Κύπρος: Tα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ

H Κυπριακή Δημοκρατία αναζητεί fast track ανάπτυξη του τεμαχίου «6» αλλά η Total δεν βιάζεται και θέλει και μερίδιο στις ΑΠΕ.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη αξιωματούχων του γαλλικού κολοσσού της Total στη Κύπρο, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, Λοράν Βιβιέ, δεν βγάζει σπουδαίες ειδήσεις ως προς κάποιες ανακοινώσεις, αποτελεί ωστόσο ένα follow up στις εργασίες της κοινοπραξίας Total-ENI στην κυπριακή ΑΟΖ – στα πλαίσια και του σχεδιασμού του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου για τα επόμενα βήματα στο ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρόσφατη ανακάλυψη στο τεμάχιο «6» (στόχος «Δίας») δυνητικής ποσότητας μεταξύ 2 και 3 tcf φυσικού αερίου φέρνει κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της περιοχής (σ.σ. υπάρχει και εκτιμώμενο κοίτασμα στον «Κρόνο», 2.5 tcf), με την Κύπρο να προτεραιοποιεί την γρήγορη ανάπτυξη του «6» αλλά και την επέκταση της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας στο γειτονικό «7» – περιοχή όπου η Total δεν εστίασε μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Ναμίμπια.

Πλώρη για ΑΠΕ

«Συζητήσαμε τη δέσμευση της εταιρείας, αλλά και την αισιοδοξία της σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ και τις προοπτικές εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την Κύπρο, όπως επίσης και κάποια σχέδια για επένδυση σε κάποια σημαντικά έργα ανανεώσιμων πηγών, τα οποία θα γίνουν με κάποιους συνεργάτες της εταιρείας εδώ στην Κύπρο, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ την Κύπρο να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση», είπε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση. Η Τotal δείχνει όντως να ενδιαφέρεται για επενδύσεις σε ΑΠΕ στη Κύπρο μιας και μεγάλο μέρος της πολιτικής της μετά το 2018 εστιάζει στη πράσινη ενέργεια.

Η μεγάλη εικόνα

Σε σχέση με το 2023 τα επόμενα βήματα της ΚΔ στο κομμάτι της ΑΟΖ δείχνουν να εδράζονται σε τρεις άξονες:

• Στην προτεραιοποίηση των ερευνών στο «7» καθώς και σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της ENI (σ.σ. διαχειρίστρια στο «6») καθώς και στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με την Exxon

• Στην επίλυση της διαφοράς με το Ισραήλ για το «Αφροδίτη-Ισάι» που μπαίνει σε νέα φάση μετά την αλλαγή παραδείγματος στο Ισραήλ -με την επανεκλογή Νετανιάχου. Στην εν λόγω χρονίζουσα διαφορά δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και τέλος

• Σε μια προληπτική πολιτική -σε επίπεδο διπλωματίας- αποφυγής ενός νέου γύρου εντάσεων από την Τουρκία στη κυπριακή ΑΟΖ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT