Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στα ανατολικά – Ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιθέσεις της Βάγκνερ

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στα ανατολικά – Ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιθέσεις της Βάγκνερ

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούσαν το Μπαχμούτ και το Σολεντάρ παρά τις εκτεταμένες καταστροφές

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές συγκρούσεις εξελίσσονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας με επίκεντρο την περιοχή του Ντονμπάς, όπου ο ουκρανικός στρατός αποκρούει συνεχείς επιθέσεις στο Μπαχμούτ και σε άλλες γειτονικές πόλεις από τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ.

Οι ουκρανικές αρχές γνωστοποίησαν το πρωί της Δευτέρας ότι εστάλησαν ενισχύσεις στο Σολεντάρ, μια μικρή πόλη κοντά στο Μπαχμούτ, όπου η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. «Ο εχθρός έκανε και πάλι μια απέλπιδα προσπάθεια να εισβάλει στην πόλη Σολεντάρ από διαφορετικές κατευθύνσεις και έριξε στη μάχη τις πιο επαγγελματικές μονάδες των μισθοφόρων Βάγκνερ», ανέφερε ο στρατός της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούσαν το Μπαχμούτ και το Σολεντάρ παρά τις εκτεταμένες καταστροφές.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ομάδας Βάγκνερ, δήλωσε ότι η σημασία της περιοχής έγκειται στην ναρκοθέτηση της. «Δεν είναι μόνο ότι κρατάνε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε βάθος 80-100 μέτρων, αλλά και τανκς και οχήματα μάχης πεζικού θα μπορούσαν επίσης να κινηθούν».

Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το στρατηγικό όφελος για τη Μόσχα θα ήταν περιορισμένο. Ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικής Ουκρανίας, είπε ότι πιστεύει ότι θα ήταν δυνατό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. «Υπάρχουν σκληρές και αιματηρές μάχες εκεί – 106 βομβαρδισμοί σε μια μέρα», είπε στην ουκρανική τηλεόραση και πρόσθεσε: «Στα στρατεύματά μας στο Σολεντάρ έχουν διατεθεί πρόσθετες δυνάμεις και μέσα».

Στο Χάρκοβο, μια ρωσική πυραυλική επίθεση σε αγορά στο χωριό Σεφτσένκοβε προκάλεσε το θάνατο σε μια 60χρονη γυναίκα και τραυμάτισε πολλούς ακόμα, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολέγκ Συνεχούμποφ. «Κοινοί τρομοκράτες», έγραψε στο Telegram ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, καταγγέλλοντας την επίθεση.

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στα ανατολικά – Ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιθέσεις της Βάγκνερ-1
Oleh Sunehubov via Telegram/Handout via REUTERS

Η επίθεση που δεν επιβεβαιώνεται

Την Κυριακή, η Ρωσία υποστήριξε ότι μια πυραυλική επίθεση στο Κραματόρσκ, βορειοδυτικά του Μπαχμούτ, προκάλεσε το θάνατο σε 600 Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά ένας δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο μετέδωσε ότι δεν είδε σημάδια απωλειών.

Ομάδα του Reuters επισκέφτηκε δύο κοιτώνες, στους οποίους η Μόσχα είπε ότι στεγάζονταν προσωρινά ουκρανικό προσωπικό και τους οποίους είχε στόχο ως εκδίκηση για την επίθεση της Πρωτοχρονιάς.

Κανένας κοιτώνας στο Κραματόρσκ δεν φαίνεται να έχει χτυπηθεί ή να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού περιέγραψε τον ισχυρισμό για μαζικές απώλειες ως προσπάθεια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να δείξει ότι απάντησε σθεναρά στα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας εναντίον Ρώσων στρατιωτών. 

Οι φωνές από τα ρωσικά «γεράκια»

Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, όσο προσεγγίζουμε χρονικά στην παρέλευση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται υπό πίεση να καταγράψει κέρδη στο πεδίο της μάχης.

Οι φωνές των «γερακιών» ακούστηκαν με ένταση το τελευταίο διάστημα, επιδιώκοντας κλιμάκωση της πολεμικής προσπάθειας μετά από σειρά αποτυχιών και τα υψηλά νούμερα σε απώλεια ζωών.

Ορισμένοι εξέχοντες Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ επέκριναν τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Ας μιλήσουμε για απάτη», έγραψε ένας στρατιωτικός blogger στο Telegram, ο οποίος δημοσιεύει με το όνομα Military Informator και έχει περισσότερους από μισό εκατομμύριο συνδρομητές.

«Δεν είναι σαφές για εμάς ποιος, και για ποιον λόγο, αποφάσισε ότι 600 Ουκρανοί στρατιώτες πέθαναν ταυτόχρονα, αν το κτίριο δεν χτυπήθηκε πραγματικά. Αντί της πραγματικής καταστροφής του εχθρικού προσωπικού, που θα ήταν άξια απάντησης, εφευρέθηκε μια επιχείρηση αντιποίνων».

Οι στρατοί τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας έχουν συχνά υπερεκτιμήσει τις απώλειες του εχθρού, ενώ ελαχιστοποιούν τις δικές τους.

Ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 760 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από τη Μόσχα στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Το Reuters αναφέρει ότι αυτές οι αναφορές δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Προς νέα επιστράτευση από Πούτιν

Σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, ο Πούτιν σκοπεύει να επιστρατεύσει ακόμα 500.000 εφέδρους το νέο έτος για να επιχειρήσει μια ανοιξιάτικη επίθεση που θα μπορούσε να έρθει από τον Βορρά.

Το Politico, επικαλούμενο δηλώσεις του Αντριί Τσέρνιακ, αξιωματούχου της στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει ότι η νέα επιχείρηση στρατολόγησης θα αφορά και σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στρατηγικών βιομηχανικών κέντρων στη Ρωσία.

Αυτό θα ανέβαζε το ρίσκο για τον Πούτιν, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να επιστρατεύσει τους γιους των πλουσιότερων και ισχυρότερων Ρώσων σε μέρη όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη.

Εθελοντές μπαίνουν στη μάχη

Οι στρατιωτικοί διοικητές της Ουκρανίας καλωσόρισαν στις τάξεις τους χιλιάδες αλλοδαπούς εθελοντές. Περιλαμβάνουν Τσετσένους, που είναι πρόσφυγες από τη Ρωσία, καθώς και ξένους πολίτες από γειτονικά έθνη, όπως η Γεωργία, που έχουν ιστορικό αντίθεσης με τη Μόσχα και την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τους New York Times.

Αρκετές τσετσενικές μονάδες έχουν ενταχθεί στην Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί από τους εθελοντές ζούσαν ήδη στην Ουκρανία, είτε για δουλειά είτε αναζητούσαν καταφύγιο από την πολιτική καταπίεση στην πατρίδα τους, και είχαν κίνητρο να συμμετάσχουν στη μάχη.

Reuters, Politico, New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT