Κίνα – COVID-19: Σεούλ και Τόκιο αντιδρούν στα «αντίποινα» του Πεκίνου

Κίνα – COVID-19: Σεούλ και Τόκιο αντιδρούν στα «αντίποινα» του Πεκίνου

Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι η απόφαση της χώρας βασίστηκε σε επιστημονικά στοιχεία, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «βαθιά λυπηρό» - Η Ιαπωνία υπέβαλε διαμαρτυρία για την αναστολή της έκδοσης βίζας για τους πολίτες της

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης υπερασπίστηκαν την Τετάρτη τα αντίποινα κατά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας σχετικά με τους περιορισμούς για την COVID-19 στα ταξίδια ως «λογικά», ενώ Κινέζοι τουρίστες αποδοκίμασαν την «προσβλητική» μεταχείριση της Σεούλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε απάντηση, οι κινεζικές πρεσβείες στη Σεούλ και το Τόκιο δήλωσαν την Τρίτη ότι ανέστειλαν την έκδοση βραχυπρόθεσμης βίζας για ταξιδιώτες στην Κίνα, με το υπουργείο Εξωτερικών να επικρίνει τις απαιτήσεις των τεστ ως «μεροληπτικές».

Η κρατική εθνικιστική ταμπλόιντ εφημερίδα Global Times υπερασπίστηκε τα αντίποινα του Πεκίνου ως «άμεση και λογική απάντηση για την προστασία των νόμιμων συμφερόντων του, ιδιαίτερα αφού ορισμένες χώρες συνεχίζουν να διαφημίζουν την επιδημική κατάσταση της Κίνας θέτοντας ταξιδιωτικούς περιορισμούς για πολιτική χειραγώγηση».

Η Σεούλ δήλωσε ότι η απόφαση της χώρας βασίστηκε σε επιστημονικά στοιχεία, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «βαθιά λυπηρό» και προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις.

Ταυτόχρονα, η Σεούλ δηλώνει ότι θεωρεί αυτονόητο ότι θα εξακολουθήσει να εκδίδει βίζα για επείγοντες ανθρωπιστικούς, πολιτικούς και επιχειρηματικούς λόγους, δηλώνοντας, διά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι και η απόφαση του Πεκίνου θα πρέπει να στηριχθεί σε επιστημονικά και αντικειμενικά δεδομένα.

Η Ιαπωνία, από πλευράς της, υπέβαλε διαμαρτυρία στην Κίνα για την αναστολή της έκδοσης βίζας για τους Ιάπωνες πολίτες.

Οργή από Κινέζους πολίτες και μέσα

Η οργή των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στόχευσε κυρίως τη Νότια Κορέα, της οποίας τα συνοριακά μέτρα είναι τα πιο αυστηρά μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν νέους κανόνες.

Οι πτήσεις μπορούν να προσγειωθούν μόνο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ίντσεον και όσοι είναι θετικοί κατά την άφιξη στέλνονται σε καθορισμένη εγκατάσταση καραντίνας για επτά ημέρες με δικά τους έξοδα.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο έδειχναν ειδικές λωρίδες που συντονίζονται από στρατιώτες για τις αφίξεις από την Κίνα στο αεροδρόμιο, με τους ταξιδιώτες να δίνουν κωδικούς QR με τα αποτελέσματα των τεστ.

Χρήστης του κινεζικού Weibo, της κινεζικής εκδοχή του Twitter, είπε ότι το να διακρίνεις Κινέζους ταξιδιώτες είναι «προσβλητικό» και θυμίζει «ανθρώπους που αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες δημοσίως».

Οι Global Times επιφύλαξαν ένα ξεχωριστό άρθρο για τη Νότια Κορέα, λέγοντας ότι τα μέτρα έκαναν τους Κινέζους να υποψιαστούν ότι η Σεούλ έκανε «πολιτικό σόου».

«Η Σεούλ δεν πρέπει να εκπλαγεί από τα αντίμετρα της Κίνας», ανέφερε στο άρθρο, το οποίο επέκρινε επίσης τις «πολύ κακές» συνθήκες καραντίνας.

Οι εντάσεις έπληξαν τις τιμές των μετοχών των εταιρειών της Νότιας Κορέας με έκθεση στην Κίνα.

Οι ετήσιες δαπάνες Κινέζων τουριστών στο εξωτερικό έφτασαν τα 250 δισ. δολάρια πριν από την πανδημία, με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για αγορές.

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η Κίνα εργάζεται για να προσθέσει νέα φάρμακα στο οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του Paxlovid PFE.N της Pfizer και του MRK.N, του από του στόματος χορηγούμενου φαρμάκου της Merck, molnupiravir, η τιμή του οποίου ήταν 1.500 γιουάν (221,21 δολ.) ανά φιάλη στο Τιαντζίν.

Η Merck έχει συνάψει συμφωνία με την κινεζική Sinopharm για να εισάγει και να διανέμει το φάρμακο. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής εταιρείας είπε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι έτοιμο προς πώληση πριν από τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Λόγω των σοβαρών ελλείψεων αντιικών στην Κίνα, πολλοί άνθρωποι έχουν στραφεί σε υπόγεια κανάλια για να εξασφαλίσουν φάρμακα, σύμφωνα με εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Στη μαύρη αγορά οι τιμές αγγίζουν τις 50.000 γιουάν για ένα κουτί Paxlovid, περισσότερο από 20 φορές της αρχικής τιμής του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κινεζικές αρχές σχετικά με την τιμή του Paxlovid, αλλά όχι για την αδειοδότηση γενοσήμου στην Κίνα.

Η ξαφνική κατάργηση του καθεστώτος της «μηδενικής COVID» στην Κίνα έχει πιάσει τα φαρμακεία εξ απίνης και ανάγκασε τις τοπικές φαρμακευτικές εταιρείες να παρατείνουν τις ώρες εργασίας για να καλύψουν τη ζήτηση. Νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια σε ολόκληρη τη χώρα φαίνεται ότι κατακλύζονται από αρρώστους και νεκρούς.

Αν και διεθνείς ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν προβλέψει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 φέτος, η Κίνα έχει αναφέρει λίγο περισσότερους από 5.000 από την έναρξη της πανδημίας, ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με μικρότερες πληθυσμιακά χώρες που «άνοιξαν» και πάλι.

Η Κίνα λέει ότι ήταν διαφανής με τα δεδομένα της.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το κύμα COVID έχει ήδη ξεπεράσει το αποκορύφωμά του σε έξι επαρχίες, καθώς και στις μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνου, όπου συνολικά ζουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή