Κοσσυφοπέδιο: Διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό δύο νεαρών Σέρβων

Κοσσυφοπέδιο: Διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό δύο νεαρών Σέρβων

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο Αλβανόφωνος στρατιωτικός που συνελήφθη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες Σέρβοι διαδήλωσαν την Κυριακή στην πόλη Στρπτσε, στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό δύο νεαρών ομοεθνών τους από Αλβανόφωνο στρατιωτικό.

Την περασμένη Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, παραμονή Χριστουγέννων για τους ορθόδοξους Σέρβους, ένας Αλβανόφωνος, μέλος των ειδικών δυνάμεων του στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, άνοιξε πυρ από το αυτοκίνητο του και τραυμάτισε ένα παιδί 11 ετών και τον ξάδελφο του 21 ετών.

Τα θύματα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου στα άνω και κάτω άκρα και δεν απειλείται η ζωή τους.

Το έγκλημα είχε εθνικιστικά κίνητρα με δεδομένο ότι ο δράστης γνώριζε ότι πρόκειται για Σέρβους αφού κρατούσαν έναν κλάδο βελανιδιάς, σύμβολο οικογενειακής ευημερίας, που παραδοσιακά οι Σέρβοι συνηθίζουν να φέρνουν στο σπίτι τους την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο δράστης συνελήφθη και κρατείται ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε την προφυλάκιση του. Οι αρχές της χώρας χαρακτηρίζουν το περιστατικό απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι καταδίκασε το γεγονός και διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι πρόκειται για εκδήλωση της βίας και του τρόμου που ζουν καθημερινά οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ απέρριψε το αίτημα του Βελιγραδίου για την αποστολή 1.000 στρατιωτών και αστυνομικών στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να ελεγχθούν οι ταραχές των τελευταίων ημερών.

«Η KFOR μας ενημέρωσε γραπτώς πως έκρινε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιστροφή δυνάμεων ασφαλείας της Σερβίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ήταν κάτι που το περιμέναμε» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι το αίτημα της Σερβίας θα το υποστηρίξει μόνο η Ρωσία ενώ θα το καταψηφίσουν όλα τα άλλα μέλη.

Σερβικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ένας άλλος νεαρός άνδρας φέρεται να δέχτηκε επίθεση και ξυλοδαρμό από ομάδα Αλβανών νωρίς το Σάββατο, ενώ μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα ανέφεραν ότι ένα λεωφορείο του Κοσσυφοπεδίου που πήγαινε στη Γερμανία μέσω Σερβίας δέχθηκε επίθεση και το παρμπρίζ του έσπασε με πέτρες αργά την ίδια μέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Nasa Borba

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή