι δεν έχει καταστεί σαφές από τα ιατρικά στοιχεία εάν το «Leqembi» θα μπορούσε να επιβραδύνει αρκετά τη μείωση της γνωστικής ικανότητας, ώστε αυτό να γίνει αισθητό στους ασθενείς.

Ακόμη και μια πρόσφατη έκθεση μετά από μια μεγάλη κλινική δοκιμή διάρκειας 18 μηνών, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και συντάχθηκε από επιστήμονες από την εταιρεία που ηγήθηκε της παραγωγής του φαρμάκου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του lecanemab στην πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Σημειώνεται επίσης ότι στο Leqembi’s συμπεριλαμβάνονται προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο οιδήματος και αιμορραγίας του εγκεφάλου, ενώ σημειώνεται ότι για τους ασθενείς με γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, είναι μεγαλύτερο το ρίσκο για οίδημα από τη θεραπεία.

Η ετικέτα του Leqembi περιλαμβάνει επίσης προειδοποίηση σχετικά με τη λήψη αντιπηκτικών αίματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή» όταν εξετάζεται η πιθανότητα χορήγησης αντιπηκτικών σε έναν ασθενή που κάνει χρήση του Leqembi, αναφέρεται στην ετικέτα.

Πηγή: New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT