Ο Χάρι σοκάρει τους Βρετανούς με την αυτοβιογραφία του – «Λοιπόν, πατέρα, αυτή είναι η ιστορία μου»

Ο Χάρι σοκάρει τους Βρετανούς με την αυτοβιογραφία του – «Λοιπόν, πατέρα, αυτή είναι η ιστορία μου»

Νέες αποκαλύψεις για τις τεταμένες σχέσεις στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στην αυτοβιογραφία του πρίγκιπα, «Spare»

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και αναμένεται να σηματοδοτήσει έναν από τους εκδοτικούς σταθμούς της χρονιάς. Ο Χάρι λέει ότι αποφάσισε να γράψει το βιβλίο μετά το ταξίδι του στη Βρετανία με αφορμή τον θάνατο του παππού του, Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021. Εκεί συνειδητοποίησε ότι ο πατέρας και ο αδελφός του ουδέποτε κατάλαβαν γιατί είχε αποφασίσει μαζί με τη σύζυγό του, Μέγκαν, να εγκατασταθεί στην Καλιφόρνια. «Επρεπε να τους εξηγήσω. Λοιπόν, πατέρα, Ουίλι, κόσμε: αυτή είναι η ιστορία μου», γράφει.

Ο θάνατος της Νταϊάνα

Ο Χάρι θυμάται τον πατέρα του, Κάρολο, να μπαίνει στο δωμάτιο για να του πει ότι η μητέρα του είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα στο Παρίσι. «Δεν θυμάμαι να είπα κάτι. Αυτό που θυμάμαι καθαρά είναι ότι δεν έκλαψα. Ούτε ένα δάκρυ. Ο πατέρας δεν με αγκάλιασε. Δεν μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματά του υπό κανονικές συνθήκες, πώς θα μπορούσε να το κάνει σε μία τέτοια κρίση; Μου είπε μόνο: Ολα θα πάνε καλά. Ηταν πατρικό και τρυφερό, αλλά και τόσο άστοχο».

Ο Χάρι σοκάρει τους Βρετανούς με την αυτοβιογραφία του – «Λοιπόν, πατέρα, αυτή είναι η ιστορία μου»-1
Η ασφάλεια της μητρικής αγκαλιάς. [A.P. Photo/John Redman]

Ουίλιαμ, Χάρι και Καμίλα

«Οταν ρωτηθήκαμε, ο Ουίλι κι εγώ υποσχεθήκαμε να καλωσορίσουμε την Καμίλα στην οικογένεια. Το μόνο που ζητήσαμε σε αντάλλαγμα, ήταν να μην παντρευτούν. Δεν χρειάζεται να ξαναπαντρευτείς, ικετεύσαμε τον Κάρολο. Σε στηρίζουμε, του είπαμε. Εγκρίνουμε την Καμίλα, μόνο σε ικετεύουμε, μην την παντρευτείς».

Ο Χάρι σοκάρει τους Βρετανούς με την αυτοβιογραφία του – «Λοιπόν, πατέρα, αυτή είναι η ιστορία μου»-2
Με τη γιαγιά βασίλισσα, στον γάμο του Καρόλου με την Καμίλα το 2005. [A.P. Photo/ Alastair Grant]

Διαρροές στον Τύπο

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Κάρολος, ενίοτε μαζί με την Καμίλα, ενέκριναν επιζήμιες διαρροές στον Τύπο με στόχο τον Χάρι και τη Μέγκαν. Σε μία περίπτωση, ο Κάρολος –υπό την καθοδήγηση ειδικού των δημοσίων σχέσεων– συνεργάσθηκε με τον σκανδαλοθηρικό Τύπο σε άρθρο για τον Χάρι και τα ναρκωτικά, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δική του δημόσια εικόνα. «Ο πατέρας θα έπαυε να είναι ένας μοιχός και θα παρουσιαζόταν στον κόσμο ως ταλαιπωρημένος χήρος με παιδί εθισμένο στα ναρκωτικά. Το 2019, ο Ουίλιαμ είχε εξοργισθεί με άλλη κακόβουλη διαρροή από συνεργάτες του μπαμπά και της Καμίλα, με στόχο τον ίδιο, την Κέιτ και τα παιδιά. Μου έλεγε ότι αν δώσεις στον μπαμπά και στην Καμίλα ένα εκατοστό, θα σου πάρουν ένα μέτρο», διηγείται ο πρίγκιπας.

Ο Χάρι σοκάρει τους Βρετανούς με την αυτοβιογραφία του – «Λοιπόν, πατέρα, αυτή είναι η ιστορία μου»-3
Δώρο στα 18α γενέθλιά του. [Toby Melville/Pool Photo via A.P.]

Αποφάσισε να γράψει το βιβλίο μετά το ταξίδι του στη Βρετανία με αφορμή τον θά-νατο του παππού του, Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021.

Μάχιμος πρίγκιπας

«Οι περισσότεροι στρατιώτες δεν μπορούν να πουν ακριβώς πόσους θανάτους έχουν καταγράψει στον “κατάλογό” τους. Ο δικός μου αριθμός είναι 25. Ενόσω βρισκόμουν στο πεδίο δεν σκέφτηκα αυτούς τους 25 ανθρώπους. Δεν μπορείς να σκοτώσεις ανθρώπους αν σκέφτεσαι ότι είναι άνθρωποι. Ηταν πιόνια της σκακιέρας που έπρεπε να αφαιρεθούν. Κακοί που έπρεπε να εξοντωθούν, πριν σκοτώσουν καλούς. Αναγνωρίζω ότι αυτή η συναισθηματική αποστασιοποίηση είναι προβληματική. Θεώρησα, όμως, ότι ήταν αναπόσπαστο τμήμα της στρατιωτικής υπηρεσίας».

Κρίσεις πανικού

Ο φόβος του Χάρι να μιλάει δημόσια εξελίχθηκε σε φοβία του πλήθους, για να καταλήξει σε κρίσεις πανικού λίγο πριν από τα 30ά του γενέθλια. Στο βιβλίο, ο Χάρι εκτιμά ότι οι κρίσεις αυτές προκλήθηκαν από μία μορφή μετατραυματικού άγχους από τις εμπειρίες του στο Αφγανιστάν και τον θάνατο της μητέρας του.

Πίσω για ψυχανάλυση

«Ενα βράδυ μίλησα απότομα και μοχθηρά στη Μέγκαν. Λίγο αργότερα, ανέβηκα στο δωμάτιο για να ζητήσω συγγνώμη. Ηταν ήρεμη και μου είπε ότι δεν θα ανεχόταν ποτέ πια τέτοια συμπεριφορά από μέρους μου. Ζήτησε να μάθει πού έμαθα να μιλάω έτσι σε γυναίκες. Της είπα ότι είχα παρακολουθήσει τέτοιες συμπεριφορές όταν ήμουν παιδί. Μου είπε να κλείσω ραντεβού με ψυχοθεραπευτή, αφού οι συνεδρίες που είχα στην εφηβεία μου δεν έμοιαζαν να είχαν βοηθήσει».

Ο Χάρι σοκάρει τους Βρετανούς με την αυτοβιογραφία του – «Λοιπόν, πατέρα, αυτή είναι η ιστορία μου»-4
Χάρι και Γουίλιαμ απομακρύνθηκαν. [Dominic Lipinski /Pool Photo via A.P.]

Τα λεφτά τελείωσαν

Η ανακοίνωση από τον Χάρι ότι σκοπεύει να παντρευτεί τη Μέγκαν δεν ενθουσίασε τον Κάρολο. «Σχεδιάζει να συνεχίσει να εργάζεται; με ρώτησε ο πατέρας. Του απάντησα ότι δεν ξέρω και ότι περιμένω να θέλει να είναι μαζί μου συνέχεια. Αυτό θα ήταν δύσκολο αν συνέχιζε τα γυρίσματα στον Καναδά. Τότε αγαπημένο μου παιδί, είπε ο πατέρας, πρέπει να ξέρεις ότι δεν υπάρχουν λεφτά για όλους. Τον κοίταξα απορημένος και αναρωτήθηκα τι είναι αυτά που λέει. Προσπάθησε να μου εξηγήσει ότι ήδη πλήρωνε για τον αδελφό μου και την Κέιτ. Ο μπαμπάς, όμως, δεν μας στήριζε οικονομικά από γενναιοδωρία. Αυτή ήταν η δουλειά του. Συμφωνήσαμε να υπηρετούμε τον μονάρχη, να πηγαίνουμε όπου μας πουν, να παραδώσουμε την αυτονομία μας και να παραμείνουμε για πάντα στο χρυσό κλουβί με συγκεκριμένο αντάλλαγμα».

Ο Χάρι σοκάρει τους Βρετανούς με την αυτοβιογραφία του – «Λοιπόν, πατέρα, αυτή είναι η ιστορία μου»-5
Με Μέγκαν, Κάρολο και Καμίλα στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. [AP Photo/Martin Meissner]

Η κριτική του Τύπου

The Guardian
Τα απομνημονεύματα του Χάρι αξιοποιούν το αφηγηματικό ύφος των ταμπλόιντ, καταδικάζοντας την ίδια στιγμή τις πρακτικές τους. Την ώρα που ο θεσμός της μοναρχίας κατάντησε να στηρίζεται σε γεμάτα συμβολισμό ανούσια θεάματα, όπως η κηδεία της Ελισάβετ, οι αποκαλύψεις του Χάρι δείχνουν την πνευματική μυωπία της βασιλικής οικογενείας και την έλλειψη ενσυναίσθησης που τη διακρίνει.

The Cut New York
Το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι θα ενθουσιάσει ακόμη και όσους πίστευαν ότι γνώριζαν τα πάντα για το διάσημο ζευγάρι Χάρι – Μέγκαν. Οι αποκαλύψεις ρίχνουν φως στη δύσκολη μετάβαση από τα ανάκτορα στην Καλιφόρνια, με τον πρίγκιπα να επιλέγει την πλήρη διαφάνεια, μιλώντας με ειλικρίνεια για τα ναρκωτικά, την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία, ακόμη και το μόριό του.

Financial Times
Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να αφιερώσει κανείς χρόνο για να διαβάσει βιβλίο 416 σελίδων του Χάρι. Το βιβλίο αυτό είναι ωστόσο αποκαλυπτικό σε ό,τι αφορά τη βασιλική οικογένεια, με τον Χάρι να μοιάζει ειλικρινής και ευαίσθητος, αν και εθισμένος στο παράπονο και στερούμενος αυτοπεποίθησης. Η Βρετανία έπαψε, όμως, να αγαπά τον Χάρι και μπορούμε να υποπτευθούμε ότι πολλοί αναγνώστες θα επιλέξουν να μην το αγοράσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή