Pfizer: Δεν θα παράγει γενόσημο του Paxlovid η Κίνα

Pfizer: Δεν θα παράγει γενόσημο του Paxlovid η Κίνα

Άλμπερτ Μπουρλά: Είμαστε σε διαβουλεύσεις μόνο για την τιμή του χαπιού εκεί

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Pfizer δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τις κινεζικές αρχές για την άδεια χρήσης μιας γενικής έκδοσης της θεραπείας της για τον COVID-19 Paxlovid για χρήση εκεί, αλλά βρίσκεται σε συζητήσεις σχετικά με την τιμή του επώνυμου προϊόντος, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος Άλμπερτ Μπουρλά.

Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι η Κίνα βρισκόταν σε συνομιλίες με την Pfizer για να εξασφαλίσει άδεια που θα επιτρέπει σε τοπικές φαρμακοβιομηχανίες να κατασκευάζουν και να διανέμουν μια γενόσημη έκδοση του αντιικού φαρμάκου της αμερικανικής εταιρείας για τον COVID-19 Paxlovid στην Κίνα.

Αναφερόμενος σε αυτήν την αναφορά, ο κ. Μπουρλά, μιλώντας στο συνέδριο υγειονομικής περίθαλψης της J.P. Morgan στο Σαν Φρανσίσκο, είπε: «Δεν είμαστε σε συζητήσεις. Έχουμε ήδη μια συμφωνία για την τοπική κατασκευή του Paxlovid στην Κίνα. Έτσι έχουμε έναν τοπικό συνεργάτη που θα κάνει το Paxlovid για εμάς, και μετά θα το πουλήσουμε στην κινεζική αγορά».

Η Pfizer έχει μια συμφωνία αδειοδότησης με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Medicines Patent Pool (MPP) που επιτρέπει σε 35 φαρμακοποιούς σε όλο τον κόσμο να κάνουν φθηνές εκδόσεις του Paxlovid και να παρέχουν τη θεραπεία σε 95 φτωχότερες χώρες.

Αυτή η άδεια δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν γενόσημο Paxlovid στην Κίνα, όπου οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί από τον Δεκέμβριο, προκαλώντας σοβαρή έλλειψη φαρμάκων για τη γρίπη και την COVID.

Ένα κουτί Paxlovid, που χρησιμοποιείται για ένα μόνο πρόγραμμα θεραπείας, αλλάζει χέρια για έως και 50.000 γιουάν (περίπου 7.200 ευρώ), σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έναντι της αρχικής τιμής των περίπου 2.000 γιουάν.

Ο κ. Μπουρλά είπε ότι η εταιρεία είχε στείλει χιλιάδες χάπια κατά το 2022 στην Κίνα και τις τελευταίες δύο εβδομάδες το είχε αυξήσει σε εκατομμύρια.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή